Agurkai

Agurkai – vienos iš pačių naudingiausių daržovių mūsų organizmui. Ar žinojote, kokiomis savybėmis jie pasižymi?

Agurkai

Indai ir egiptiečiai pirmieji įvertino agurkus, pradėję juos auginti trečiajame amžiuje prieš mūsų erą. Agurkas turi baltymų (15 proc.), cukraus (fruktozės ir gliukozės), vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo. Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji – mažiau. Dar ši mažai kaloringa daržovė turi daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, nikelio, aliuminio, vario, cinko, sidabro, chromo.

Agurkų nauda
Be minėtųjų medžiagų, agurkai turi ypatingų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Štai kodėl rekomenduojama mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams. Agurkuose yra naudingų medžiagų, kurios tirpdo akmenis. Įdomu tai, kad agurkai naikina mikrobus ir mažina aukštą kūno temperatūrą. Ši daržovė naudinga gerinant atmintį, širdžiai stiprinti, naudinga sergant skrandžio, dantenų ligomis, kosint.
95 proc. agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms.

 Agurkai yra labai mažai kaloringi (100 g – tik 15 kcal., t.y. 1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Vasarą ir rudenį naudinga daryti iškrovos- SPA- dienas, valgant tik agurkus. Per dieną galima suvalgyti apie 1–1,5 kg agurkų. Jei prieš kiekvieną valgymą suvalgysite po vieną agurką (be druskos) – tai pagerins maisto pasisavinimą.
Šviežių agurkų nerekomenduojama valgyti sergant sunkiomis virškinamojo trakto ligomis ar viduriuojant.
Tačiau agurkai gali būti ne tik naudingi, ypač ankstyvieji.

Reguliarus agurkų vartojimas gerina nagų ir plaukų būklę;

Agurkuose yra vitamino C, B, taip pat karotino ir pantoteno rūgšties;

Agurkų kaukės pasižymi jauninamuoju poveikiu, užkerta kelią raukšlių atsiradimui;

Agurkai padeda sureguliuoti organizme šarmų ir rūgščių pusiausvyrą;

Gerina virškinimo procesus, padeda nuo vidurių užkietėjimo;

Šviežiai spaustos agurkų sultys pasižymi karščiavimą mažinančiomis ir skausmą slopinančiomis savybėmis;

Agurkai padeda nuo raumatoidinio artrito;

Gerina atmintį;

Pasižymi diuretiniu poveikiu;

Reguliuoja kraujospūdį.

Nevalgykite pageltusių, apvytusių agurkų. Visada geriau rinkitės lietuvišką agurką, nei atvežtą iš svetur. Jei perkate agurkus pas patikimą ūkininką, rekomenduojama valgyti su žievele- gausite daugiau vertingų maistingųjų medžiagų.

Šaltinis: https://www.sveikaszmogus.lt

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *