Tikriausiai žinojote, jog alergiją gali  sukelti pieno baltymai (kazeinas) ir pieno cukrus (laktozė). Galima lydyto sviesto GHEE nusipirkti arba pasigaminti patiems. Gaminant patiems, yra galimybė pasirinktim kokybiškesnę žaliavą. Ghee sviesto sudėtyje lieka 99 % riebalų, nes išgaruoja vanduo (apie 20proc.) ir ant puodo dugno “iškrenta” nuosėdos, kurios ir sukelia mums sveikatos problemas. Ghee sviestas labais skiriasi nuo kitų gyvūninės kilmės riebalų ir vadinamas “Indijos auksu”. Juo moterys tepa veidą, kūną, plaukus, naujagimius ir ,žinoma, naudoja maistui. Jame yra vitaminų A, D, E, PP, gausu mineralų – magnio, geležies, kalio, kalcio, fosforo, natrio. Šis lydytas sviestas turi daug rūgščių, kurios labai naudingos virškinajam traktui. Jis kvapnus, gardus ir sveikas.

Lydytas sviestas ypač vertinamas sveikuolių. Jo patariama vartoti tiems, kurių organizmas netoleruoja laktozės.

Jis gali  stovėti šalia viryklės ir ilgai negenda. Esant šiltam orui, jis būna skystas, o atvėsus orui, sustingsta. Be to, šis sviestas nepraras savo šviežumo ir skonio net metus.  Šis sviestas labai tinka kepimui, nes, skirtingai nei įprastas sviestas ar kiti augaliniai riebalai, negaruoja ir nerūgsta, neišsiskiria kenksmingosios medžiagos ir nesusidaro laisvieji radikalai. Paprasto sviesto smilkimo temperatūra yra apie 176 °C, o ghee sviesto gerokai aukštesnė, beveik 250 °C.  Pasiekę smilkimo temperatūrą, riebalai ima skaidytis ir susidaro laisvieji radikalai, kurie ir žaloja mūsų ląsteles, sudarydami sąlygas aterosklerozei, vėžiui ir uždegimams. Todėl kepti reikia tik ant stabilių riebalų, kurie turi aukštą smilkimo temperatūrą.

Ant šio sviestu galite drąsiai kepti blynus, gaminti troškinius ar sriubas, užsitepti plonai ant duonos ar gardinti košę. Jis suaktyvina virškinamąjį traktą. Geei sviestas padeda skrandžiui gaminti daugiau rūgšties, kuri padeda greičiau suvirškinti maistą. Kiti riebalai veikia priešingai – apsunkina  ir sulėtina skrandžio darbą, ypač derinant riebalus su gyvūninės kilmės baltyminiu maistu.
 Ghee sviestas turi daug trumposios grandinės riebalų rugščių, kurias organizmas įsisavina lengviau nei kitas rūgštis. Teigiama, jog ši rūgštis padeda sumažinti vėžio atsiradimo riziką ir auglių susidarymą.  O kur dar pagalba mūsų žarnynui ir imunitetui! Taip pat šis sviestas labai naudingas tiems, kurie serga lėtiniais storosios žarnos uždegimais – opiniu kolitu ar Krono liga.

 

Gaminimo instrukcija:

  1. 1 kg 82 proc. sviesto sudėkite į  puodą ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, neuždengus puodo. Sviestas suputos – iš jo garuoja vanduo ir dega baltymai.
    Kaitinkite apie 60 min., kol sviestas taps gintarinės spalvos ir pasklis malonus karamelės kvapas. Sudegę kazeino baltymai iškris nuosėdomis ant puodo dugno. 0,5kg sviesto kaitnamas apie 30min.

  2. Tuoj pat nukelkite puodą nuo ugnies, palikite 30min. atvėsti ir perkoškite per marlinį audinį ar tankų metalinį sietelį į kitą puodą (nes stiklas gali sprogti.) Po to drąsiai perpilkite į indą kuriame saugosite ghee. geriausia supilti į stiklainiuką su dangteliu.

  3.  Mūsų senoliai panašiu metodu ruošdavo lydyto sviesto atsargas. Iškaitintas ir išvalytas sviestas praktiškai negenda. Valant išdega baltymai, nugaruoja vanduo ir lieka tik naudingi riebalai.

  4. Laikomas šaldytuve sviestas dar labiau kietėja. Šaldytuve galima laikyti metus.