Topinambai – bulvinė saulėgrąža.
Ją auginame patvoryje, visą vasarą džiaugiamės dideliais geltonais žiedais, o žiemos metu (net ir kai žemė būna sušalusi) pasikasame po kelis gumbelius. Taip ir mėgaujamės riešutų skonio gumbais iki pat pavasario, kol pabunda gamta. Patogumas – nei sandėliuoti, nei rūpintis jais ☺. Tiesiog jiems leidžiame pasirūpinti mūsų sveikata.
- Vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose.
- Mineralinių medžiagų – gal net visa Mendelejevo lentelė.
- Juose yra insulino ir fruktozės – tai nekenksmingas cukrus diabetikams.
- Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme.
- Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 gramų du kartus per dieną šviežių topinambų, tikimybė susirgti aterosklerozė ženkliai sumažėja.
- Puiki priemonė nuo raukšlių. Pasirodo, sutrinti topinambų gumbai padeda išlaikyti jaunystę. Jų košelę su keliais lašeliais alyvuogių aliejaus reikia užtepti ant veido ir palaikyti 15–20 min.
O vakarienei siūlau pasigaminti skanias salotas su namine duonele.
2 porcijos salotų, o kiekvienoje porcijoje po 250-270 g daržovių! T.y. pusė rekomenduojamos dienos normos☺. Tokios salotos su 2 riekėmis keto duonos vakarienei- tobula…
Ingredientai:
- 300 g baltagūžio kopūsto
- 2 gumbai topinambų (120 g)
- 1 vidutinis svogūnas (90 g)
- 3 nedideli pomidorai (viso 200 g)
- 4 džiovinti pomidorai
Užpilas:
- 1 v. š. sezamo pastos (dėjau nelukštentų sėklų tahini)
- 1 v. š. eko žemės riešutų kremo
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- 5-6 petražolių šakelės
- ½ a. š. druskos
Eiga:
- Kopūstus sutarkuoti kuo smulkiau.
- Topinambus gerai nuplauti, apskusti, bet nelupti, ir sutarkuoti per smulkiausią tarką.
- Pomidorus supjaustyti 2×2 cm kubeliais.
- Svogūnus ir džiovintus pomidorus supjaustyti kuo smulkiau.
- Petražoles sukapoti.
- Visas daržoves sudėti į dubenį, sumaišyti, užpilti padažu ir dar kartą sumaišyti.
- Duonos riekeles pašlakstyti aliejumi ir apskrudinti 10 min, orkaitėje.

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Ačiū,gavosi gaivios ir skanios salotos
Ačiū, puikios salotos. Topinambų užderėjo gausiai, todėl norisi kuo daugiau receptų su šia, taip naudinga bulvine saulėgrąža. Sėkmės Jums ir ačiū už puikius receptus.