Tuoj su pintinėlėmis keliausime į sodus prisiskinti gražuolių slyvų. Jų būna visokių dydžių – nuo beisbolo kamuoliuko iki mažos vyšnios. Jos skiriasi ir spalva, ir skoniu. Vien JAV yra daugiau nei 140 veislių.

Slyvų medžiai auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Jos užima antrą vietą labiausiai auginamų vaisių pasaulyje. Tačiau visos jos turi vieną bendrą dalyką –  šie skanūs vaisiai rūpinasi mūsų sveikata ir grožiu.

Kinų manymu – tai vaisius, kuris simbolizuoja laimę. Kuo jos tokios naudingos?

Nauda sveikatai:

1) Vėžio prevencija. Valgant rausvai mėlynas slyvas, organizmas pasipildys antocianinais – efektyviais natūraliais antioksidantais, kovojančiais su laisvaisiais radikalais. Nors vitamino C jose nedaug, bet šis antioksidantas veiksmingai užkerta kelią uždegimams, infekcijoms ir stiprina imunitetą.

2) Apsaugo širdį. 100g šviežių slyvų yra 113 mg kalio, kuris padeda suvaldyti aukštą kraujospūdį ir sumažinti insulto riziką. Turintiems kraujagyslių problemų, dėl vitaminas K gali pagerėti kraujo sudėtis bei išvengti trombozės. Yra josei r vitamino P, stiprinančio tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles. Džiovintos slyvos kalio turi 1,5 karto daugiau negu bananai.

3) Mažina nuovargį, stiprina nervų sistemą. Jose yra beveik visų kitų B grupės vitaminų (išskyrus B12), nuotaiką gerinančio vario ir organizmą stiprinančio cinko. Reguliarus slyvų vartojimas padeda sumažinti nerimą.

4) Diabetas. Slyvos turi mažą glikemijos indeksą, todėl valgant slyvas galima veiksmingai kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Ląsteliena lėtina angliavandenių pasisavinimą, todėl mes ne taip greitai išalkstame ir cukraus kiekis kraujyje lieka pastovus. Slyvose esantys flavonoidai padeda organizme sustiprinti jautrumą insulinui.

5) Puikiai šalina vidurių užkietėjimą ir virškinimo problemas. Jose gausu ląstelienos, kuri spartina medžiagų apykaitą. Pašalinamos ne tik kenksmingos medžiagos, bet ir skysčių perteklius.

6) Geležies šaltinis. Slyvos – idealus maistas nėščiosioms, sergantiems anemija ir vaikams. Geležies trūkumas gali būti papildytas skaniu būdu – valgant prinokusias slyvas, nes jose esantis vitaminas C padeda lengviau įsisavinti šį mikroelementą.

Slyvos grožiui:

1) Dietinis produktas. 100 g slyvų yra tik 51kcal! Norintiems sulieknėti, ypač patariama valgyti slyvas, nes reguliariai tuštinsitės, sulėtės angliavandenių įsiurbimas ir jausitės sotūs. Tačiau džiovintos slyvos jau kaloringesnis produktas – 100 g turi 296kcal, todėl valgyti reikia su saiku. Be to, džiovintos slyvos skatina apetitą.

2) Padeda kontroliuoti svorį. Pavalgius slyvų šiek tiek pučia pilvą, nes pektinai ne tik mažina cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir laisvina vidurius bei greitina riebalų deginimą. Slyvos neleidžia angliavandeniams virsti tukinančiais trigliceridai, tarsi “suriša” riebalus ir neleidžia jiems kauptis nepageidaujamose vietose.

3) Odai reikalingas vitaminas E. Jo slyvose daugiau nei apelsinuose, kriaušėse ar vyšniose. Taip pat vitaminas E apsaugo nuo saulės spindulių, todėl vasaros metu valgykite kuo daugiau slyvų. Vitaminas C kartu su kitais antioksidantais padeda išlaikyti sveiką, spinduliuojančią ir jaunatvišką odą. Slyvų vartojimas padeda sumažinti senstant atsirandančias tamsias dėmeles ir raukšles po akimis. Slyvos ekstraktai yra naudojami įvairiuose odos priežiūros produktuose.

Kaip pasiruošti žiemai?

Kol slyvos šviežios, valgykime jas „pilna burna“. Dėl žemo glikeminio indekso ir mažo kaloringumo jas galima valgyti ir pusryčiams su granola, ir priešpiečiams ar pavakariams.O užėjus vakariniam norui – užkandžiauti, stipriai nenusikalsite, suvalgę 3-4 slyvas.

Geriausiai visos slyvų naudingos medžiagos išsilaiko šaldant. Todėl patarčiau slyvas nuplauti, nusausinti, pepjauti ir išimti kauliuką. Taip paruoštas puseles sudėti į šaldymo maišelius ir sudėti į kamerą. Išsitraukę žiemą šaldytus vaisius galite pasigaminti ledus ar atšildžius valgyti su koše. Pateiksiu žemiau kelis receptus, kurie gali būti gaminami iš šviežių arba šaldytų slyvų. Ko nepatariu – konservuoti ar šaldyti su cukrumi. Juk cukrus ne tik nesveika, bet ir negenda, tai kam jį dar šaldyti? Jau geriau susidžiovinkite savo ekologiškas slyvas, nes pramoniniu būdu džiovinti vaisiai paprastai būna apdoroti sieros dioksidu.

 

Slyvos tobulai tinka kepiniams, padažams, kokteiliams. Dažnai žmonės pusryčiams valgo dribsnius ar granolą su pienu, tačiau daug sveikesnis variantas būtų susiplakti kokteilinėje slyvas su obuoliais ir į šią tyrelę įsiberti granola ar čija sėklų.

Na, o vasarą vietoj „baisiai nesveiko“ kečupo ar kitų padažų su gausybe cukraus ir druskos, rekomenduoju pasigaminti „Plum Gourmet“ padažiuką.

Aštrus slyvų padažas prie kepsnių „Plum Gourmet“ (vietoj kečupo):

500 g mėlynų slyvų be kauliukų (šaldytas atšildyti ir naudoti su sultimis)

80 g džiovintų datulių, nuplauti

4 skiltelės česnako

½ čili pipiro arba ¼ a.š. čili dribsnių

4 š. ekologiško balzaminio acto Soler Romeo ar kitokio

¼ a.š. druskos

Viską suplakti apie minutę plakiklyje iki idealios piurė konsistencijos. Laikyti šaldytuve. Suvartoti per 4-5 dienas.

 

Slyvų pyragas be cukraus ir gliuteno:

Pagrindui – kapota tešla:                                  

6 džiovintos figos, pamirkyti

150 g migdolų ar lazdyno riešutų

70 g sviesto

90 g grikių miltų

Įdarui:

1)supjaustyti 500 g slyvų ketvirčiais ir sudėti ant iškloto dugno.

2)4 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir padėti į šaldytuvą kol suplaksite įdarą.

3)Į smulkintuvą sudėti ir suplakti apie 1min iki košelės:

100 g nuplautų razinų

4 trynius

1 a.š. cinamono

100 g kokoso drožlių

100 g saulėgrąžų (išmirkyti 30min. ir nupilti vandenį)

500 g geltonų slyvų ar abrikosų puselių.


Gaminimas:

Visus tešlos produktus sumalti smulkintuvu su S formos peiliuku. 26cm skersmens formą iškloti tešla, suformuoti dugną.

Gautą įdaro masę, kurią smulkinote, iškrėsti į dubenį su išplaktais baltymais ir atsargiai juos įmaišyti. Paruoštą įdarą supilti ant slyvų ketvirčių, išlyginti, galima papuošti juodaisiais serbentais ar vasariniais obuoliais ir kepti 45min./190C, kol gražiais parus viršus. Pjaustyti atvėsusį.


Besimėgaudami gardžiais valgiais su slyvomis, būsime liekni, sveiki ir linksmi.

Subalansuotos mitybos ekspertė
Rita Šilenskienė