Labai seniai svajojau turėti aliejaus spaudimo mašinėlę, kad galėtume salotas pašlakstyti ką tik išspaustu aliejumi. Taip jau susiklosto likimas, kad Aukščiausiasis išgirsta tavo norus ir atsiunčia galimybę įgyvendinti svajones. Pirmas bandymas buvo 500 g. sėmenų, iš kurių išvarvėjo 150 ml tyro, kvepiančio sėmenų aliejaus ir liko beveik litras purių išspaudų. Ką su jomis daryti? Negi išmesi tokį gėrį – juk čia vien skaidulos liko!
Taigi, puoliau maišyti duoną, kuri netyčia pavyko puikiai. Spintelėje visada turiu įvairių rūšių begliutenių miltų, o šaldiklyje radau dar gabaliuką mielių. Kažkodėl baisiai užsimaniau “ale ruginės” duonos…:)
Duona pavyko tobulai, todėl dalinuosi su Jumis šiuo receptu. Jei neturite kokio nors ingrediento, pamėginkite jį pakeisti kažkuo panašiu: pavyzdžiui išspaudas – sėlenomis ir pan.
Duona kepta 12 cm x 28 cm silikoninėje formoje, niekuo forma buvo netepta ir neišklota popieriumi.
Ingredientai:
- 600 ml šilto vandens;
- 30 g mielių;
- 30 g eritritolio (saldumui);
- 50 ml sezamų aliejaus arba kokosų aliejaus;
- 100 g sėmenų išspaudų arba sėlenų;
- 10 g druskos (1 a. š.);
- 180 g abisininės posmilgės (TEFF) miltų arba kitų begliutenių miltų;
- 100 g graikinių riešutų (išmirkyti 12 val.);
- 160 g pilno grūdo avižinių dribsnių;
- Pabarstymui – sezamų ar kitokių sėklų, atsparių karščiui.
Eiga:
- Mieles užpilti eritritoliu ir palikti 20min, kad ištirptų.
- Įmaišyti jas šiltame vandenyje ir suberti išspaudas. Viską išmaišyti.
- Suberti avižinius dribsnius, įpilti sezamų aliejaus – išmaišyti. Gausis skystoka košelė. Uždengti ir palikti rūgti apie 1 val.
- Suberti TEFF miltus, druską, riešutus – viską gerai išmaišyti. Gausis lipni, minkšto sviesto konsistencijos tešla. Jei turite laiko, dar palikti valandai šiltoje vietoje.
- Sukrėsti tešlą į formą, išlyginti vandeniu sudrėkinta mentele ar rankomis, pabarstyti sėklomis ir dėti į iš anksto įkaitintą orkaitę.
- Kepti 50min./190C be oro pūtimo ir dar 10-15 min su oro pūtimu. Kai gražiai pakils ir apskrus, ištraukti, atsargiai išversti iš formos ir palikti atvėsti ant grotelių.
- Duoną pjaustyti tik pilnai atvėsusią. Fantastiško skonio ir tekstūros. Tobuli pusryčiai: duonos riekė su žolelių sviestu ir dubeniu sezoninių salotų…:)!
Skanaus Jums linki
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Susiję produktai
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes