Mielosios ir gerbiamieji, tikrojo “Sachertorte” paragausite tik Vienoje ar Zalcburge. Vienintelė vieta, kur galima nusipirkti šio žinomo skanėsto ne Austrijoje – tai Bolzano (Bozen) mieste, Italijoje. Receptas gimė apie 1832 m., kai svarbus to meto austrų – vokiečių diplomatas ir politikas princas Metternich davė nurodymą savo virėjui pagaminti ypatingą desertą keletui labai svarbių svečių. Vyriausiasis virtuvės šeimininkas, pats negalėdamas imtis darbo dėl ligos, užduotį pavedė atlikti šešiolikmečiui mokiniui Franz Sacher. Teigiama, kad svečiai liko patenkinti jaunojo Franz iškeptu šokoladiniu pyragu. Franz Sacher vyriausiasis sūnus Eduard, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino tėvo šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žmonės žino ir ragauja šiandien. Teigiama, kad tikrojo, originaliojo Zacherio torto galima paskanauti tik “Sacher” viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franc Sacher sūnus devynioliktojo amžiaus antroje pusėje. Nuo tada Zacherio tortas – vienas iš daugelio žinomų Vienos kulinarijos gaminių. Zacheris – skanus, sodrus ir labai sotus šokoladainis, kurį pagardina kvapnus abrikosų džemas.
Iš lūpų į lūpas perduodamas “Sacher” torto receptas vis kažkuo skiriasi. Artimiausias teisybei manoma šis:
- 150 g tamsaus šokolado (arba 30 g kakavos miltelių);
- 2 šaukštų grietinėlės;
- 150 g minkšto sviesto;
- 180 g cukraus;
- 6 kiaušinių;
- 150 g miltų;
- 2 – 3 šaukštai abrikosų marmelado.
- 40 g kokosų aliejaus;
- 50 g kakavos;
- 200 g miltinio cukraus;
- 3 šaukštų karšto vandens.
- 6 kiaušiniai -atskirti trynius ir baltymus
- 110 g sviesto
- 90 g Sukrin saldiklio (skaniau su Sukrin GOLD)
- 50 g migdolų miltų
- 35 g natūralios kakavos
- 1 arbat. š cinamono
- Keli lašai vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 150 g natūralių džiovintų abrikosų
- 250 g vandens
- 120 g riebaus natūralaus jogurto
- 20 g natūralios kakavos arba kakavos gėrimo be cukraus
- 2 lašai vanilės ekstrakto
- 1 arbat.š cinamono
- 20 g Sukrin Gold (jei naudojate kakavos gėrimą, šito nereikia)
“Sacher” tortas be cukraus ir gliuteno gaminamas:
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes