Šaltas periodas – laikas sriubai

Sriuba – tai viralas, kuris nuo troškinio skiriasi tik vandens kiekiu. Atvirai pasakysiu, kad rečiausiai ką gaminu – tai sriubą. Tačiau kai paspaudžia šaltukas, prisimenu šį pilvą ir kūną šildantį patiekalą. Jei norite sriubytę virti su mėsa, rinkitės ekologišką mėsą, nes visi “priedai”, kuriais buvo šeriami ir badomi gyvuliai, liks jūsų lėkštėje… O tai ne pats sveikiausiais variantas. Verdant sriubą su mėsa, reikia iš pradžių pakankamai ilgai išvirti mėsą su prieskoniais (svogūnas, morka, lauro lapas, kvapieji pipirai, mairūnas), juos po to išgriebti, ir tik tada dėti daržoves, kurias valgysime (kopūstai, burokai, lęšiai, porai, kalafioras, paprika, moliūgas…). Kodėl? O todėl, kad pervirtos daržovės yra nebevertingos. Jos turi likti traškios ir termiškai apdorotos tik tiek, kiek reikia.

Burokėlių čili sriubai reikės (4 porcijos ):

  • 1 svogūnas, kubeliais
  • 2 morkos, šiaudeliais ar griežinėliais
  • 1 š ghee sviesto – kepimui
  • 1 didelis ar 2 mažesni burokėliai, šiaudeliais
  • 200 g saliero šaknies, šiaudeliais
  • 1 raudona paprika, kubeliais
  • 1 čili pipiras, sukapoti smulkiai su sėklomis
  • 10 džiovintų slyvų, juostelėmis
  • 1/2 stiklinės geltonųjų lęšių

Prieskoniai: po 1 a.š druskos, raudonųjų paprikos miltelių ir ciberžolės, 4 lauro lapai

Pagardinimui: šaukštas ricotta sūrio ar natūralaus jogurto, šviežių svogūno laiškų / petražolių

Eiga:

  1. Puode ištirpinti ghee sviestą, suberti visus prieskonius. Pakepinti 1min.
  2. Suberti svogūnus, pakepinti 1min., be dangčio.
  3. Suberti morkas ir salierą, įpilti 100 ml verdančio vandens ir maišant patroškinti 3min., be dangčio.
  4. Supilti burokėlius, paprikas, lęšius, slyvas, užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų per nykštį ir virti 15min.
  5. Patiekiant, sriubai gardinti – uždėti šaukštą sūrio ar jogurto, pabarstyti šviežiais svogūnėliais ar petražolėmis.

sriuba

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.