Moliūgai – nekaloringa (atsižvelgiant į jų subrendimą, iš 100 g gaunama 15-29 kcal), kaip tik šaltiems vakarams skirta daržovė. Galima jo valgyti sočiai ir nestorėti, ar netgi mesti svorį. Vaisiaus minkštimas puikiai reguliuoja žarnyno veiklą – gerina jo motoriką, padeda užkietėjus viduriams, todėl pavalgius sočiai tokios sriubos, nesunkiai aplankysite ryte WC. Metant svorį, per dieną rekomenduoju pasigaminti 2 patiekalus ir suvalgyti iki 0,5 kg skirtingų patiekalų. Pavyzdžiui, ryte kokteilis su moliūgo gabaliukais, vakare- sriubos arba salotų. Moliūgai padeda virškinti, nes jų ląsteliena nepluoštinė, gerai suverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Tačiau virkite ne ilgiau 5 minučių – stenkitės išlaikyti kuo daugiau naudos šios super daržovės.
Moliūgai turi 5 kartus daugiau karotino nei morkos, o vitaminas A geriausiai absorbuojamas kartu su riebalais, todėl sriubą gardinkite grietine ir aliejumi.
4 dubenėliai sriubos
- 1 svogūnas (apie 90 g)
- 2 morkos (po 120 g)
- 700 g moliūgo (gali būti su sėklomis ir žieve)
- Sauja džiovintų baravykų (apie 30 g)
Prieskoniai:
- 3 skil. česnako,
- druskos,
- pipirų,
- džiovintų čiobrelių,
- ciberžolės
Gardinimui:
- sviestas ghee,
- moliūgų sėklų aliejus,
- moliūgų sėklos,
- šviežių petražolių
Eiga paprastame puode:
- Džiovintus grybus užpilti vandeniu. Palikti 15-20 min. išbrinkti.
- Svogūnus supjaustyti kubeliais, morkas griežinėliais, sudėti į puodą. Užkaisti vidutinę ugnį, įdėti šaukštą ghee sviesto, suberti visus prieskonius. Maišant pakepinti 2-3 minutes. Jei ims traukti prie puodo, Įpilkite šaukštą vandens.
- Moliūgą supjaustyti kubeliais 5×5 cm, suberti į puodą. Įpilti 200 ml verdančio vandens ir užvirti. Virti apie 5 min. Po to viską suplakti blenderiu, gardinti grietine, aliejumi, sėklomis, kapotomis petražolėmis.
Eiga su Mambo:
- Į mikserį sudėti gabaliukais supjaustytas morkas, svogūną. Suberti prieskonius, džiovintus grybus ir šaukštą ghee sviesto. Viską pasmulkinti 7-8 sek./6 greičiu. Kepti 8 min./80C/ 2 be viršutinio skaidraus dangtelio.
- Sudėti gabaliukais supjaustytą moliūgą, įpilti 150 ml vandens ir virti 12 min./100C/2.
- Suplakti 1min./10.
Patiekti su grietine,moliūgų sėklų aliejumi, sėklomis, kapotomis petražolėmis.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
o ka daryti su grybais verdant paprastam puode ?
Paprastame puode gaminame paprastai: iš karto pačiame puode pakepinti svogūnus, supjaustytus grybus, moliūgą (dėti viską palaipsniui), po to užpilti verdančiu vandeniu, pavirti kelias minutes ir sutrinti. Skanaus
L.domiuosi mityba