Raudonieji kopūstai vitamino C turi du kartus daugiau nei baltagūžiai. O jų spalva išduoda ir apie kitas naudas: provitamino A net keturis kartus daugiau nei jų įprastuose broliukuose. Taip pat juose gausu vitamino K. Raudonasis kopūstas dėl jo sudėtyje esančių kalcio, magnio ir kalio yra gera prevencinė priemonė prieš osteoporozę ir tuo pačiu yra geras pagalbininkas stiprinant kaulinį audinį. Kopūstai turi diuretiko savybių, todėl puikus maistas vakarienei, jei nenorite pabusti patinusiais paakiais. Visiems žinoma, kad jie normalizuoja žarnyno veiklą dėl didelio skaidulų kiekio, suteikia sotumo ir mažina rūgštingumą.
Žuvis su raudonaisiais kopūstais – 2 porcijos:
- 400 g atvėsintos jūrinės menkės;
- 400 g raudonojo kopūsto;
- 1 nedidelis raudonasis svogūnas (90g);
- ½ apelsino sulčių;
- 1 v.š. apelsinų balzamiko;
- 2-3 v.š. balzaminio acto;
- 1 v.š. ghee sviesto;
- 2 v.š. tyro alyvuogių aliejaus ar kito nerafinuoto aliejaus;
- Garnyrui: alyvuogės ir 1 avokadas;
- Prieskoniai: 2 a.š. garstyčių, 1+1 a.š. ciberžolės, lauro lapų, 1 a.š. garstyčių sėklų, druskos, pipirų.
Gaminti patiekalui rinkitės platų troškintuvą su dangčiu.
Žuvis su raudonaisiais kopūstais – gaminimo eiga:
- Troškintuve ištirpinti ghee sviestą, į jį suberti garstyčių grūdelius ir lauro lapus. Po 30 sek. į troškintuvą suberti susmulkintus svogūnus. Juos pakepti 30sek.
- Prie svogūnų suberti nedideliais gabaliukais supjaustytus raudonuosius kopūstus, juos apšlakstyti balzaminiu actu ir uždengti. Troškinti 3-4min. ant nedidelės kaitros, kad išsiskirtų sultys. Jei ims kibti prie dugno, mažinkite kaitrą ir įpilkite 1-2 v.š. vandens.
- Žuvies file patepkite garstyčiomis, sumaišytomis su apelsininiu balzamiku, pabarstykite ciberžole ir dėkite į troškintuvą. Pastumkite kopūstus į šoną ir atlaisvinkite vietą žuviai. Uždenkite ir troškinkite 8-10min. ant nedidelės kaitros.
- Patiekiant viską pašlakstykite apelsinų sultimis ir tyru aliejumi.
Valgyti su avokadu ir alyvuogėmis. Tinka Light keto.
Skanaus Jums linki
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes