Kale kopūstai suteiks Jums jėgų kovai su virusais visai žiemą!

Kokį straipsnį beatsiverstumėte, visų pradžia – “lapiniai kopūstai yra super daržovė”. Aš prie šių liaupsių taip pat prisidėsiu. Bet pradėsiu ne nuo jų naudų, o nuo patogumo turėti šios rūšies kopūstų namuose. Kale kopūstai parduodami parduotuvėse ar turguje. Jų galima prisišaldyti visai žiemai, ar tiesiog žiemos metu nueiti į daržą ir nusiskinti šviežią lapą. Jie nebijo iki -10C šalčio☺! Bet niekada ne vėlu užsiimti sodininkyste net ir neturint daržo ar savo sodo. Laukia ilgas karantinas namuose, todėl siūlau į vazonėlį sėti Kale kopūstus, kurie išaugs per žiemą į nuostabias “žalias palmes” ir nors kelis kartus per savaitę pasimėgauti visomis jo naudomis.

Naudos:

  • 100 gramų šios daržovės yra net 5 g ląstelienos, todėl ypač tinka norint nepriaugti svorio ar jo atsikratyti. 
  • Kale kopūstai taip pat yra puikus geležies šaltinis. Iš tiesų vienoje šių kopūstų kalorijoje yra daugiau geležies nei vienoje jautienos kalorijoje! 
  • Lapiniuose kopūstuose gausu kalcio! 
  • Vitaminas K, kuris padeda apsaugoti organizmą nuo kai kurių vėžio rūšių, taip pat dideliais kiekiais randamas lapiniuose kopūstuose, kartu su begalę antioksidantų. 
  • Dėl sudėtyje esančių omega-3 riebalų rūgščių lapiniai kopūstai padeda kovoti su uždegimais
  • Vitaminai A ir C yra dar du ypatingai svarbūs vitaminai, randami lapiniuose kopūstuose. 
  • Tai puiki priemonė organizmo išvalymui, kadangi juose yra ir ląstelienos, ir sieros, kurie abu dalyvauja detoksikacijos procese.

Galite kale kopūstų lapelius dėti į salotas, kokteilius, troškinius, sriubas. Sušaldytų lapelių neatšildau, o naudoju iš karto.

3 porcijos kokteilio “Vitaminų baras”:

  • 3 kale kopūsto lapai (be lapkočio);
  • 1 stiklinė mėlynių (tinka šaldytos);
  • 3 raudonskruosčiai obuoliukai;
  • 1 a.š. medaus;
  • 1 a.š. gysločio ar kerobos miltelių; 
  • 200 ml šilto vandens;

Viską suplakti apie 2 minutes. Vieną maitinimąsi galima pakeisti 2 stiklinėmis (400 ml) šio kokteilio.

kokteilis su kale

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė

Kviečiu prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinuosi 2-3 naujais ir sveikais receptais ir straipsniais apie įvairius mitybos ir geros savijautos aspektus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *