Mielosios ir gerbiamieji, tikrojo “Sachertorte” paragausite tik Vienoje ar Zalcburge. Vienintelė vieta, kur galima nusipirkti šio žinomo skanėsto ne Austrijoje – tai Bolzano (Bozen) mieste, Italijoje. Receptas gimė apie 1832 m., kai svarbus to meto austrų – vokiečių diplomatas ir politikas princas Metternich davė nurodymą savo virėjui pagaminti ypatingą desertą keletui labai svarbių svečių. Vyriausiasis virtuvės šeimininkas, pats negalėdamas imtis darbo dėl ligos, užduotį pavedė atlikti šešiolikmečiui mokiniui Franz Sacher. Teigiama, kad svečiai liko patenkinti jaunojo Franz iškeptu šokoladiniu pyragu. Franz Sacher vyriausiasis sūnus Eduard, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino tėvo šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žmonės žino ir ragauja šiandien. Teigiama, kad tikrojo, originaliojo Zacherio torto galima paskanauti tik “Sacher” viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franc Sacher sūnus devynioliktojo amžiaus antroje pusėje. Nuo tada Zacherio tortas –  vienas iš daugelio žinomų Vienos kulinarijos gaminių. Zacheris – skanus, sodrus ir labai sotus šokoladainis, kurį pagardina kvapnus abrikosų džemas.

Iš lūpų į lūpas perduodamas receptas vis kažkuo skiriasi. Artimiausias teisybei manoma šis: 

Tešlai:
150 g tamsaus šokolado (arba 30 g kakavos miltelių);
2 šaukštų grietinėlės;
150 g minkšto sviesto;
180 g cukraus;
6 kiaušinių;
150 g miltų;
2 – 3 šaukštai abrikosų marmelado.
Užpilui:
40 g kokosų aliejaus;
50 g kakavos;
200 g miltinio cukraus;
3 šaukštų karšto vandens.
Mano variantas – su 0 glikeminiu cukraus ir 0 kalorijų sveiku cukraus pakaitalu eritritoliu ir be gliuteno. Taip pat mano variantas gali būti užšaldytas šaldiklyje ir atšildytas nekeičia nei skonio, nei struktūros.
 
25 cm apvali tortinė forma -2 vnt – biskvitams išsikepti
Biskvitinei tešlai:
6 kiaušiniai -atskirti trynius ir baltymus
110 g sviesto
35 g natūralios kakavos
1 arbat. š cinamono
Keli lašai vanilės ekstrakto
Žiupsnelis druskos
Abrikosų džemui:
150 g natūralių džiovintų abrikosų
250 g vandens
Aptepti paviršiui:
120 g riebaus natūralaus jogurto
20 g natūralios kakavos arba kakavos gėrimo be cukraus
2 lašai vanilės ekstrakto
1 arbat.š cinamono
20 g Sukrin Gold (jei naudojate kakavos gėrimą, šito nereikia)
Užrašui ar piešiniams ant torto:
20 g kartaus juodo becukrio šokolado ar šokoladuko NIKS
EIGA:
1. Išsivirti džemą: pamerkti valandai abrikosus. Perskalauti, užpilti nurodytu kiekiu vandens, užvirti ir viską sutrinti mikseriu iki tobulos kremo konsistencijos. Atvėsinti.
2.Išsikepti biskvitus: kepu abu iš karto.
Trynius gerai išplakti šluotele su Sukrin saldikliu (galite naudoti klevų ar agavų sirupą, bus su daugiau kalorijų, bet skonis nenukentės). Turi padvigubėti trynių apimtis ir pabalti. Įlašinti vanilę, išplakti.
Sviestą ištirpinti, kad būtų pakankamai karštas- iki 50-55C. Pamažu supilti į trynius, juos pastoviai maišant šluotele.
Atskirame dubenyje sumaišyti kakavą, riešutų miltus ir cinamoną. pamažu įmaišyti į sviesto masę. Ji turi likti skystą, kaip jogurtinė grietinė.
Baltymus išplakti su žiupsniu druskos iki standžių putų ir įmaišyti į trynius, atsargiai, kabinant silikonine mentele nuo dugno ir verčiant. Stengtis maišyti kuo atsargiau, kad baltymai nesukristų, masė liktų puri. 
Paruoštą tešlą išdalinti į dvi apvalias silikonines tortines formas ir kepti 20min./180C su oro pūtimu. Atvėsinti ir išversti atsargiai iš formos. Jei kepate metalinėse formose, dugną reikėtų iškloti kepimo popieriumi, iškeptą biskvitą apversti ant kito popieriaus lakšto ir atsargiai nuplėšti popierių.
 
3. Pertepti lakštus abrikosų džemu.
4. Pasigaminti kremą aptepti viršui: Sumaišyti jogurtą su sausais ingredientais ir tolygiai aptepti viršų ir šonus.
5. Šokoladą išlydyti virš karštos garų vonelės ir supilti į siaurą maišelį. Nukirpus mažą skylutę, kad galėtų šokoladas tekėti, parašyti “Sacher” -torto pavadinimą. Puošti pagal norą, sezoną. Jei planuojate užšaldyti, tai geriau puošti jau ištraukus iš šaldiklio ir atšildžius.
Sveikų saldumynų Jums linki subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė