Žiūrint kaip šluojamos parduotuvės ir ruošiamasi sutikti iššūkius, skirtus žmonijos sąmonei patikrinti, darosi truputį (o gal net ne truputį) liūdna… Penktadienio rytą, kai mažiausiai tikėtina sutikti žmonių, išsiruošiau ir aš apsipirkti. Susidariau sąrašiuką prekių, kurių galėtų mums dviem užtekti 2 savaitėms, kad kuo mažiau lankytis viešose vietose. Sąrašiukas atrodė taip: 4 kopūsto galvos, 2 kg svogūnų, 5 kg morkų, 5-6 pastarnokai, 2 saliero galvos, 3 cukinijos, 6 paprikos,1 kg špinatų, 2 kg grikių, 1 kg natūralių ryžių,1 indelis alyvuogių, žuvies kokios nors 2 kg. Deja, norimų kruopų neradau, bet jas pakeičiau bolivine balanda, lęšiais, soromis. Kopūstų taip pat teko tik 2 galvos. Bet čia ne bėda, nes dar turime šaldiklius, kuriuose puikuojasi šaldytos savo augintos daržovės, vaisiai ir uogos.
Bėda ta, kad verkt norėjosi, pamačiusi ką iššlavė tautiečiai, besirengdami ilgesnio laiko praleidimui namuose: balti miltai, balti ryžiai, cukrus, konservuoti gėrimai, rafinuotas aliejus, balti makaronai, mėsa… Prisipirkus tokių “sveikų” produktų, sunku, bau, kalbėti apie sveikatai palankią mitybą, juolab, kad bus apribotas ir judėjimas. Abejoju ar sportuos tie žmonės namuose, kurie prikrovė spinteles tukinančių ir uždegimus skatinančių produktų… Per “Labas rytas” laidą vedėjo paklausus ką veikiate namuose, pasipylė foto su saldžiais pyragais, sausainiais ir kitais skanėstais. Bijau, kad patarimas “STIPRINKITE IMUNITETĄ” netaptų “KAUPKITE RIEBALINES ATSARGAS BADMEČIUI”. Išvada peršasi viena: jei žmogus iki šiol neturėjo noro ar reikalo domėtis subalansuota mityba, tai 2 savaitės karantino neapvers jo mąstymo ir nepadarys sąmoningesniu. Deja, bet tai tiesa, nes tai liudija mūsų tautos aukščiausi reitingai sergamumas širdies kraujagyslių ligomis Europos kontekste.
Tačiau gera žinia ta, kad yra dalis žmonių, kurie “viską žino”, bet neturi laiko. Va čia ir dedu viltis į tuos, kurie ras laiko pasigaminti tai, ko seniai troško, kam nerado laisvos minutės, paskaitys knygą apie mitybą. Gal pajutę gero maisto naudą ir toliau tęs įgytą patirtį ir, pasibaigus karantinui, tobulins savo žinias bei įgūdžius.
Rūpintis sveikata reikia ne tada, kai kažkas nutinka, o tada, kai pradedi sąmoningai mąstyti ir savaranakiškai gyventi. Jei suvoksi, kad maistas- tai tavo kūno statybinė medžiaga, tavo išvaizda, tavo karjera, tavo būsima savijauta, santykiai ir nuotaika, subalansuota mityba bus ne baubas, o maloni kasdienybė.
Įpročius šeimoje formuoja tėvai, o vaikai – jų veidrodis. Jei tėvai nesusiplanuoja dienotvarkės, nevalgo pusryčių, nes nėra laiko arba renkasi maistą, kuris nėra jau toks “nekaltas”, vaikas užaugęs darys tą patį, nes jis to išmoko šeimoje. Jei tėvai nekalba su vaikais apie mitybą, kas palanku ar ne sveikatai, tai nei mokyklose dėstomos anatomijos, sveikos gyvensenos pagrindai ar technologijos pamokos neišugdys noro gyventi sveikai. Ir tuomet nėra ko norėti, kad vaikai nevalgo daržovių arba jei nėra namie pyragų, tai nėra ko ir valgyti.
Patarimais norėčiau pasidalinti ne tik šiam laikotarpiui, bet apskritai paskatinti žmones pasidomėti šaukšto turinio galia. Ligos ir papildomi kilogramai nenukrenta “iš dangaus” juos patys į savo kūną pamažu įkrauname. Todėl, skatinu “nuo pirmo šaukšto” pradėti pamąstyti ką naudingo nešate į burną: ar maistą, kuris jums suteiks energijos, sveikatos, malonumo, apsaugą nuo ligų ir virusų ar tai bus tik 5 minučių malonumas, patenkinus tik skonio receptorius ir gausus “tuščiomis” kalorijomis, menkavertis “skrandžio užkišimas”.
Mums visiems reikia suprasti, kad imunitetas yra mūsų žarnyne. Daugiau nei prieš 2000 metų Hipokratas pasakė savo sparnuotą frazę: “Visos ligos prasideda žarnyne.” Nuo mūsų žarnyno bakterijų daugiau nei 75% priklauso mūsų imuninės sistemos sveikata!
Ar jaučiate nuovargį ilgesnį laiką, o gal būnate suirzę? Ir tam yra priežastis… Mūsų imuninė sistema yra susilpnėjusi dėl į žarnyno bakterijų disbalanso. Tai yra virškinimo sistema užteršta toksinais ir šlakais. Nusilpusi žarnyno sistema, vaidina svarbų vaidmenį mūsų bendrai būklei ir sveikatai.
Ką mums reikėtų daryti, kad užtikrintume savo 100 trilijonų kūno gyventojų laimingą būklę ir mes būtume sveiki ir laimingi? Visai nedaug (ir nepasakysiu nieko naujo):
- Vanduo (pirktinius gėrimus keiskite į pigiausią ir sveikiausią gėrimą – vandenį. Jį galite pagardinti atšildytomis uogomis iš šaldiklio ar patys pasigaminti augalinį pieną iš sėklų ir riešutų.
2. Judėjimas (namuose galima puikiai sportuoti ir net atlikti kardio pratimus.
3. Tinkamas Jūsų ląstelėms ir mikrobiotai maistas. T.y. kuo daugiau vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų. Puiki proga pamažinti šaldiklio atsargas!
4. Valdykite stresą! Nes stresas sujaukia hormoninę sistemą ir neleidžia maistinėms medžiagoms pasiekti tikslą.
5. Atsisakykite cukraus, kuris yra tiesioginis imuninės sistemos silpnintojas.
MITYBA KARANTINO METU, KĄ GALIME IŠMOKTI LAISVU LAIKU:
1) Atraskite sveikas kruopas, ankštinius ir naujus derinius
Jei iki šiol virėte tik grikius, tai pamėginkite paieškoti įdomių derinių
GRIKIAI: grikiai su džiovintomis slyvomis, keliais graikiniais riešutais, razinomis ir mėlynėmis iš šaldiklio; grikiai su bolivine balanda ir pavasarinėmis salotomis (špinatai/kalafijoras/džiovinti pomidorai/česnakas/alyvuogės); grikiai su soromis ir kokoso drožlėmis bei šaldytomis braškėmis. Galite susidaiginti nekepintus grikius ir įmaišyti juos į paruoštą košę. Beje, kepintus grikius užtenka pamerkti per naktį, o ryte pašildyti-taip liks daugiau naudingų medžiagų.
Vietoj baltų rafinuotų miltų, kuriuose skaidulinių medžiagų nėra nei kvapo, dėkite grikių,avižų, sorų, kukurūzų miltus.Kepkita sveikesnius blynelius, pyragus, išsikepkite SAVO DUONĄ!
Iš pupelių, lęšių gaminkite įvairias užtepėles ir valgykite su daržovių šiaudeliais
2) Kepiniuose cukrų keiskite džiovintais vaisiais arba sveikais saldikliais (stevija, eritritolis). Taip gausite daugiau skaidulinių medžiagų ir pakankamą saldumą. Pasiieškokite sveikatai palankių receptų be cukraus ir gliuteno arba savo mėgstamus receptus „pagerinkite“ sveikais produktais. Esu parašiusi dvi receptų knygas, kuriose rasite apie 200 receptų iš paprastų produktų „Pirmas šaukštas „ ir „Sveikata nuo pirmo šaukšto“.
3) Gaminkite kartu su vaikais jų mėgstamus patiekalus: varškės sūrelius iš 4 ingredientų (varškės, razinų, jogurto ir kokoso aliejaus), ledus iš šaldytų vaisių ir rikotos sūrio, picą ne iš baltų rafinuotų miltų, o naudojant kopūstą, kalafiorą ir avižų miltus, kokteilius iš šaldytų uogų, sėklų, riešutų, daržovių.
4) jei mažai judate, apribokite maistą ar sumažinkite porcijas, nes maistas vis dėlto yra kuras, kuris nesunaudotas virs ilgalaikėmis atsargomis… Šiuo atveju kartą per savaitę „SPA diena“, t.y. diena be maisto atpalaiduos jus nuo virtuvės ir leis organizmui „išsikuopti“ kuo jį užkimšome. Iškrovos metu organizmas pašalina toksinus, suvalgo mirusias ląsteles, svetimus baltymus, sustiprina imuninę gynybą, pasiruošia kovai su įsibrovėliais, nes neužimtas maisto virškinimu.
5) geriausias maistas – gyvas ir šviežias maistas. Daiginkite įvairias sėklas, ieškokite pirmųjų lapelių (jau renku kokteiliams ir salotoms dilgėlių lapelius, sprogsta pumpurai), nesuvirkite, nesudeginkite, neperkepkite maisto.
6) 80proc. augalinio maisto ir 20 proc. gyvūninio maisto užtikrins gerai funkcionuojantį jūsų žarnyno darbą, mažesnes išlaidas maistui ir sotumą. Tik natūralūs vitaminai, mineralai, antioksidantai geriausiai atpažįstami jūsų kūno ir panaudojamai kovai su priešais. O maistinės skaidulos esančios daržovėse, ankštiniuose ir pilnuose grūduose pamaitins Jūsu mikrobiotą ir išvalys žarnyną.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Jūsų krepšelyje pasigedau bazinės daržovės burokėlių. O kur rauginti kopūstai? Nebent patys rauginatės. Dar pridėčiau avokadus ir kokybišką alyvuogių aliejų – nepakeičiamus riebalų šaltinius. Dėl cukinijų ir paprikų drįsčiau pasiginčyti – nesezoninės atveštinės daržovės. Beje grikių košė nuostabiai dera su maltais linų sėmenimis, maltomis kanapėmis (tik jų nereikia kaitinti, o sumaišyti prieš pat valgant) ir šaldytais juodaisiais serbentais ir avokadukas ant viršaus nepamaišytų 🙂
Viskas,p.Ryti, teisingai:). Neįmanoma viską susakyti viename straipsnyje. Šį mano rašinėlį žurnalistai ir taip sutrumpino, kad tik grikiai beliko:(…
Laba diena.Ačiū už žinias. Noriu pasidalinti savo gaminamos duonos receptu: prieš prasidedant karantinui turguje pirkau po 3 kg kviečių ir rugių grūdų (kaina 1 kg turguje 0,80 EUR), tai vienam kartui maždaug imu po 0,5 kg grūdų, atskirai išplaunu gerai (vanduo būna beveik juodas), tada apie 12 val. pamerkiu, po to sudaiginu.Iš daigintų kviečių galima padaryti skanaus ir vertingo pieno, o kas lieka perkošus, tai sumaišau su rugių grūdais, sumalu, pridedu kmynų, avižų sėlenų ar savo bet kokių džiovintų prieskoninių žolelių, labai tinka džiovintų porų lapų milteliai, džiovintas laiškinis česnakas ir pan., galima fantazuoti kiek tik nori, dar įdedu avinžirnių ar daigintų grikių miltų ir …kepu blynelių dydžio paplotėlius, labai skanu. Galima kepti vien iš daigintų kviečių ar rugių, kepu keptuvėje, bet galima ir orkaitėje, keptuvė patepu ghi sviestu. Linkiu pafantazuoti ir pasidalinti su manim receptu. Tie blyneliai-duona labai sotūs ir tinka prie bet kokio patiekalo ar salotų, mišrainių ir net prie arbatos ar kavos,jei ją kas geria. SKANAUS.