Vienoje porcijoje vištų kepenėlių yra viso mėnesio vitamino B12 norma. Rekomenduojame rinktis tik ekologišką produktą.
Su kepenėlėmis derinami baklažanai turi: mažai angliavandenių, daug skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Taip pat jie padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, “blogojo” cholesterolio koncentraciją kraujyje (net iki 55 procentų). Juos rekomenduojama dažniau valgyti sergant ateroskleroze bei šios ligos profilaktikai.
Žiedinio kopūsto nauda: priešuždegiminis poveikis – gausu antioksidantų, todėl sėkmingai kovoja su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais uždegimą. Antioksidanto sulforafano poveikis naikinant kamienines vėžio ląsteles įrodytas tyrimais. Nauda širdies veiklai: gausu vitamino K, vitamino C, omega-3 riebiųjų rūgščių, o tai padeda apsaugoti arterijas ir kraujagysles nuo apnašų kaupimosi.
Virškinimas ir detoksikacija: visose kopūstinėse daržovėse yra gliukozinolatų – medžiagų, kurios palaiko vertingų maistinių medžiagų įsisavinimą ir toksinų bei atliekų šalinimą, apsaugo skrandžio gleivinę.
Recepto ingredientai:
- 250 g. kepenėlių;
- ½ nedidelio žiedinio kopūsto;
- 1 baklažano;
- 2-3 v.š. balzaminio acto arba granatų/ šilauogių balzamiko;
- 1 v.š. sojos padažo;
- 2-3 v.š. alyvuogių ar avokadų aliejaus;
- 1-2 svogūno;
- 1 laimo ar nedidelės citrinos.
Kepimui naudoti: 1 v.š. lydyto (ghee) sviesto.
Prieskoniai: po 1 a.š. raudonėlio, kalendros grūdelių, rozmarino, kumino, jūros druskos.
Salotoms reikės:
- ½ jaunos cukinijos;
- ½ čili pipiro;
- vyšninių pomidorų.
Puošimui reikės: daigų, 10 braziliškų (bertoletijos) riešutų.
Gaminimo eiga:
- Baklažaną supjaustyti nedideliais kubeliais, pašlakstyti balzamiku, aliejumi, sojos padažu, suberti į kepimo indą ir kepti apie 40 min./175°C su oro pūtimu. Retkarčiais pamaišyti.
- Žiedinį kopūstą sumalti iki ryžių smulkumo gabaliukų arba supjaustyti/sutarkuoti. Suberti į puodelį, įpilti 50 ml. vandens ir pagarinti 3-4minutes. Prieš patiekiant supilti citrinos sultis, pagardinti druska, aliejumi ir išmaišyti.
- Keptuvėje/troškintuve ištirpinti sviestą, suberti supjaustytus svogūnus, 2 a.š. grūstų prieskonių ir pakepinti kelias minutes be dangčio.
- Kepenėles nuplauti, nuimti plėveles. Sudėti į keptuvę prie svogūnų ir kepinti kol dings raudona spalva.
Serviravimas: į lėkštę dedame šiltų citrininių ryžių, iškeptas kepenėles, baklažanų kubelius.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes