Pasiruošiau Gavėniai, tad blynų prikirsime per Užgavėnes sočiai! Tokius kepsnelius patogu visu Gavėnios laikotarpiu pasiimti į darbą ir valgyti šaltus su gaiviomis pavasarinėmis salotomis vietoj duonelės.

Kepsneliai-blyneliai Užgavėnėms ir ne tik:

Išeiga 20-24vnt

500 g burokėlių (2 vidutiniai)

300ml stiklinė išbrinkintų grikių (grikius pamerkti iš vakaro arba nors 3 valandoms)

150 g pievagrybių, supjaustyti smulkiais kubeliais

3 L dydžio kiaušiniai

3 šaukštai avižų sėlenų,

1 šaukšatas balkšvojo gysločio luobelių

200 ml stiklinė avinžirnių ar nekepintų grikių miltų

1 (60 g) svogūnas,supjaustyti smulkiais kubeliais

5 didelės česnako skiltelės

Po 1 šaukštelį druskos, kmynų ir ciberžolės

1 š ghee sviesto -uždėti ant paruoštų kepsnelių

Sezamų sėklų-pabarstymui

EIGA

  • Į palkiklį sudėti burokėlius, kiaušinius, prieskonius ir išbrinkintus grikius. Suplakti iki košelės.
  • Visus likusius produktus susmulkinti, sumaišyti dubenyje tarpusavyje, supilti plakinį  ir išminkyti viską rankomis. Tešla turi būti standi, kad galima būtų formuoti kaip kepsnelius, bet ne skysta. Jei reikia, palikti 10minučių, kad išbrinktų sėlenos.
  • Formuoti nedidelius kepsnelius (kaip burgerius), dėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, įspuati mažą duobutę ir įdėti gabaliuką sviesto. Pabarstyti sezamo sėklomis.
  • Kepti apie 30min./190C be oro pūtimo, kol gražiai paruduos paviršius. Arba galima kepti kaip blynelius troškintuve uždengus dangčiu, ant nedidelio kiekio riebalų.  Nesudeginti! Turi likti graži burokų spalva, be juodulių.

Galima patiekti su gaiviu padažu-visus ingredientus suplakti mikseriu:

1 indelis natūralaus jogurto, 1 citrina,  2-3 skiltelės česnako, keli saliero stiebai, 2-3 brokolio žiedynai,  druskos, čili pipirų-pagal skonį ar šaukštelis krienų. Galima valgyti tiesiog su natūraliu jogurtu ar užsigerti rugpieniu.

                                                 Spalvotų ir sveikų blynų Jums linki

                                                  Subalansuotos mitybos ekspertė

                                                                   Rita Šilenskienė