Kokį straipsnį beatsiverstumėte, visų pradžia – “lapiniai kopūstai yra super daržovė”. Aš prie šių liaupsių taip pat prisidėsiu. Bet pradėsiu ne nuo jų naudų, o nuo patogumo turėti šios rūšies kopūstų namuose. Kale kopūstai parduodami parduotuvėse ar turguje. Jų galima prisišaldyti visai žiemai, ar tiesiog žiemos metu nueiti į daržą ir nusiskinti šviežią lapą. Jie nebijo iki -10C šalčio☺! Bet niekada ne vėlu užsiimti sodininkyste net ir neturint daržo ar savo sodo. Laukia ilgas karantinas namuose, todėl siūlau į vazonėlį sėti Kale kopūstus, kurie išaugs per žiemą į nuostabias “žalias palmes” ir nors kelis kartus per savaitę pasimėgauti visomis jo naudomis.
Naudos:
- 100 gramų šios daržovės yra net 5 g ląstelienos, todėl ypač tinka norint nepriaugti svorio ar jo atsikratyti.
- Kale kopūstai taip pat yra puikus geležies šaltinis. Iš tiesų vienoje šių kopūstų kalorijoje yra daugiau geležies nei vienoje jautienos kalorijoje!
- Lapiniuose kopūstuose gausu kalcio!
- Vitaminas K, kuris padeda apsaugoti organizmą nuo kai kurių vėžio rūšių, taip pat dideliais kiekiais randamas lapiniuose kopūstuose, kartu su begalę antioksidantų.
- Dėl sudėtyje esančių omega-3 riebalų rūgščių lapiniai kopūstai padeda kovoti su uždegimais
- Vitaminai A ir C yra dar du ypatingai svarbūs vitaminai, randami lapiniuose kopūstuose.
- Tai puiki priemonė organizmo išvalymui, kadangi juose yra ir ląstelienos, ir sieros, kurie abu dalyvauja detoksikacijos procese.
Galite kale kopūstų lapelius dėti į salotas, kokteilius, troškinius, sriubas. Sušaldytų lapelių neatšildau, o naudoju iš karto.
3 porcijos kokteilio “Vitaminų baras”:
- 3 kale kopūsto lapai (be lapkočio);
- 1 stiklinė mėlynių (tinka šaldytos);
- 3 raudonskruosčiai obuoliukai;
- 1 a.š. medaus;
- 1 a.š. gysločio ar kerobos miltelių;
- 200 ml šilto vandens;
Viską suplakti apie 2 minutes. Vieną maitinimąsi galima pakeisti 2 stiklinėmis (400 ml) šio kokteilio.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes