Vitaminingiausias mėnuo

Jei reikėtų išrinkti metų mėnesį, net neabejočiau ir medalį atiduočiau LIEPOS mėnesiui. Nebe reikalo ir karaliaus Mindaugo karūnavimo diena yra liepos 6d. Žinoma, tai ir darbingiausias darže bei sode laikas. Dirba ne tik žmonės, bet ir bitės-vos man į akį neatsitrenkė:). Taigi, ką mes galime naudingo nuveikti savo pilvo labui ?

Pradėsiu nuo prieskoninių žolelių.

BAZILIKAS. Jį auginu šiltnamyje, iš sėklų. Sėju palei šiltnamio kraštelius, jaunus ūglius karpau ir vis atauga nauji. Turiu dviejų spalvų-žalius ir violetinius. Geriausias pagardas ant salotų, prie mėsos, žuvies ar makaronų- sukapotos kelios šakelės baziliko, ktrapų, česnako skiltelių. Arba pasdidarau naminį pesto. Bazilikai padeda kovoti su depresija, stresu, bloga nuotaika ir prastu miegu, mažina kraujospūdį. Juos ypač naudinga valgyti vasarą, nes jie saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris gali atsiranda nuo saulės spindulių. Kiek besėčiau, juos iki šalnų suvalgome, todėl žiemai susidžiovinti netenka… Bazilikai ne tik kvapnus, bet ir naudingas augalas: jis gerina miego kokybę, kovoja su kraujospūdžiu, bloga nuotaika, saugo nuo UV sopindulių poveikio.

Jį auginu šiltnamyje, iš sėklų. Sėju palei šiltnamio kraštelius, jaunus ūglius karpau ir vis atauga nauji. Turiu dviejų spalvų-žalius ir violetinius. Geriausias pagardas ant salotų, prie mėsos, žuvies ar makaronų- sukapotos kelios šakelės baziliko, krapų, česnako skiltelių. Dažnai pasidarau naminį pesto. Bazilikus ypač naudinga valgyti vasarą, nes jie saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris atsiranda nuo saulės spindulių. Kiek besėčiau jų, iki šalnų visus suvalgome, todėl žiemai susidžiovinti netenka…

RAUDONĖLIS. Pats laikas jį skinti. Jei neauginate, pasidairykite pažystamų darže-gal jie turi per daug ir su jumis mielai pasidalintų šiuo gėriu? Jei nupjausite dabar, iki rudens dar užaugs antras derlius. Sudžiovinkite lapelius ir žiedus. Jie tiks ir arbatai, ir kaip prieskonis.

Raudonėlis žiemą jums pakeis antibiotikus! Raudonėlio komponentai rozmarino rūgštis ir timolis – galingiausi antioksidantai. Tai priešvėžiniai junginiai, kovojantys prieš lėtines ligas, senstančią odą bei nusilpusį organizmą. 

Dar kirpsiu ŠALAVIJO lapus ir JUOZAŽOLĘ. Tai daugiamečiai augalai, pradeda lįsti iš po žemės sniegui nutirpus. Juozažolė tinka ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Ji padedas esant viršutinių kvėpavimo taklų ligoms, esant gausiam prakaitavimui. Jomis puikiai paskaninsite raudonskruosčių pomidorų patiekalus, paįvairinsite ankštinių patiekalus. Galima daryti sausus mišinius su krapais, petražolėmis, šalavijais ir pan.

Antras derlius užaugs rugsėjo viduryje.

Šalavijas turi aštrų kvapą. Gilioje senovėje sakydavo: “kodėl žmogus turi mirti, jei jo darže žydi šalavijas?”

Tai uždegimą mažinantis, stiprias baktericidines savybes turintis augalas. Jis puikiai kovojo su auksiniais stafilokokais. Saugo nuo insulto. Vartojami švieži ir džiovinti. Aš gaminu arbatas, gardinu žuvį, varškę. Laukiu, kol mano draugai iš jų pagamins hidrolatus veidui apipurkšti.

Dar auginu mėtas, melisas, o šiltnamyje krūmelį rozmarino, 10 pankolių. O jau apie tradicinius krapus ir petražoles ir taip visi žinote, tad negaišinsiu.

UOGOS – tai mažosios vitaminų tabletės!!! Čia galite pasiskaityti apie braškes, kurios jau baigėsi …

https://pirmassaukstas.lt/naujienos/braskes/

O JUODIEJI SERBENTAI-tai super duper puper uoga, kuriai nėra lygių… Jos naudinga absoliučiai viskas- nuo žiedelių iki šakelių, lapelių ir, žinoma, uogų. Serbentuose yra daug vitaminų C, D, E, K, geležies, cinko, vario. Jie ne tik skatina virškinimą, gerina apetitą, bet ir yra vaistas nuo anemijos, peršalimo, menopauzės bei puikus pagalbininkas gydant daugybę kitų ligų.

Pereikime prie sunkiosios artilerijos- cukinijos ir agurkai. Taip jų laukiu, o po to kai užgriūna visi kartu, tai pusryčiams būna cukinijų blynai; pietums- cukinijų troškinys su aštriais agurkais; vakarienei-humusas su cukinijų šikaudeliais:)))).

Mano atradimas –“makaroninės cukinijos!!! Va tokią bombelę įmetu į orkaitę, po 45 minučių perpjaunu ir šakute išskobiu makaronus. Juos gardinu jau minėtu bazilikų/sūrio/česnakų pagardu ir lėkštėje atsuduria dar įvairios salotos. Taigi, į parduotuvę vasarą eiti tenka retai, nes ekologiškus avių-ožkų pieno produktus atveža kaimynė, kiaušiniai atkeliauja iš kito kaimyno, draugai atvažiavę prigaudo mūsų tvenkinyje žuvies, daržas ir sodas pilnas gėrybių, o mums belieka tik derlių sutvarkyti ir visus pavaišinti.

Skanių vasariškų receptų

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *