ERITRITOLIS

Mokslininkai gausų įvairių cukrų vartojimą sieja su širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėjusiu imunitetu, vėžiu, smegenų insultu, diabetu, antsvoriu, virškinimo sutrikimais, dantų ėduonimi, todėl sveikos mitybos specialistai rekomenduoja kuo mažiau vartoti daug cukrų turinčių produktų.Taigi, jei vartojate tokius produktus, pagalvokite apie pasekmes sveikatai, primena Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). 

Mėgstantiems valgyti saldžiai, negalintiems be saldumynų, tačiau neabejingiems savo sveikatai, vietoj cukraus rekomeduojama rinktis sveikus ar sveikesnius saldiklius, kurių įtaka sveikatai pagrįsta moksliniais tyrimais.

Natūraliausias gamtos saldiklis yra STEVIJA. Stevija – puikus antioksidantas. Joje esančios medžiagos sujungia laisvuosius radikalus ir juos neutralizuoja, padeda mažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles. Pastaruosius dešimtmečius chemikai tyrė šio augalo lapų sudėtį ir rastą saldžiąją medžiagą pavadino steviozidu. Be steviozido, stevijoje yra kalcio, magnio, kalio, fosforo, geležies, kobalto, mangano, seleno, chromo, titnago, vitaminų P, C, B1, B2, E, beta karotino, flavonoidų, taninų, eterinių aliejų. Džiovinti lapai 7 kartus saldesni už cukrų, o kalorijų juose išvis nėra. Tačiau Stevija turi tam tikrą poskonį, kuris ne visiems patinka. Stevijos žolės koncentruotą ištrauką galite rasti www.pirmassaukstas.lt elektroninėje parduotuvėje. prekės, kurios yra mūsų elektroninėje parduotuvėje atrinktos tik su sveikais saldikliais-stevia ir eritritoliu.

ERITRITOLIS

Iš wikipedijos:

“Nedideliais kiekiais eritritolis randamas natūraliai gamtoje ir daugelyje vaisių bei fermentuotų produktų tokių kaip kad vyne, sūryje, aluje, sojų padaže ir pan.

Pramoniniu būdu gaminamas fermentuojant gliukozę mielių ar kitų mikroorganizmų pagalba. Naudojamas įvairių gaminių (saldumynųkramtomosios gumosgaiviųjų gėrimų) saldiminimui, konsistencijos formavimui ir kitokiais tikslais.

Eritritolis neveikia gliukozės kraujyje ar insulino lygio.Naudojamas maisto pramonėje nuo paskutinio XX a. dešimtmečio, iš pradžių Japonijoje ir JAV. Europoje jo saugumas ir leidimas naudoti buvo patvirtintas 2006 m.” https://lt.wikipedia.org/wiki/Eritritolis [1]

Eritritolis buvo sukurtas atsižvelgiant į du dalykus: 1) poreikį pakeisti rafinuotą cukrų išlaikant saldų skonį ir 2) panaikinti trūkumus, susijusius su kitais alholinio cukraus saldikliais, kurie gali sukelti virškinimo problemų.

Galima sakyti, kad tai yra „natūralus saldiklis“,nes gaminamas iš vaisių, uogų kukurzų ar kviečių krakmolo. Tačiau jis natūraliai neatsiranda, o gaminamas pramoniniu mastu, naudojant šiuolaikines technologijas. Todėl pavadinkime jį artimu natūraliam. Tiesą skanat, pramoninis eritritolis – tai tai yra kukurūzų fermentacijos produktas. Chemiškai jis yra panašus į ankstesnius alkoholinius cukrus, tokius kaip sorbitolis. Tačiau pastarasis gali sukelti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas ar nemalonus dujų išsiskyrimas. Eritritolis nesukelia tokių simptomų, nors, žinoma, viskas priklauso nuo suvartotos dozės. Priešingai nei daugelis kitų alkoholinių cukrų saldiklių (glicerolis, izomaltas, sorbitolis,ksilitolis), normalios vartojamos dozės neturi vidurius laisvinančio poveikio, nes jis visų pirma yra nevirškinamas ir netirpus.

Eritritolis suteikia beveik tą patį saldų skonį kaip cukrus (70 proc cukraus saldumo), tačiau turi nepalyginamai mažiau kalorijų (ant pakuotė nurodoma 0 kcal) ir yra saugesnis diabetikams. Jo išvaizda kai cukraus, gal sunkiau tirpsta kepiniuose, todėl BIZĖ ar panašiuose desertuose rekomenduojama naudoti cukraus pudros pavidalu SUKRINMELIS.

Tyrimais nustatyta, kad ERITRITOLIS neturi neigiamos įtakos gliukozės kiekiui kraujyje (kaip tikrasis cukrus) [1] ar dantų mineralams [2]. O atvirkščiai-net naudingas! Tiems, kurie turi tam tikrų abejonių, kad tokie saldikliai apkrauna inkstus (iš tikrųjų eritritolis  pasišalina su šlapimu, užuot eidamas pro storąjį žarnyną), tačiau dar nėra jokių mokslinių įrodymų, pagrindžiančių tokius teiginius kaip šis. Tai labiau tikėtina hipotetinė ideologinė kritika nei viskas, kas patvirtinta klinikiniais tyrimais.

Trumpas, bet labai konkretus paaiškinimas Amerikos maisto kokybės eksperto, kodėl ERITRITOLIS geriausias pasirinkimas vietoj cukraus ir kuo jis skiriasi nuo kitų alkoholinių cukrų anglų kalba šiame video: https://youtu.be/gqwHIvmqGyk

Prisegame keletą mokslininkų pasisakymų apie šį naują mums, bet vertą dėmesio saldiklį, kuris sunbkiai skinasi kelią apie sveikatą galvojančių žmonių erdvėn: HARVARDO MEDICINIOS MOKYKLOS STRA

Eritritoliu saldinti maisto produktai  turi daug mažiau kalorijų nei saldinti cukrumi. Šis alkoholinis cukrus leidžia valgyti maistą ir vartoti gėrimus, kurių skonis yra pakankamai saldus, tačiau be neigiamo poveikio juosmens apimčiai ar kitiems organizmo riebalams.

VIDEO mokslininkės apie ERITREITOLĮ

Tyrimais nepavyko rasti ryšio tarp eritritolio ir cholesterolio , trigliceridų ar angliavandenių apykaitos pokyčių.

Eritritolis ir virškinimo negalavimai

Viename tyrime cukraus poveikis virškinimui buvo lyginamas su eritritoliu ir ksilitoliu. Ksilitolį vartojusiems tiriamiesiems pasireiškė viduriavimas , pykinimas ir pilvo pūtimas. Tie, kurie vartojo eritritolį, patyrė žymiai mažiau simptomų. Žinoma, 50g vienkartinė dozė yra siaubingai didelis kiekis, kuris naudojamas tik eksperimentams, nustatyti produktų poveikį. Taigi, kaip visuomet reikalingas saikas…

ERITRITOLIO NAUDA

Akivaizdus eritritolio pranašumas yra tas, kad jo kaloringumas artimas 0. Tai reiškia, kad eritritolio indėlis į pernelyg didelį kalorijų suvartojimą yra nereikšmingas – ypač lyginant kalorijų kiekį tuose produktuse, kuriuose yra daug cukraus: pvz.: energetiniuose gėrimuose, kuriuose cukraus kiekis gali siekti 30–65% produkto masės. Tai reiškia, kad 330 ml skardinėje gali būti daugiau nei 100 g cukraus (400 kalorijų). Be paprastų kalorijų, turime apsvarstyti didžiulį neigiamą poveikį, kurį 100 g cukraus gali turėti kūnui ir cukraus kiekiui kraujyje. Nereikia nė sakyti, kad tai pražūtingas rafinuotų angliavandenių kiekis. Šis cukraus kiekio padidėjimas kraujyje yra tiesiog toksiškas kepenims ir gali sukelti didelių problemų [5]. Be atsparumo insulinui (susijusio su priešdiabetiniu ir 2 tipo diabetu) vystymosi, jis neigiamai veikia lipidus kraujyje ir įvairiais būdais padidina širdies ir inkstų ligų tikimybę.

Čia galite paklausyti trumpą mokslininkų išvadą apie eritritolio teigiamas savybes.

https://nutritionfacts.org/video/erythritol-may-be-a-sweet-antioxidant/

IŠVADA

Internete buvo daug neigiamų straipsnių apie eritritolį. Kritika dažniausiai kyla iš rezultatų, kurie gaunami vartojant nenormaliai didelius kiekius šio alkoholinio cukraus arba mėgina sutapatinti eritritolį su kitais panašiais alkoholiniais cukrais.

Jau pakankamai yra tyrimų ir įrodymų, kad tai mažiausiai kenksmingas saldiklis po STEVIJOS ir puiki galimybė saldžius patiekalus gaminantiems žmonėms turėti sveikesnę cukraus alternatyvą. Tai nėra sveikatą getrinantis produktas, bet ir nekenkiantis.

Taigi, linkiu vartoti saikingai ir gaminti protingai.

Susiję produktai:

9.60
Akcija!
Neturime

Cukraus pakaitalai

Eritritolis 900g

14.35 10.45

Cukraus pakaitalai

SUKRIN GOLD 500g

9.45

Panaudota medžiaga:

 [1] Noda et al (1994): ‘Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects’. European journal of clinical nutrition, 48(4), pp.286-292
[2] Kawanabe et al (1992): ‘noncarcinogenicity of erythritol as a substrate’. Caries research, 26(5), pp.358-362
[3] Storey et al (2007): ‘Gastrointestinal tolerance of erythritol and xylitol ingested in a liquid’. European journal of clinical nutrition, 61(3), pp349-354.
[4] Roberts and Liu (2009): ‘Effects of glycaemic load on metabolic health and type-2 diabetes’. Journal of diabetes science and technology, 3(4), pp.697-704
[5] Nseir et al (2010): ‘Soft drinks consumption and non-alcoholic fatty liver disease’. World journal of gastroenterology, 16(21), pp.2579-2588

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *