RAZINOS-SALDAINIAI

Manau neatsiras nei vieno, kuris nežino, kad razinos-tai džiovintos vynuogės. Mes visi jų ragavome šviežių ir žinome kaip jos atrodo : žalios, su sėklomis ir be jų, violetinės, rausvos. Lieknėjimo sesijos metu rekomenduoju susilaikyti kurį laiką nuo šio saulės vaisiaus, bet vis tik tai labai naudingas vaisius, valgant su SAIKU.

Kalorijos

Razinos yra dar kaloringesnės už vynuoges, nes jas džiovinant, padidėja cukraus koncentracija vaisiuje.  Pusė puodelio razinų turi apie 216 kalorijas ir 42 gramus cukraus. Nenuostabu, kad kartais jie vadinami “gamtos saldainiais”. Nepaisant jų nedidelio dydžio, razinos yra koncentruota energija, ląstelienos, vitaminų ir mineralų turintis produktas.

Skaidulos

Pusė puodelio razinų suteiks jums 2,7 g skaidulų arba maždaug 6- 12 procentų jūsų kasdienio skaidulų poreikio (priklausomai nuo jūsų amžiaus ir lyties). Skaidulos minkština išmatas ir padidena lengviau išsituštinti. Taigi, jos padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Skaidulos taip pat padeda išlaikyti sotumo jausmą-kuo daugiau valgoma maisto turingi skaidulomis, tuo greičiau pajuntamas sotumas.
Skaidulos taip pat vaidina svarbų vaidmenį blogojo cholesterolio lygiui – jos sumažina “blogo” (mažo tankio lipoproteinų (MTL) )cholesterolio kiekį.

Razinos gali padėti ne tik virškinimui, bet ir padidinti geležies lygį kraujyje ir išlaikyti stiprius kaulus.

Geležis

Norint užkirsti kelią geležies deficitui- anemijai, reikia valgyti pakankamai geležies turinčių produktų.
Pusėje puodelio razinų yra 1,4 miligramo geležies. Tai yra apie 7 procentai rekomenduojamos dienos normos daugumai suaugusių moterų ir 17 procentų suaugusių vyrų.

Kalcis

Suvalgius 1/2 puodelio razinų, gausite apie 36 miligramus kalcio. Tai sudaro apie 5 proc. Jūsų kasdienių poreikių. Kalcis yra būtinas sveikiems ir stipriems kaulams ir dantims. Jei esate moteris po menopauzės, razinos yra puikus užkandis jums, nes kalcis padeda užkirsti kelią osteoporozės vystymuisi, kuris paprastai būdingas vyresniems žmonėms.

Antioksidantai

Razinos yra išskirtinis natūraliai pasitaikančių cheminių medžiagų, vadinamų polifenoliais, šaltinis
. Šios maistinės medžiagos vadinamos antioksidantais. Antioksidantai padeda pašalinti iš kraujo laisvuosius  radikalus ir neleidžia pažeisti ląsteles ir DNR. T.y užkerta kelią tokioms ligoms kaip vėžys, širdies ligos ir insultas.


Visada geriau pirkti supakuotas razinas ant kurių parašyta informacija apie jų apdorojimą, džiovinimą, sukrų kiekį, galiojimo laiką. Tai, žinoma, bus brangiau, bet taip gal tai padės kontroliuoti suvalgomą kiekį ir stabdys nuo besaikio vartojimo.
    

Razinos dažniausiai džiovinamos saulėje, tačiau dideliuose vynuogynuose gali būti dehidruotuojamos ir dirbtinai. Tai daugiausia Moscatel vynuogės, gaminamos JAV, Turkijoje, Graikijoje ir Australijoje.
 Sultanas razinos: sultingesnės ir saldesnės už kitas razinas. Jos dažniusiai tiekiamos iš Turkijos.

  Tamsiai raudonos, be sėklų vynuogės, dažnai Juodosios Korinto veislės. Iš pradžių jos buvo auginamos pietinėje Graikijoje, ypač vežamos iš Zakintos salos; Štai kodėl jos dar vadinamos Zante razinomis. Jos turi desertinį skonį ir paprastai naudojamos tradiciniuose rytų šalių pyraguose, desertuose.

Glikeminis indeksas (GI)

Priklausomai nuo razinų apdorojimo ir kitų veiksnių, jų GI gali svyruoti nuo 49 iki 64, o tai reiškia, kad jų GI yra žemas arba vidutinis.
Sportininkams, razinos yra puiki alternatyva gauti greitą labai reikalingų angliavandenių šaltinį.

Suvartoju 50g angliavandenių iš razinų gliukozės kiekis kraujnyje kyla lėčiau, nei gavus tokį pat kiekį gliukozės iš rafinuotų produktų. Straipsnyje, paskelbtame „Circulation“ 2009 m. rugsėjo mėn., pažymėta, kad rafinuotų grūdų užkandžiai, gėrimai su cukrumi ir angliarūgšte padidina gliukozės kiekį kraujyje labiau, nei vartojant tokius užkandžius kaip razinas. Taip yra dėl jose esančio didesnio skaidulų kiekio, nors kalorijų ir riebalų kiekis juose buvo panašus . Užkandžių iš greitųjų angliavandenių keitimas razinomis gali padėti pagerinti gliukozės kiekį kraujyje.

Švara ir mirkymas
Šis mėgstamas desertinis produktas, deja, ne visada yra švarus. Nepamirškite, kad jos keliavo tūkstančius kilometrų ir iki jūsų namų praėjo ne per vieną dešimtį procesų ir rankų. Ar tai bus sveriamos, ar supakuotos maišeliuose razinos, prieš vartojant jas pamirkykite nors 20 minučių vandenyje, nuplikykite ar net išvirkite.

Jokie natūraliai džiovinti vaisiai negali išlikti tos pačios spalvos, kaip švieži, o tuo labiau – pasidaryti dar ryškesniais. Kodėl džiovinti vaisiai: slyvos, razinos ar abrikosai būna blizgantys ir patraukliai atrodantys Norėdami gamintojai išsaugoti spalvą ir įtikti vartotojui, jas  apdoroja sieros dioksidu E 220, kuris išsiskiria deginant sierą ir kai kuriuos jos junginius. Pirmiausia, tai konservantas, kuriuo produktas apsaugomas nuo bakterijų, pelėsių ar grybelių. Pats apdorojimo procesas yra identiškas rūkymui. Džiovinti vaisiai talpinami į kamerą, kur, veikiami sieros dioksido, pasidengia apsaugine plėvele ir įgauna papildomą blizgesį. Beje, sieros dioksidas (E220) kartu yra ir baliklis, pašviesinantis vaisius. Tai dažniausiai pasitaiko šviesių, geltonų razinų gamyboje. Jei razinos turi specifinį benzino ar plastmasės kvapą, nepirkite ir nevalgykite tokių razinų, nes  jnos tikrai buvo džiovinamos pramoninėse džiovyklose, leidžiant vaisius per vamzdį su atvira liepsna. Džiovinant degikliais atviroje liepsnoje, visos pavojingos medžiagos atsiduria ant vaisių. Rekomenduojama šviesias razinų veisles išplauti net keletą kartų, mirkyti mažiausiai pusvalandį, po mirkymo dar perskalauti po tekančiu vandeniu.

Atkreipkite dėmesį į razinų blizgesį. Siekiant, kad razinų paviršius būtų blizgus, jos gali būti papildomai apdorojamos glicerinu arba rafinuotu aliejumi. Todėl tai dar viena priežastis razinas gerai nuplauti.

Nerekomenduojama valgyti, jei yra šių ligų:

  • opaligė;
  • dvylikapirštės žarnos opa;
  • viršsvoris;
  • enterokolitas;
  • opos burnos ertmėje;
  • diabetas;
  • aktyvi tuberkuliozės forma.

Razinas plauti, mirkyti ir valgyti saikingai Jums linki

subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė