Visada kreivai žiūrėjau į gatavus kepinių mišinius duonoms, blynams, pyragams, cepelinams ir pan. Kiek teko skaityti etiketes, tai sudėtis ne tik baisi, bet tiesiog kenksminga! Begalė cukraus, balti miltai, hidrinti riebalai ir t.t. Gavau dovanų iš Latvijos draugų pakuotę mišinio pyragui . Sudomino išmėginti tik tai, kad ant pakuotės grožėjosi užrašas “be cukraus ir gliuteno” – tai yra tai, ką mūsų akademija propaguoja. Kaip visada, aš pagalvoju kaip tikra suvalkietė: “kaip čia padidinti išeigą…?”, nes pyragui forma nurodyta tik 25 cm., o draugų rudens sutiktuvėms renkasi 12 :). Mmmmmm, reikia visko padauginti! Supratau, kad bet kas gali būti puikus kepėjas, turėdamas gerą produktą, kurio neįmanoma sugadinti. O ir kepinys gali būti valgomas be sąžinės graužimo, pyragas be cukraus. Bet, brangieji, neįsijauskite, visur turi būti saikas. Gabaliukas, maksimum du ir užteks!
Išeiga: visa orkaitės kepimo skarda iš vienos pakuotės “kakemix”
Ingredientai:
- 12-15 obuolių, supjaustyti skiltelėmis
- 1 š kokoso aliejaus-skardai patepti
- 150 g kokoso drožlių
- 100 g lazdyno riešutų -išmirkyti 12 val vandenyje
- 150 g sviesto, ištirpinti
- 5 L dydžio kiaušiniai
- 300 ml pasukų/ augalinio pieno ar vandens
Sausi produktai:
- 150 g avižų pilno grūdo miltų
- 1 pakuotė universalaus mišinio pyragui be cukraus ir gliuteno “kakemix”
Rudeninis obuolių pyragas gaminamas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 200C. Kepimo skardą patepti kokoso aliejumi, pabarstyti ant dugno 1/3 kokoso drožlių ir paskleiskite pusę kiekio obuolių skiltelių ir išbrinkintus riešutus.
2. Sudėti į plakiklį kiaušinius, ištirpintą sviestą, pasukas ar kitą skystį, likusias kokoso drožles. Viską išplakite apie 1 minutę. Palikti inde.
3. Suberti sausus produktus ir dar kartą perplakti apie 30sek. Gautą biskvitinę tešlą paskleiskite ant obuolių, išlyginkite ir sukaišiokite likusius obuolius.
4. Kepkite 40-45min./170C su oro pūtimu. Stebėkite, kad paviršius būtų švelniai rusvas, bet neapdegęs. Pjaustyti atvėsusį.
Pastaba: Pyragas be cukraus, bet su sveiku saldikliu Sukrin
Man, atpratusiai nuo saldaus skonio, buvo net per saldus…. Bet kas mėgsta saldžiau, tikras malonumas gomuriui. Miltai šiame mišinyje yra migdolų ir daug daug ląstelienos. Žinoma, galima paieškojus proporcijų, patiems išsikepti tokį purų biskvitą, tam galite panaudoti Psyllium miltus, Fibrefin ir savo nuojautą… Tačiau neturinčios noro eksperimentuoti ar nemokantys, atras savo skonio ir konsistencijos pyragą. Juk ruduo-kriaušių, obuolių ir slyvų metas!
Skanaus!
Subalansuoto maisto ekspertė
Rita Šilenskienė
Daugiau sveikų receptų rasite: https://pirmassaukstas.lt/sveiki-receptai/
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes