Apelsininis keksas

Visą sausio mėnesį dar gyvename šventinės nuotaikos prisiminimais. Dažnai lupami apelsinai ar mandarinai primena linksmas  ir malonias akimirkas. Puiku, nes tai ir puikus C vitaminų šaltinis. 

Skoniams paįvairinti sukūriau jums apelsininį pyragą, kurį kepiau antrai šv. Kalėdų dienai. Jis puikiai tiks visu šaltuoju sezonu ir net Valentino dienai, nes apelsinai puikiai dera su šokoladu, o jis yra laikomas afrodiziaku.

apelsininis keksas

Tiks keto, jei bus naudoti tik migdolų miltai 450g

Apelsininis keksas – ingredientai (2 vnt.):

Sausi ingredientai:

„Šlapi ingredientai“:

  • 200 g minkšto sviesto + 1 v.š. formoms patepti;
  • 200 g eritritolio;
  • 200 g natūralaus jogurto;
  • 1 a.š. sodos;
  • 5 kiaušiniai;
  • 2 dideli apelsinai (450 g apelsinų skiltelių).

Papuošimui:

1 apelsinas ir 50 g juodo šokolado.

Apelsininis keksas – gamybos eiga:

Ruošiame „sausus“ ingredientus:

Žingsniai, jei naudojate ne miltus, o riešutus ir grikius:

  1. Migdolų riešutus ir cinamono lazdelę sudėti į plakiklio indą ir sumalti iki miltų. 40sek./10. Išberti į maišymo indą.
  2. Žalius, nekepintus grikius ir išlukštentas kardamono sėkleles suberti į plakiklio indą ir sumal;ti iki miltų. 40sek./10. Išberti į maišymo indą.

Jei naudojate jau paruoštus migdolų ir grikių arba sorų miltus, suberkite pasvėrę į dubenį ir sumaišykite su maltu cinamonu. Tereikės grūstuvėje sugrūsti kardamono ankščių sėklas arba naudoti maltą kardamoną. Viską išmaišyti.

Ruošiame „šlapius“ ingredientus:

  1. Sudedame į maišymo indą visus „Šlapius“ ingredientus sviestą, eritritolį, jogurtą, sodą, kiaušinius, apelsinus ir suplakame iki vientisos gelsvos masės. 1min./10.
  2. Skystą masę supilkite į miltus ir išmaišykite. Ji turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Masės gausis nemažai, nes kepiau dviejose formose (nedidelėje keksinėje ir 20 cm apvalioje formoje). Galima kepti 28 cm formoje storą pyragą arba 1 pyragą ir keksiukus.
  3. Kepti: apie 50min./170C su oro pūtimu. Kepimo laikas priklausys nuo pasirinktos formos ir kepinio storio. Stebėti, kad kepinys gražiai iškiltų ir vos apskrustų. Palaikyti orkaitę, kad išeitų karštis ir ištraukti. ½ apelsino sultimis pašlakstyti dar karštą paviršių, po to pilnai atvėsinti ir papuošti.

Papuošimas:

Karšto vandens vonelėje ištirpinti šokoladą ir sumaišyti su ½ apelsino sultimis. Aptepti pyragus plonu sluoksniu. Padėti šaltai, kad šokoladas sustingtų.

apelsininis keksas

Skanaus jums linki,

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.