GHEE sviesto stebuklinga nauda

Ajurveda tūkstančius metų naudojo maistui ir gydymui šį kvepiantį aukso spalvos stebuklą. Mūsų močiutės dar 100 metų atgal taip pat taip mokėjo pasigaminti lydyto sviesto ir  taupiai vartojo sukauptas negendančio produkto atsargas. Mes jį atrandame ir mokomės jį naudoti iš naujo. Kaip jį pasigaminti, nuosekliai aprašiau savo antroje knygoje “Sveikata nuo pirmo šaukšto” arba galite pasiskaityti čia:

O dabar pasidalinsiu keliais patarimais kodėl jis turėtų būti kiekvienuose namuose ir kur jį galima dar naudoti.

Kaitinant paprastą sviestą, išgaruoja vanduo, o ant puodo dugno iškrenta įvairiausios priemaišos, naudojamos pieno pramonės procese ir sudegęs pieno cukrus-laktozė. Todėl džiugi žinia netoleruojantiems laktozės yra ta, kad likę gryni riebalai gali būti naudojami visur, kur dedamas paprastas sviestas. Gamindami jį patys pastebėsite, kad kuo kokybiškesnis sviestas, tuo jis greičiau išsivalo ir lieka mažiau ant dugno drumzlių. Namuose gaminu iš kaimiško ekologiško sviesto, tai dugne būna vos vos rusvų nuosėdų…

Atlikę dešimtis tyrimų, mokslininkai padarė išvadą, kad ghee sviestas ne tik puikūs , stabilūs riebalai, kurie kepant neišskiria kancerogeninių medžiagų, bet ir turi sveikatai daug naudingų savybių:


• dėl didelio kiekio vitamino E jo vartojimas lėtina organizmo senėjimo procesus, skatina ląstelių atsinaujinimą;
• stiprina imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo infekcijų ir peršalimo;
• ne tik neteršia kepenų, bet ir padeda joms pašalinti organines šiukšles iš organizmo;
• puikiai tonizuoja kūną, suteikia energijos visai dienai;
• normalizuoja žarnyną, mažina rėmens sukeltus nemalonius pojūčius, vidurių pūtimą ir skrandžio spazmus;
• stiprina nervų sistemą, apsaugo organizmą nuo streso ir depresijos;
• veikia kaip analgetikas, mažinantis migrenos ir kitus skausmus;
• maitina smegenis, gerina atmintį;
• galima naudoti ausies uždegimui gydyti;
• yra vitamino A šaltinis ir apsaugo nuo akių ligų;
• skatina žaizdų gijimą,  hematomų ir mėlynių rezorbciją.

Natūralus produktas su poveikiu figūrai

Ghee sviestas pasižymi dideliu maistinių medžiagų kiekiu. Šiame svieste daug naudingų riebalų rūgščių, gausiai praturtintas vitaminais, tad jis yra tikras antioksidantų šaltinis. Jį drąsiai galima dėti į kepinius, kepti ant jo blynus ar kitus patiekalus. Nebūtina jo laikyti šaldytuve, tad šalia viryklės jis gali būti kiekvienoje virtuvėje šeiminikei “po ranka”. Šis sviestas suteiks patiekalams dar geresnį skonį. Riešutinis jo skonis suteiks bet kokiems patiekalams nepakartojamą poskonį. Net vaikai pamėgs paprastas košes, o suaugę supras koks “auksas” yra dar neatrastas…

Lydytas sviestas padės jums virtuvėje pagardinti:

  • Įvairias košes;
  • Kepinius (blynus, pyragus ir kt.);
  • Sriubas;
  • Troškinius;
  • Kavą. 

Ilgesnį laiką pakeitus paprastą sviestą į lydytą sviestą, pajusite akivaizdų skirtumą ir tuo pačiu atrasite naudą – padėsite kūnui atsikratyti nereikalingų riebalų.K

Kodėl šį sviestą verta dėti į kavą? Ghee sviestu gardinama kava bus švelnaus karamelės kvapo, turtingo, riešutinio skonio. Ji suteiks visai kitokos energijos nei įprastos kavos puodelis. Nuo pat ryto kūnas įjungs riebalų virškinimo ir deginimo rėžimą, tad tokia kava padės sureguliuoti svorį. Ir tai pasiekiama dėl sveikųjų riebalų, kurie kartu stiprina smegenų ląstelių membranas. Puiku ir tai, kad energija nedings pasibaigus kofeino poveikiui. Šaukštą sviesto dėkite į kavą ir suplakite, kad gautumėte kreminės tekstūros skanų ir naudingą gėrimą.

Ghee svieste gausu sviesto rūgšties (riebalų rūgšties). Sveikas kūnas pats gaminasi šias rūgštis, tačiau jomis orgnizmą taip pat gali praturtinti Ghee sviestas. Norėdami užtikrinti kūno ir organizmo sveikatą bei balansą, vartokite šį produktą. Ne tik pagerės savijauta, bet valgydami patiekalus, gaminamus su Ghee lydytu sviestu, būsite sotūs, nenorėsite užkandžiauti.

Masažui

Ghee sviestas aukštesnėje temperatūroje (virš 24C) tampa skystas ir gali būti puikus masažo aliejaus pakaitalas. Vietoj maitinančio kremo vakare į saują ištrinu šaukštelį Ghee, įsilašinu kelis lašus kokybiško eterinio aliejaus (mėgstu vakarui levandos kvapą) skirto kūnui ir išsitepu veidą, kaklą, rankas, pasidarau veido masažą. Jaučiuosi kaip grįžusi iš gero masažo salono ar grįžusi iš kelionės po Indiją. Giliai įsiskverbęs į odą, Ghee turi stiprų detoksikacinį poveikį ir gebėjimą išvalyti odą nuo kenksmingų medžiagų.

Ghee sviestas naudojamas ne tik paprastam masažui,bet rekomenduojamas turintiems sąnarių  ar pažeistos odos problemas. Jei kiekvieną dieną, bent du kartus per dieną, įtrinsite su juo sąnarius ar pažeistą odą, ilgainiui  pamiršite radikulitą, osteochondrozę ar artritą.

Širdies – kraujagyslių ligų profilaktikai

Nors tai sotieji riebalai, Ghee sviestas ne tik nepadidina cholesterolio kiekio kraujyje, bet, priešingai, padeda pašalinti mažo tankio lipoproteinus iš kraujo ir užkirsti kelią aterosklerozei. Taigi, kasdien pridedant ghee sviesto į savo maistą, jums nereikės jaudintis dėl svorio ir apsaugosite širdies ir kraujagyslių sistemą nuo išemijos, širdies priepuolių ir insulto.

Ghee – vyrams ir nepatenkintiems gyvenimu

Ghee svieste yra saulės, taigi ir vyriškos energijos (moteriškoji energija yra mėnulio). Anot Ajurvedos, vyrai, kurie reguliariai  ghee sviestą vartoja maistui, nepraranda savo vyriškos galios iki senatvės. Vyrai ar vyrams turime kasdien gaminti patiekalus su šiuo nuostabiu sviestu, dėti nors po šaukštelį jo į maistą ar šiltus gėrimus.

Sakoma, kad Ghee sviestas šildo sielą, o tai reiškia, kad vyrai, vartojantys šį produktą, tampa labai gerais, rūpestingais ir šeimyniškais.

Beje, moterys, kurioms trūksta džiaugsmo ir optimizmo, taip pat turėtų dažniau naudoti šią nuostabią gamtos dovaną. Ghee sviestas pagal Ajurvedą prisideda ir prie geros nuotaikos sukūrimo. Pasak naujausių tyrimų, negatyvias mintis ir emocijas kelia nesveikas, daug cheminių medžiagų turintis maistas. Būtent Ghee lydytas sviestas padės jums pakeisti šiuos nesveikus riebalus ir chemines medžiagas į organizmui sveikų bei naudingų riebalų rūgščių turintį  natūralų produktą.

Esant pirmiems peršalimo požymiams


Pajutus slogos simptomus, įlašinkite po kelis lašus šio sviesto į kiekvieną šnervę ir pajusite, kad sumažės nosies paburkimas, palengvės kvėpavimas. Vakare išgerkite šiltos arbatos su šaukšteliu Ghee sviesto. Taip palengvės atsikosėjimas.


Norėčiau pabrėžti, kad tai yra gyvūninės kilmės produktas, turintis didelį kalorijų kiekį (900 kalorijų – 100 g produkto). Todėl būtina stebėti suvartojamo ghee sviesto kiekį ir stengtis nevartoti jo su mėsos produktais, nes šiuo atveju ghee sviestas apsunkins baltymų virškinimą ir prisidės prie cholesterolio kaupimosi ant kraujagyslių sienelių. Asmenys, turintys aukštą cholesterolio kiekį, turėtų Ghee sviestą (kaip ir kitus riebalus ir riebius produktus) vartoti su saiku.

Atrasti gintaro spalvos Ghee sviesto privalumus Jums linki

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė