Pietums paruošiau salotas. Jau girdžiu, kaip moterų dauguma sako: „mano vyro šituo šienu neužkiši“…:). O aš sulaukiau komplimento: “na, brangioji, tokių skanių salotų ir tokių prabangių pietų nei vienam restorane negausi. Už tai tave ir myliu, kad jau 40 metų nenustoji mane stebinusi“… Mielos moterys, karantino metu sėdint namuose daugelis kepė pyragus, o vasarą verkė dėl papilnėjusių formų. Žiema – savotiškas tikras karantinas, kuomet mažai judame ir valgome sočiau. Rekomenduoju valgyti sočiai, bet nepriaugti svorio. Tam puikiai tiks šios morkų salotos su džiovintomis slyvomis.
Beje, šios salotos buvo tokios sočios, maistingos ir skanios, kad tik po 4,5 valandų sėdomės valgyti vakarienės. Skonių jūra nuostabiame padaže padarė visą stebuklą☺. Būtent padažas, o ne paprastos morkos ir yra šio recepto atskleista paslaptis…
Salotos „Antivirus“, 2 porcijos
- 3 stambios morkos – sutarkuoti plonais šiaudeliais;
- 3 skiltelės česnako – sukapoti kuo smulkiau;
- 7-8 džiovintos slyvos – supjaustyti smulkiais kubeliais;
- 7-8 petražolių šakelės – supjaustyti kuo smulkiau;
- 20 g graikinių riešutų – pamirkyti nors 30 min., sukapoti;
Visas daržoves susmulkinti kaip parašyta, sumaišyti dubenyje ir užpilti padažu.
Padažas ruošiamas atskirame indelyje:
- 1 v. š. riešutų sviesto be cukraus;
- 1 v. š. sezamo pastos;
- 1 v. š. granatų balzamiko;
- 1 v. š. eko citrinos sulčių;
- 2 v. š. moliūgų ar kanapių sėklų aliejaus;
- 3 v. š. eko alyvuogių aliejaus;
- 21/23 a. š. juodos druskos (su siera)
Viską sumaišyti iki „majonezo“ konsistencijos. Užpilti ant salotų ir dar kartą permaišyti.
P.S. kitą kartą į salotas dėsiu kedro riešutų – bus dar skaniau ir sočiau.
Suvalgę dubenį šių salotų, gausite visą vaistinės asortimentą:
Morkos – gausite vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virs vitaminu A.
Petražolės – vitaminų C, A, B1, B2, keratino, folio rūgšties, kalio druskų, magnio, geležies.
Česnakai – be visų naudų dar valo organizmą, saugo nuo daugybės pavojingų bakterijų, grybelių ir virusų.
Džiovintos slyvos – tirpiųjų maistinių skaidulų, kurios mažina „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje, tiek netirpiųjų (gerina žarnyno peristaltiką)
Graikiniai riešutai – puikiai stiprina imuninę sistemą.
Moliūgų sėklų aliejaus nauda. Iš daugelio naudų šį kartą išrinkau svarbiausią – gausu antioksidacinių medžiagų, kurios mažina vėžinių ląstelių radimąsi ir neleidžia vykti su šios ligos pradžia susijusiems procesams. Vartojant reguliariai, šis aliejus gali tapti puikia vėžio prevencija.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Aćiū už sveikus ir įdomius receptus.Ne vienas jau iśbandytas