Cukinija – sveikatos ir grožio šaltinis

Jau nieko dabar nenustebinsi, pasakydamas, kad užsiauginai cukiniją. Vieni giriasi jų dydžiu, kiti gausa, treti spalva, ketvirti išradingu panaudojimo būdu. Iš Amerikos atkeliavusi cukinija nors laikoma daržovė, bet iš tiesų botaniškai priskiriama vaisiams. Italai po 1850metų išvedė įdomias veisles, kurios ir paplito po Europą. O dabar belieka jas tik protingai panaudoti ir pasidžiaugti jų nauda. Cukinija valgoma ir žalia, ir kepta, ir rauginta, iš jos gaminami įvairiausi kepiniai, naudojamos garnyrams, patiekalų puošimui, kokteiliams, sriuboms ir net kosmetinėms reikmėms. Žodžiu, tikriausiai nėra tokio patiekalo, su kuriuo nederėtų cukinija.

Kaip valgyti cukiniją?

Sveikiausios yra termiškai neapdorotos ir neluptos. Kuo tamsesnė cukinija, tuo ji vertingesnė.

1) Susipjaustykite šiaudeliais ir kabinkite su įvairiausiomis užtepėlėmis, riešutų sviestu.

2) Įvairiai supjausčius jos yra puikus salotų ingredientas (šiaudeliais, pagaliukais, makaronais, smulkiai tarkuotos, kaip padažų ingredientas)

3) Kokteilių ingredientas Jei apdorojamos termiškai, stenkitės kuo trumpiau kaitinti, kad išlaikytumėte visas išvardintas naudas.

4) Į sriubą sudėkite jas , kai išjungsite ugnį; grūdant košę. Verdant košę, sudėkite prie bulvių likus 2-3min iki virimo pabaigos. Norint gaminti su įdaru, rinkitės peraugusias, kurios ilgiau gaminasi, o įdarus susmulkinkite, sumalkite. Kepant su jomis omletus, dėkite kartu su kiaušiniais.

Kuo ji tokia ypatinga?

  • Išnagrinėjus cukiniją skersai ir išilgai, tyrimais atskleista, kad tai pati palankiausia daržovė, norintiems sulieknėti. Jos toks mažas (100 g tik 17ckal), kad net 2 kartus mažesnis už taip mano dievinamus brokolius. Ši daržovė mažai krakmolinga, t.y. turi nedidelį kiekį angliavandenių ir turtinga skaidulomis (100g/ net 3% dienos rekomenduojamos normos). Daug ląstelienos turinčius produktus reikia ilgai kramtyti, o tokiu būdu ilgiau valgome ir greičiau ateina sotumas. Cukinijos yra vandeningas produktas, žemo glikemijos indekso, todėl labai palanku valgyti tiems, kas nori išlaikyti svorį ar jį sumažinti.
  • Norintys turėti sveiką širdį, būtina įtraukti cukiniją į savo mitybą. Pagal Amerikos Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto paskelbtus duomenis, tai vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurių sudėtyje nėra cholesterolio, mažai natrio ir riebalų, kenkiančių širdžiai. Todėl cukinijos laikomos “širdies superproduktu”. Jos gerbiamos širdies gydytojų ir dėl tirpių skaidulų, kurios atsakingos už cholesterolio kraujyje mažinimą. Jas drąsiai galite priskirti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį mažinančiai mitybai. Dar cukinijose gausu folio rūgšties, kalio ir magnio. Šių medžiagų trūkumas gali būti tiesiogiai susijęs su širdies nepakankamumu. Ištyrus sergančius širdies ligomis vaikus, buvo pastebėtas šokiruojantis riboflavino trūkumas. Riboflavinas yra B komplekso vitaminas, atsakingas už energijos gamybą. Todėl visiems, turintiems širdies ir kraujagyslių problemas, rekomenduoju kuo daugiau valgyti cukinijų, nes dabar pats palankiausias metas stiprinti savo širdį, mažinti svorį ir būti sotiems.
  • Jei turite padidėjusį kraujospūdį, pati mylimiausia jūsų daržovė turi tapti cukinija. Cukinijoje yra daugiau kalio nei banane, o kalis – vienas iš svarbiausių mikroelementų kovojant su hipertenzija. Vidutinio dydžio vaisius aprūpins jus 11% jūsų kasdienio kalio poreikio.
cukinija
  • Ročesterio medicinos centro universiteto Flaum Eye instituto paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad mažai riebalų turinti mityba ir produktai turtingi antioksidantais – liuteinu ir zeaksantinu – yra ypač naudingi mūsų regėjimui. Šie du karotinoidai pasižymi ir stipriomis senėjimo stabdymo savybėmis. Taigi, cukinijai dar pliusas! Skanūs cukinijos patiekalai padės išvengti tokių negalavimų kaip glaukoma ir su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija.
  • Minėti antioksidantai liuteinas ir zeaksantinas ir didelis kiekis vitamino C apsaugo kūno ir odos ląsteles nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio, kuris gali sukelti priešlaikinį senėjimą. O riboflavinas palaiko odos, plaukų, nagų ir gleivinės aprūpinimą maistinėmis medžiagomis. Taigi, besimėgaudami cukinijomis dar stiprinsite kaulus, plaukus ir dantis.
  • Cukinijas gali valgyti bet kokio amžiaus žmonės ir beveik visomis ligomis sergantys žmonės. O diabetu sergantys ar norintys jo išvengti, šią daržovę turėtų dėti į savo lėkštę kuo dažniau. Cukinijoje yra tirpių ir ypač daug netirpių skaidulų. Pasak Merilendo medicinos centro, netirpios skaidulos gali sumažinti diabeto riziką ar būti labai veiksmingos, užkertant kelią 2 tipo diabetui.
  • Apsauga nuo gaubtinės žarnos vėžio vėl nuopelnas cukinijos skaiduloms! Maistinės skaidulos daro kelis svarbius dalykus – jos absorbuoja perteklinį vandenį žarnyne, išlaiko pakankamą drėgmę išmatose ir padeda joms be problemų pasišalinti. Tuo pačiu užtikrina sklandų žarnyno funkcionavimą ir padeda išlaikyti sveiką žarnyno gleivinės membraną. Mes tikrai nesuvalgome rekomenduojamos 35 gramų skaidulų per dieną normos, todėl pulkit į daržą ar parduotuvę ir gaminkite ką nors iš cukinijos, o geriausia susipjaustykite šiaudeliais ir graužkite su kokia skania česnakine užtepėle.

5) Valgykite ir žiedus (labiausiai tinka vyriški). Įdarykite žiedus siūrio, mėsos ar sėklų įdarais.  

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *