Pusryčiai – žaliasis kokteilis (1-2 porcijos):
- 1-2 saliero stiebo
- Saujelę špinatų
- 1 citrinos
- 1 minkšto avokado
- 1 cm gabaliuko imbiero arba 1/2 a.š. džiovintų imbiero miltelių
- ½ a.š. ciberžolės ir žiupsnį pipirų
- 1 v.š. MCT aliejaus
- 200 ml šilto vandens ar kokoso vandens
Gaminimo eiga:
Viską suplakti iki glotnios konsistencijos.
Kokteilio nauda:
- Neapkraunamas skrandis
- Lengvai virškinamas maistas
- Daug skaidulų
- Organizmo detoksikacija
- Kokteilis leis išvengti rėmens problemų
- Vitaminas C
- Energijos šaltinis
- Ilgai jaučiamas sotumas
Salierų stiebų nauda:
- Suteikia organizmui reikalingų skysčių. 95 procentai salierų masės sudaro vanduo, o likusi dalis – elektrolitai, kurie būtini po apsinuodijimo maistu ar atstatyti skysčių disbalansą.
- Salierų sudėtyje esantis kalis, magnis, natris ir geležis šarmina organizmą ir neutralizuoja jį rūgštinančio maisto (mėsos, pieno ir labai perdirbtų produktų) poveikį.
- Salierai padės iš organizmo pašalinti toksinus.
- Rekomenduojami vartoti refliukso varginamiems asmenims.
Avokadų nauda:
- Avokadai yra skaidulinių medžiagų bei mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.
- Mažina cholesterolį
- Avokado sukeltas sotumo jausmas leidžia išvengti nereikalingų užkandžiavimų.
Citrinų nauda:
- Gerina virškinimo sistemos darbą ir padeda ištirpinti akmenis inkstuose.
- Citrinų sultys padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
- Teigiamai veikia fermentų funkcijas ir stimuliuoja kepenis, skatindamas atsikratyti toksinų.
- Padeda pasisavinti geležį esančią salieruose ir špinatuose.
MCT aliejaus nauda:
- MCT yra vidutinės grandinės trigliceridai – energijos ir smegenų sveikatos šaltinis.
- Ketonai slopina alkio hormonus, todėl ilgiau jausitės sotūs.
Pietūs – granola su uogomis arba kokoso pienu.
Gaminimo eiga:
Viską susluoksniuoti, pabarstyti goji uogomis.
Šalia rekomenduojama išgerti probiotikų papildų.
Vakarienė – menkė su pankoliu (2 porcijos):
- 2 menkės filė
- 1/2 pankolio šaknies
- 1 didesnis pomidoras
- 1 v.š. ghee sviesto
Garnyrui:
- 150 g geltonųjų lęšių
- 70 g bolivinės balandos
- 350 g vandens
- ½ a.š. druskos
- 20 g sviesto
Salotoms: morka, ridikėliai, raudonasis svogūnas, kale lapų, gražgarstės ir svogūno laiškų – patiekti.
Padažui: 2 a.š., riešutų kremo, 1 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 v.š. obuolių acto, druskos.
Gaminimo eiga:
1. Lęšius ir bolivinės balandos sėklas užpilti vandeniu, užvirti ir virti 10 minučių. Palikti šusti, kol taps minkšti, Įmaišyti sviestą ir druską.
2. Keptuvėje ištirpinti ghee sviestą, sudėti pankolio griežinėlius, ant viršaus žuvį. Ant žuvies sudėti pomidoro griežinėlius ir uždengti. Viską troškinti apie 6-7 minutes. Po to pagardinti druska, džiovintomis žolelėmis.
3. Salotoms daržoves susmulkinti, padažo ingredientus sumaišyti ir užpilti ant daržovių.
Patiekiant pabarstyti svogūno laiškais bei citrinos griežinėliu.
Lęšių nauda:
- Gausus baltymų šaltinis. Viename puodelyje virtų lęšių yra net apie 18 gramų baltymų.
- Gausu polifenolių. Tai aktyvūs junginiai, kovojantys su kenksmingomis organizmui medžiagomis.
- Gausu geležies. Geležis yra labai svarbi norint palaikyti deguonies įsisavinimą visame kūne ir sklandžią kraujotaką.
Kale kopūstų nauda:
- 100 gramų kale kopūsto yra net 5g ląstelienos.
- Puikus geležies šaltinis
- Gausu kalcio
- Vitaminas K palaiko kaulų sveikatą, neleidžia susidaryti kraujo krešuliams ir užtikrina tinkamą cholesterolio kiekį
- Vitaminai A ir C
- Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis
Receptus Jums paruošė: subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes