Sėklų išspaudų duona

Labai seniai svajojau turėti aliejaus spaudimo mašinėlę, kad galėtume salotas pašlakstyti ką tik išspaustu aliejumi. Taip jau susiklosto likimas, kad Aukščiausiasis išgirsta tavo norus ir atsiunčia galimybę įgyvendinti svajones. Pirmas bandymas buvo 500g sėmenų iš kurių išvarvėjo 150ml tyro, kvepiančio sėmenų aliejaus ir liko beveik litras purių išspaudų. Ką su jomis daryti? Negi išmesi tokį gėrį-juk čia vien skaidulos liko!

Taigi, puoliau maišyti duoną, kuri netyčia pavyko puikiai. Spintelėje visada turiu įvairių rūšių begliutenių miltų, o šaldiklyje radau dar gabaliuką mielių. Kažkodėl baisiai užsimaniau „ale ruginės“ duonos…:)

Pavyko tobulai, todėl dalinuosi su Jumis šiuo receptu,. Jei neturite kokio nors ingrediento, pamėginkite jį pakeisti kažkuo panašiu: pavyzdžiui išspaudas-sėlenomis ir pan.

Kepalas keptas formoje 12cmx28cm silikoninėje formoje, niekuo forma buvo netepta ir neišklota popieriumi.

INGREDIENTAI:

600 ml šilto vandens

30 g mielių

30g eritritolio (saldumui)

50 ml sezamų aliejaus arba kokosų aliejaus

100 g sėmenų išspaudų arba sėlenų

10 g druskos (1a.š.)

180 g abisininės posmilgės (TEFF) miltų arba kitų begliutenių miltų

100 g graikinių riešutų (išmirkyti 12val)

160 g pilno grūdo avižinių dribsnių

Pabarstymui -sezamų ar kitokių sėklų, atsparių karščiui.

EIGA:

  1. mieles užpilti eritritoliu ir palikti 20min, kad ištirptų
  2. Įmaišyti jas šiltame vandenyje ir suberti išspaudas. Viską išmaišyti.
  3. Suberti avižinius dribsnius, įpilti sezamų aliejaus-išmaišyti. Gausis poskystė košelė. Uždengti ir palikti rūgti apie 1 val.
  4. Suberti Teff miltus, druską, riešutus-viską gerai išmaišyti. Gausis lipni, minkšto sviesto konsistencijos tešla. Jei turite laiko, dar palikti valandai šiltoje vietoje.
  5. Sukrėsti tešlą į formą, išlyginti vandeniu sudrėkinta mentele ar rankomis, pabarstyti sėklomis ir dėti į iš anksto įkaitintą orkaitę.
  6. Kepti 50min./190C be oro pūtimo ir dar 10-15min su oro pūtimu. Kai gražiai pakils ir apskrus, ištraukti, atsargiai išversti iš formos ir palikti atvėsti ant grotelių.
  7. Pjaustyti tik pilnai atvėsusią. Fantastiško skonio ir tekstūros. Tobuli spusryčiai:duonos riekė su žolelių sviestu ir dubeniu sezoninių salotų…:)!
Sėmenys duonoje nėra geras pasirinkimas dėl juose esančio aliejaus, kuris yra vertingas Omega 3 riebiosiomis rūgštimis ir yra labai nestabilus aukštoje temperatūroje. Tačiau, kai išspaudose jo nelieka, tuomet likusias skaidulines medžiagas galime puikiai panaudoti blynelių, traškučių, saldainių ir kitur gamyboje.

Su meile

Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *