Vasaros laikotarpį vadinu „vaistine be durų“. Tik netingėkite semti rieškutėmis įvairiausius vitaminus, antioksidantus, prebiotikus, polifenolius ir spalvotas sergėtojas nuo visų ligų. Kvapnios, saldžios uogos-tai vertingiausias desertas, maistas ir vaistas. Jei būtų mano valia, įvesčiau vaikams ne pieno gėrimą mokymo ir auklėjimo įstaigose, o suvalgyti stiklinę uogų.

Labiausiai vertinu natūraliai gamtoje augančias uogas, neišvestines rūšis: šaltalankius, putino uogas, mėlynes, spanguoles, žemuoges, bruknes, gervuoges, avietes, šermukšnių uogas.

Mėlynes galima vadinti „jauninančiomis“ uogomis, jose esantys antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus, normalizuoja ir viduriavimą, ir vidurių užkietėjimą, teigiamai veikia virškinimo trakto darbą, skatina opų gijimą. Mėlynės padeda organizme gaminti labai svarbią medžiagą – melatoniną, kurio dažnai trūksta normaliai imunines sistemos veiklai palaikyti. Melatoninas būtinas antivėžiniuose procesuose, šalina iš kraujo laisvuosius radikalus, taip pat padeda palaikyti bendrą organizmo tonusą. Jau suvalgėme jų 8 litrus, o į šaldiklį sudėjome du kibirus. Visą žiemą gersime kokteilius, gardinsime košes ir gaminsiu ledus, desertus. Pats greičiausias vasaros desertas – šokoladu kvepiantis desertas.


 Reikės 20×25 cm formos:

100 g ekologiško kakavos sviesto (galima keisti 150 g kokoso aliejumi)

2 indeliai riccota sūrio (jei naudosite kokoso aliejų, geriau rinktis mascarpone sūrį)

70 g Sukrin saldiklio

1,5 stiklinės mėlynių

2 šaukštai kokoso drožlių

Topingui:

10 džioviontų abrikosų ir 60 g išmirkytų graikinių riešutų

EIGA:

  1. Ištirpinti kakavos sviestą. Pamerkti silikoninį šepetėlį į sviestq ir ištepti formą. Pabarstyti kokoso drožlėmis ir dėti į šaldiklį.
  2. Supilri į plakiklį ištirpintą kakavos sviestą ar kokoso aliejų, sudėti pasirinktą varškę (blogiausiu atveju galima rinktis 9 proc varškę), suberti saldiklį ir viską suplakti apie minutę. Kas nemėgsta saldžiai, galima saldiklio visai nedėti- bus natūralaus skonio desertas.
  3. Į gautą masę atsargiai įmaišyti stiklinę uogų, o kitas paslikti papauošimui.. Išdėti į paruoštą formą, išlyginti, pabarstyti likusiom is uogomis, švelniai jas įspausti.
  4. Pasigaminti pagardukus: sumalti mikseriu abrikosus ir riešutus, kol susiformuos rutuliukai. Pabarstyti ant deserto viršaus.

Pastaba: jei į deserto masę nebuvo dėtas saldiklis, patiekiant galima pšlakstyti vasaros skystu medumi arba sveika cukraus alternatyva- saldžiu ląstelienos  Sirup Gold.

Kakavos sviestą galima rasti didžiuosuiuose prekybos centruose nuo 36 Eur/kg iki 40 Eur/kg.

Kartais gaunu ir aš – po 25 Eur/kg. Jei domins, kreipkitės rita@pirmassaukstas.lt