fbpx

Soros – saulėtosios kruopos

Soros yra viena seniausių kultūrų, kurias pirmieji pradėjo kultivuoti kinai. Taip, kinija mums asocijuojasi su ryžiais, bet iš tikrųjų tai buvo soros! Vėliau jas ėmė auginti Indijoje, Kazachstane, Ukrainoje ir Rusijoje. Tokia plati pasėlių geografija leidžia spręsti, kad sorų vertę suprato visos pasaulio tautos. Be to, patys grūdai yra nepretenzingi klimatui, dirvožemiui ir noriai  auga beveik visose klimatinėse zonose.

Soras išgarsino kardiologai. Tai jie papasakojo visam pasauliui apie nuostabų sorų sugebėjimą mažinti arterinį kraujospūdį, stiprinti širdies raumenį ir teigiamai veikti visą širdies bei kraujagyslių sistemą. Šiose kruopose yra magnio ir kalio — svarbiausių mikroelementų, kurių dažnai trūksta mūsų širdžiai. Soros garsėja vitaminais A ir E, kurių kitose kruopose arba labai mažai, arba visai nėra. Šie vitaminai vadinami antioksidantais, apsaugančiais ląsteles nuo pražūtingo laisvųjų radikalų poveikio. Sorose yra įvairių vertingų aminorūgščių, reikalingų naujoms ląstelėms gamintis. Ir dar dažnai soros tapatinamos su inkstų akmenų šalinimo galimybėmis.

sorų kruopos

Rekomenduojama sorų košes valgyti ir po antibiotikų kurso, kad atkurtų žarnyno mikroflorą. Vitaminas PP gali atkurti gleivinių ir dermos apsauginę funkciją, padedamas joms kovoti prieš virusus ir mikrobus. B grupės vitaminai, ypač vitaminas B1, kuris taip pat randamas sorose, padeda normalizuoti miegą ir pagerinti psichikos procesus. Be to, jis padeda organizmui išvengti streso, kovoti su depresija ir bloga nuotaika. Pagrindinė naudinga sorų savybė – esantis kruopose varis ir silicis, kurie padeda išlaikyti normalią odos būklę, taip pat užtikrinti dantų, plaukų ir kaulų stiprumą bei užkirsti kelią sąnarių ligoms, apsaugo nuo ankstyvo odos senėjimo. Kalis ir magnis – medžiagos, būtinos širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai. Geltonas kruopų branduolys yra vienas iš pagrindinių raudonųjų kraujo kūnelių gamybos dalyvių.
Kai kuriais atvejais šis produktas rekomenduojamas net diabetikams. Manoma, kad soros ilgam ne tik prisotina organizmą, bet ir palengvina alkio jausmą ir nesukelia aštraus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo. 

Sorose daug krakmolo, todėl jas reikia išmirkyti – tada šias kruopas galės valgyti net ir antsvorio turintys žmonės. Sorų kruopose nėra glitimo, todėl yra lengvai virškinamos ir nesukelia jokių alerginių reakcijų.

Mes naudojame ne tik sorų kruopas, bet blynams, pyragams idealiai tinka sorų kruopų miltai.

Sorų kruopų minusai

Sorų košė gali apkarsti, jei šeimininkė nežinos, kad prieš virimą kruopas reikia plauti tol, kol vanduo pasidarys skaidrus. 

Kita problema – pasenusios kruopos. Geriausia pirkti soras permatomoje pakuotėje. Svarbu įsitikinti, kad grūdai turi vienodą, nepapilkėjusią spalvą. Kuo ryškesnė spalva, tuo košė bus skanesnė. Iš “blyškių” sorų, kaip taisyklė, visada gausis lipnus patiekalas, nes tai šlifavimo metu perkaitinta ir apkartusi kruopa. Todėl, perkant sorą, atkreipkite dėmesį į galiojimo datą ir spalvą.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiu prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinuosi 2-3 naujais ir sveikais receptais ir straipsniais apie įvairius mitybos ir geros savijautos aspektus!

5 komentarai po “Soros – saulėtosios kruopos

  1. Diana komentuoja:

    Sveiki,
    Labai mėgstu kūrenimo sezonu užpiltas vandeniu įvairias kruopas (tarp jų ir soras) iš vakaro paśauti į iškūrentą krosnį, o ryte dar šiltą valgyti. Ar taip galima?

  2. Vilma komentuoja:

    Sveiki, noreciau suzinoti soru kruopu įdomesniu receptu. O, kiek laiko reikia pamirkiti soru kruopas. Per naktį, ar uztenka maziau?🤷🏼‍♀️

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Laba, Vilma. Soras mirkau per nakltį, nupilu vandenį, perskalauju. Užpylus naują vandenį paverdu 5-7 minutes ir išjungiu. Užklojus rankšluosčiu arba palikus ant elektrinės viryklės jos puikiai išbrinks. Tai vadinasi šutinta košė

Bendraukime! Klauskite ir komentuokite drąsiai!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *