Funkcinis desertas

Visada sakome, kad desertas turi būti nedidelis ir valgomas po maisto. Taip pat būtina sąlyga: ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę. Mano nuomone tokios sąlygos ir suvaržymai yra tinkami nesveikiems desertams, kurių sudėtyje yra cukraus, perdirbtų miltų, glitimo ir pan. Rekomenduoju savo klientams iš viso eiti pro tokius desertus ir nesigręžioti, jei nori turėti sveiką žarnyną, odą ir t.t.

Pusryčiai ar net pietūs bet kuriuo sezono metu gali būti dubenėlis trintų uogų ar vaisių, sumaišytų su 1,5 valgomojo šaukšto čija (ispaninio šalavijo) sėklų ir pagardinta įvairiais kokybiškais baltymų, vitaminų ir mineralų turtingais priedais (sėklomis, riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis). Jei už lango vasaros-rudens sezonas, tai įgyvendinti yra labai paprasta, nes sodas ir daržas lūžta nuo gėrybių, todėl belieka ateiti į virtuvę, pasiimti iš spintelės sudėtus „skaniuosius pabarstukus“ ir susikurti savo desertą. Jei tai šaltasis, niūrusis sezonas, tuomet padės citrusiniai vaisiai (apelsinai, mandarinai, kivi, obuoliai, kriaušės) + „funkciniai maisto priedai“ – t.y. jau minėtos džiovintos gėrybės, riešutai.

Funkcinis desertas – mūsų netradiciniai žiemos pietūs, kai neturėjau laiko gaminti (beje, sandariame indelyje jį galima pasiimti į darbą).

Reikės (2 porcijoms):

Gaminimo eiga:

  1. Blenderiu suplakti apelsinus iki vienalytės konsistencijos, kad neliktų skaidulinių plėvelių. Masę padalinti į 2 serviravimo indus.
  2. Įmaišyti čija sėklas ir palikti 10 minučių
  3. Užberti išvardintus „funkcinius“ priedus ir pašlakstyti sirupu arba medumi.

funkcinis desertas

100 g maistinė vertė:

  • Kalorijos – 310.1 kcal             
  • Vanduo – 88.6 ml                
  • Baltymai – 5.4 g                    
  • Angliavandeniai – 39.3 g      
  • Skaidulos – 11.1 g                  
  • Cukrus (natūralus) – 29.2 g
  • Riebalai –15.9 g                   
  • Sotieji riebalai – 11.0 g
  • Poli-nesotieji riebalai – 2.6 g         
  • Omega-3 riebalai – 1.7 g          
  • Omega-6 riebalai – 0.5 g

Skanaus jums linki,

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.