Alyvuogių aliejaus nauda I

Alyvuogių aliejus dažnai minimas sveikos mitybos rekomendacijose. Ar tiesa, kad jis naudingas žmogaus sveikatai?

Na, statistika kalba be žodžių: Graikija, Ispanija, Italija, kur žmonės suvartoja daugiausiai alyvuogių aliejaus yra mažiausias sergamumas Š-K ligomis. Vienas Kretos gyventojas per metus suvartoja apie 25 litrus,  tuo tarpu vienas europietis ar amerikietis tik iki 0,5 litro. 

PSO taip pat rekomenduoja vartoti daugiau nesočiųjų riebalų, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų, pagrindžiančių alyvuogių aliejaus naudą sveikatai.

Tačiau aliejus-aliejus aliejui nelygu. Nerafinuotas, nedezodoruotas aliejus yra sveikatai palankiausias. Šalto spaudimo būdu nerafinuotas aliejus spaudžiamas tik mechaninėmis priemonėmis, nenaudojant karščio ir įvairių tirpiklių.

Geriau pirkti filtruotus aliejus, kad nevyktų gyvame produkte rūgimo.

Ekologiškas alyvuogių gali garantuoti, kad alyvuogių auginimo procese nebuvo naudojami chemikalai. Vienintelis kriterijus, kuriuo šiuo metu galima pasikliauti dėl žaliavos kokybės (pačių alyvuogių)– tai gamintojo reputacija.

Kokiais vitaminais yra turtingas alyvuogių aliejus, kuo jie yra svarbūs?

 Alyvuogių aliejus turi antioksidantų (vit. E, chlorofilo, karotinų ir kt.), kurie, kaip manoma, padeda apsisaugoti nuo vėžio (ypatingai žarnyno). Moksliniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus mažina širdies ligų riziką, mažina kraujo spaudimą, mažina kraujo krešumą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje (kuris nėra toks pavojingas, kaip farmacijos kompanijos ir kai kurie gydytojai bando pateikti, norėdami parduoti kuo daugiau cholesterolį mažinančių vaistų, bet plačiau apie tai kitą kartą). Alyvuogių aliejus skatina tulžies gamybą ir tai pagerina virškinimą ir mažina riziką susidaryti tulžies akmenims.

Svarbiausias komponentas – riebalų rūgštys. Dvi nepakeičiamos riebalų rūgštys yra omega-3 ir omega-6, nuo kurių ir priklauso aliejaus maistinė vertė. Taip pat yra riebaluose tirpstančių vitaminų: provitamino A, vitamino E ir D. Dar yra fosfolipidų, sterolių, fenolinių junginių (jų kaip tik yra šaltai spaustuose nevalytuose aliejuose).

Alyvuogių aliejuje vyrauja MONONESOČIOSIOS r.r. dar vadinamos OMEGA 9. Vienas iš alyvuogių aliejaus pranašumų yra jo gebėjimas kovoti su uždegiminiais procesais organizme.

Alyvuogių aliejus savo sudėtyje turi daug augalinių antioksidantų polifenolių, kurie apsaugo kraujo lipidus nuo oksidacinio streso. Mononesočiosios riebalų rūgštys, sudarančios didelę dalį alyvuogių aliejaus, didina gerojo ir mažina blogojo cholesterolio santykį kraujyje, taip mažindamos aterosklerozės išsivystymo tikimybę, infarkto bei insulto riziką.

Padidėjęs cholesterolis ir cukraus kiekis kraujyje sukelia nemažai širdies ir kraujagyslių sistemos problemų ir kitų lėtinių uždegiminių ligų

Prieš Š-K ligas:

mažina kraujo spaudimą. Tyrimai parodė, kad daugumai pacientų, kurių kraujospūdis padidėjęs, pradėjus vartoti alyvuogių aliejų, žymiai sumažėjo kraujo spaudimas . Tiriamiems pacientams iki 48% pavyko sumažėjo vaistų nuo padidėjusio kraujospūdžio, poreikį.

gali padėti išvengti nepageidaujamo kraujo krešėjimo, pagrindinių širdies priepuolių ir insultų ypatybių

Priešvėžinis poveikis

Vienas iš galimų vėžio veiksnių yra oksidacinė žala, kurią sukelia laisvieji radikalai. Ypač gryname alyvuogių aliejuje yra daug antioksidantų, kurie mažina oksidacinę žalą. Dėl tų pačių polifenolių, alyvuogių aliejus didina ląstelių atsparumą oksidaciniam stresui.

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejuje esanti oleino rūgštis taip pat yra labai atspari oksidacijai ir įrodyta, kad ji turi teigiamą poveikį genams, susijusiems su vėžiu.

Priešuždegiminis poveikis

alyvuogių aliejus slopina nepageidaujamų bakterijų Helicobacter pylori vystymąsi, augimą virškinamajame trakte.

Nauda smegenų veiklai

Keletas mokslinių tyrimų patvirtina ryšį tarp alyvų aliejaus suvartojimo ir Alzheimerio ligos vystymosi slopinimo, taip pat smegenų funkcijos gerinimo, sumažina depresijos riziką ir pagerina atmintį

Cukrinio diabeto prevencija

Alyvuogių aliejus mažina antro tipo diabeto išsivystymo riziką, didindamas organizmo jautrumą insulinui. 

Ar gerai savijautai padės, jeigu išgersime šaukštą alyvuogių aliejaus dar nieko nevalgę?

Sutepa visa virškinimo sistemą.  Alyvuogių aliejus aktyvina sekreciją tulžyje ir kasoje, todėl sumažėja šių organų negalavimai, nesiformuoja akmenys tulžyje. Alyvuogių aliejus valo kepenis, skatina medžiagų apykaitą.

Įsotina organizmą geraisiais riebalais. Alyvuogių aliejus padės numesti svorio. Jame yra daug omega-3 riebalų, t.y sveikų riebalų, kurie suteikia sotumo

Norėdami gauti geriausius rezultatus, sumaišykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus su ketvirtadaliu citrinos sultimis ir gerti ryte tuščiu skrandžiu.

Ar tiesa, kad alyvuogių aliejus mažina riziką susirgti širdies ligomis bei reguliuoja kraujospūdį?

Omega-9 priklauso oleino, eikozano, eikozatrieno, eruko, nervono mononesočiosios riebalų rūgštys. Kitaip nei omega-3 ir omega-6, omega-9 nėra nepakeičiamosios riebalų rūgštys. Žmogaus organizmas gali jas sintetinti iš neprisotintų riebalų. Mononesočiosios riebalų rūgštys nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje. Jas vartojant vietoje sočiųjų riebalų rūgščių, mažėja mažo tankio lipoproteinų cholesterolio, lemiančio aterosklerozės vystymąsi, koncentracija, ir daugėja didelio tankio lipoproteinų cholesterolio, stabdančio aterosklerozės progresavimą, todėl jos vertingos išeminės širdies ligos profilaktikai. Be to, jos teigiamai veikia uždegiminius procesus. Ypač svarbios yra oleino ir eruko rūgštys, kurių randama alyvuogių ir rapsų aliejuose.

8 komentarai po “Alyvuogių aliejaus nauda I

  1. Audronė komentuoja:

    O rūgštingumas turi būti mažas?Kaip tik turiu buteliuką alyvuogių aliejaus iš Kretos, tačiau apie rūgštingumą nieko nerašoma. Kokio užrašo ieškoti?

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Maksimalus leidžiamas kokybiško aliejaus rūgštingumas – 0,9 proc. Labai aukštos kokybės aliejus -mažiau nei norma -0,1–0,2 proc. Žemesnės rūšies – tyrame aliejuje nedideli defektai leidžiami, tokio produkto ir rūgštingumas didesnis (0,8–2 proc.). Iš blogos kokybės alyvuogių pagaminto aliejaus rūgštingumas bus didelis (daugiau nei 2 proc.

      • Rita Šilenskienė komentuoja:

        Extra virgin aliejaus rūgštingumas gali būti iki 0,8 g/100 g, virgin – iki 2 g/100 g. Rūgštingumas labai priklauso nuo alyvuogių rūšies, auginimo ir nurinkimo sąlygų bei laiko poer kurį buivo apdorotos alyvuogės.Jei rūgštingumas 0,3 automatiškai nereiškia, kad šis aliejus yra geresnis už tą, kurio rūgštingumas yra 0,5. Tai reiškia tik, kad abu jie extra virgin ir kad abiejų skoniai bus skirtingi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *