Kodėl toks arogantiškas pavadinimas? Ogi, pelnytai, nes šiuose blynuose yra du karaliaus vardo verti produktai- grikiai ir obuoliai.

Ne veltui garsus japonų dietologas Dž. Azava, sudarydamas naudingiausių ir energetiškai vertingiausių produktų sąrašą, pirmuoju numeriu ten įrašė būtent grikius.  Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug kalcio, fosforo, jodo, vitaminų B, B2, PP Vitaminas B normalizuoja nervų ir raumenų sistemos veiklą, gerai veikia virškinamojo trakto organus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Taigi grikiai gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą bei širdies darbą.

Sveikatos specialistai teigia, kad obuoliai gali apsaugoti nuo įvairių vėžio formų. Pavyzdžiui, krūties, plaučių, kepenų, kasos ir storosios žarnos vėžio. Šiuose vaisiuose esantys kalis ir taninas sulėtina šlakų gamybą organizme. Valgant obuolius, lengviau krenta svoris.

4- ioms porcijoms reikės

600 g cukinijos, gabaliukais
550 g (5-6 vnt) obuolių skiltelių (rinktis saldesnes rūšis)
400 g grikių (tinka ir nekepinti) arba 2 didelės stiklinės grikių miltų
75 -80 g kokoso drožlių

3 L kiaušiniai

1 sunokęs bananas

Saldumui: 2 š datulių pastos ar 60 g razinų ar datulių ( pamirkyti ir sutrinti)

Kepimui: ghee sviesto ar kokoso aliejaus, geros keptuvės

Eiga:

Grikius sumalti 1 min iki miltų. Sumaišyti dubenyje su kokoso drožlėmis.

Obuolius su žievele sukapoti nedideliais gabaliukais mikseryje arba sutarkuoti stambesne trintuve.

Taip pat ir cukiniją : sutarkuoti arba sukapoti mikseryje.

Bananą galima suplakti su kiaušiniais. Toliau viską sumaišyti.

Aš gaminau paprasčiau: susimaliau grikius ir išpyliau į dubenį. Juos sumaišiau su kokoso drožlėmis ( kas nemėgsta, galima nedėti), toliau dėjau kiaušinius, cukiniją, bananą, pamirkytas datules ir obuolius į smulkintuvą ir nedideliu greičiu pakapojau iki vientisos masės, bet kad dar liktų mažų gabaliukų. Sumaišiau visus ingredientus (sausus ir sukapotus ) dubenyje. Tešla turi gauti tirštos grietinės konsistencijos, iš šaukšto neišsipilti, o išsikrėsti. Pirmai keptuvei dėti šaukštą ghee sviesto, iškepti blynus, po to prieš dedant į keptuvę tešlą, tik patepti keptuvę šepetėliu. Kepti kol apskrus kiekviena pusė. Valgyti su trintomis avietėmis ar obuolių tyre.

image

image