Pasternokai

Jei užeinu į turgų ar Lidl parduotuvę, tai būtinai į krepšelį patenka ir pasternokas. Man jis patinka dėl savo malonaus kvapo ir nuostabaus salstelėjusio skonio. Retai jį apdoroju termiškai, o daugiausia valgome žalią.

Eteriniai aliejai (350 mg proc.) lemia stiproką šakniavaisių kvapą. Šių baltųjų garbanotų šaknelių poveikis panašus į ženšenio arba žaliosios arbatos: jos tonizuoja, teikia žvalumo, stimuliuoja smegenų veiklą. Šiose šaknelėse esantys eteriniai aliejai didina fizinį bei seksualinį aktyvumą. Fosforas ir chloras ypač naudingas plaučių ir bronchų gydymui, todėl šakniavaisių sultys – puikus maistinis papildas sergantiems tuberkulioze, plaučių uždegimu, o silicis ir siera stiprina nagų struktūrą. Kalis – vienas iš smegenų veiklos gerinimo elementų.

Pastarnokai pasižymi efektyviu tonizuojamuoju poveikiu ir tinka kaip profilaktikos priemonė nuo daugelio ligų. Pagrindinės savybės:

  • Varo šlapimą;
  • Padeda nuo kosulio;
  • Malšina skausmus;
  • Stiprina imuninę sistemą;
  • Gerina apetitą;
  • Reguliuoja virškinamojo trakto veiklą ir medžiagų apykaitą.

Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *