Kerobo ankštys dėl savo maistinių savybių gausos Kretos gyventojams padėjo išgyventi karą, sausras, nederlių, alkį, nepriteklių. Gaila, kad dabar, gyvendami pertekliuje, pamirštame arba nenorime į savo virtuvę įsileisti nuo seno žinomų ir maistine verte turtingų produktų. Dažnai, norėdami “pamaloninti” šeimą ir svečius, kepiniams ir desertams renkamės beverčius rafinuotus miltus, cukrų, džiaugiamės puriais keksiukais ir tortukais, o po to skundžiamės dėl sveikatos sutrikimų.
Myliu savo šeimą, draugus ir visus Jus, todėl iš širdies rekomenduoju pačius sveikiausius produktus. Savo mėgstamuose kepiniuose rafinuotus, su glitimu, sveikatą žalojančius miltus keiskime į riešutų, sėklų ir kerobo miltus. Rinkimės teisingus saldiklius ir nereikės pergyventi, kad va, negalima valgyti to ar kito… Mėgaukitės ,,saugiais”, skaniais ir sveikais desertais net per šventes!
Nuoširdžiai, Rita.
Kalėdų tortas – tinka KETO:
Reikės: 2 formų 22cm dydžio. Išeiga: 1kg (10 porcijų).
Biskvitams:
A ingredientai:
- 90 g kokosų miltų
- 30 g kerobo miltų (Carob flour)
- 30 g kerobo miltelių (Carob powder)
- 70 g eritritolio
- 100 g 80proc šokolado
- ½ a.š. sodos
- 1 a.š. cinamono
B ingredientai:
- 190 g ištirpinto ir atvėsinto sviesto
- 6 kiaušiniai (300 g be lukšto)
- 280 g natūralaus jogurto
Kremui:
- 470 g aviečių/šilauogių/braškių ar kitų uogų (tinka šaldytos)
- 2 stevijos pipetės (braškių skonio)
- 1 indelis (250 g) rikotos sūrio
- 1 v.š. (20g) kerobo sėklų miltelių (carob gum)
Papuošimui:
- 25 g granatų sėklų
- 5 g goji uogų
- 10 g kokoso drožlių
- 20 g migdolų drožlių
Gaminimo eiga:
- Sulaužyti šokoladą, sudėti į plakiklio indą ir suberti visus A ingredientus. Viską sumalti iki miltų. 30sek./10. Išpilti į tešlos maišymo dubenį.
- Supilti B ingredientus į plakiklį ir suplakti iki putų. 1min./7. Išpilti į maišymo dubenį ir kruopščiai sumaišyti su sausais ingredientais.
- Tešlą padalinti į dvi silikonines formas, išlyginti (galima švelniai išlyginti vandeniu sudrėkintais delnais) ir dėti į įkaitintą orkaitę. Kepti apie 30 min./175C su oro pūtimu. Vieną kartą reikėtų sukeisti kepinius vietomis: t.y. kas kepė apačioje, perdėti į viršų.
- Iškeptus biskvitus atvėsinti, atsargiai išversti ar išimti iš formos.
Kremo gamyba:
- Šaldytas uogas atitirpinti, bet ne iki galo, kad nepaleistų viso skysčio. Dėti į plakiklį ir suplakti. Uogų masė turi būti minkšto kremo konsistencijos.
- Sudėti stevija, rikotos sūrį, užberti kerobo tirštiklio ir greitai suplakti.20sek./10. Kremas taps kaip tepamas sūrelis. Konsistencija priklausys kiek skysčio buvo uogose. Jei pastebėsite, kad kremas per skystas, dar galima įberti kiek šio nuostabaus tirštiklio.
Formavimas:
Ant lentelės patieskite maistinę plėvelę, ant jos dėkite vieną biskvitą, užtepkite truputį daugiau nei pusę kremo. Dėkite kitą biskvitą ir užtepkite likusį kremą. Išlyginkite ir puoškite. Palikite pastovėti 6-12 val. Tuomet tortą su plėvele perkelkite atsargiai ant serviravimo padėklo ir atsargiai ištraukite plėvelę.
1 porcijos 100g maistinė vertė:
100 g/ kcal | Baltymai, g | Riebalai, g | Angliavanadeniai, g |
417 | 11 g | 33 g | 12 g |
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Labai geras receptas. Skanus torčiukas.