Kerobas prieš šokoladą

Žmonės mėgsta šokoladą visai ne dėl jo skonio savybių. Visas reikalas tame, kad šokoladas turi feniletilamino, ar kitaip vadinamo “meilės narkotiko”. Vienu žodžiu, šokolade yra beveik tokios pat medžiagos, kurios išsiskiria žmogaus organizme, kai jis įsimyli. Tiems, kas neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, reikėtų pasistengti susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą, o ne pakeisti jį šokoladu. Pirmas žingsnis atsisakant šokolado galėtų būti jo pakeitimas kerobu. Juk jį taip pat galima dėti į įvairius skanėstus, kuriuose anksčiau būdavo šokoladas ar kakava. 

Kerobas – tai milteliai, gaunami iš saldžiavaisio pupmedžio, augančio Viduržiemio jūros kraštuose. Saldžiavaisis pupmedis auga sausomis gamtos sąlygomis, kur mažai kenkėjų. Todėl jokie pesticidai nėra naudojami, nes nėra būtinybės. O jei ir naudojami, tai labai nedideliais kiekiais, ne taip, kaip auginant kakavos pupeles.

Sveiko gyvenimo būdo propaguotojai jau seniai iškeitė šokoladą į šį skanų ir naudingą produktą. Kerobe nėra tokių stimuliatorių, kaip kofeinas ir teobrominas, kurie sukelia pripratimą. Kerobas neturi to pačio “meilės narkotiko” fenilatilamio ir fromamido, sukeliančių alergijas ir migreną.

kerobos milteliai

 Kodėl gi kerobą taip vertina ir kokia jo nauda?

Saldžiosios ceratonijos ankštys buvo pagrindinis cukraus šaltinis iki cukranendrių ir cukrinių runkelių atsiradimo. Sąvoka „karatas“ (vieneto, kuriuo matuojamas deimantų ar aukso svoris) kilo iš saldžiosios ceratonijos sėklų (kerobo) pavadinimo, kadangi jos yra vienodo svorio.

Sėklos turi nepaprastai daug baltymų, kalcio, geležies, seleno, skaidulinių medžiagų. Jos nuostabiai tinka pusryčių valgiams. Kerobas 8% sudarytas iš baltymų, turi daug kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, nikelio, vario, bario ir mangano, seleno, skaidulinių medžiagų. Jos nuostabiai tinka pusryčių valgiams.

Kerobe nėra oksalo rūgšties, trukdančios organizmui pasisavinti cinką ir kalcį. O juk nepriteklius oksalo rūgšties organizme dažnai būna inkštirų ir bėrimų priežastimi paaugliams.

Kerobas turi vitaminų A, B, B2, B3, D.

Saldžioji ceratonija mažina kraujospūdį ir subalansuoja cukraus kiekį kraujuje. Idealiai tinka diabetikams ir turintiems antsvorio, nėščiosioms ir vaikams. Ajurvedoje saldžiosios ceratonijos sėklos naudojamos kaip veiksminga priemonė nuo kūdikių viduriavimo – jos sustabdo bakterijų dauginimąsi ir valo toksinus (amą), tinka nuo rėmens.

Saldesnis ir ne toks kartus kerobo skonis padės gerokai sumažinti saldiklių ir kitokių pasaldintojų kiekį patiekaluose, kurie paprastai dedami naudojant kakavą ir šokoladą. Jeigu paimti kepiniams ar desertui reikiamą kiekį kerobo miltelių, visų kitų saldiklių ir kakavos galima atsisakyti. Kerobas nedidina cukraus kiekio kraujyje ir normalizuoja medžiagų apykaitą organizme, o desertui suteiks šokoladinį atspalvį ir malonų saldumą. Tai labai svarbu rūpinantis savo figūra bei sergant diabetu.

Naudojimas:

Gėrimams: kokteiliams, kakavos gamybai, glotnučiams su žolelėmis

Kepiniams: pyragams, tortams, sausainiams

Desertams: kremams, šokoladiniams pudingams, ledams

Neturime

Keto produktai

Kerobos miltai, 200 g.

2.79
Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Landing 2

Kviečiu prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinuosi 2-3 naujais ir sveikais receptais ir straipsniais apie įvairius mitybos ir geros savijautos aspektus!

Bendraukime! Klauskite ir komentuokite drąsiai!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *