Apie grikius

Košė – tai sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas, be to, tai – puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios visos naudingos maistinės medžiagos sumažins širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugos nuo vidurių užkietėjimo . Na, o sportuojantys žino, kad avižos taip pat padeda greičiau augti raumenų masei.

  • Energijos šaltinis– Kinijoje buvo atlikti tyrimai, kuriuose buvo tiriami grikiai,avižos, kviečiai ir saldžiosios bulvės kaip energijos šaltinis. Grikiai kartu su avižomis ir kviečiais yra geresnis energijos šaltinis nei saldžiosios bulvės. 100 gramų grikių yra 343 kalorijos.
  • Gliukozės kiekis kraujyje– kitas atliktas tyrimas Kinijoje skirtas išsiaiškinti grikių baltymų poveikį gliukozės kiekiui kraujyje, esant nuodingam gliukozės analogui, vadinamam aloksanu. Tyrimai parodė, kad grikių baltymai efektyviai sumažino gliukozės kiekį kraujyje. Grikiai turi daug maistinių skaidulų, jos yra taip pat efektyvios siekiant sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.
  • Kraujo spaudimas– Korėjoje atliktas tyrimas, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti šviežių ir daigintų grikių poveikį kraujo spaudimui.Daiginti grikiai sumažino kraujo spaudimą labiau nei švieži. Tačiau naudojant tiek šviežius, tiek daigintus grikius, buvo pastebėtas mažesnė oksidacinė žala aortos ląstelėms.
  • Cholesterolio kiekis– grikiai yra vienas iš geriausių maistinių skaidulų šaltinių, maistinės skaidulos yra efektyvi natūrali priemonė norint sumažint cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Virškinimas– maistinės skaidulos yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų siekiant palaikyti gerą virškinimo sistemos darbą. Taip pat maistinės skaidulos siejamos su mažesne gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizika.
  • Kraujagyslių sveikata– grikiuose gausu polifenolio antioksidanto rutino. Rutinas pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidantinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad rutinas gali apdėti išgydyti hemorojų ir kraujo krešėjimo sutrikimus. Maistinės skaidulos taip pat sumažina insulto tikimybę.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

2 komentarai po “Apie grikius

  1. Marija komentuoja:

    Laba diena.Gal kas paprotins ar meškinį česnaką verta konservuoti kokiu nors būdu ir po to ar jis būna vertingas kuo nors.Geros dienos.Marija.

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Ištrauka iš garsiosios žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės pasakojimo:’…pavasario jėgų sugrąžinimo karalius galėtų būti meškinis česnakas, tikras pavasario pranašas. Meškos pavadinimas čia ne veltui – sakoma, kad meškos iš žiemos guolio išlindusios pirmiausia tų česnakų lapų prisiryja, organizmą išsivalo, visus žiemos biesus iš pilvo išviduriuoja, paskiau linksmos laksto, poruotis užsimano.

      Šlakams valyti, virškinimui, kraujui pagerinti česnakai vartojami švieži, o žiemai galima su druska susitaisyti, stiklainėly palikti, galima ir susimarinuoti.

      Visą pavasarį po truputį tuos lapus rupšnojant ne tik kraujas išsivalys, bet ir lėtinės odos ligos atsitrauks, atmintis pagerės, kraujagyslės atkalkės, viduriai išlaisvės, ką ten – net kirminai išlakios! Dažniau šių česnakų salotų pasigaminus, praeis ir kai kurie širdies sutrikimai, kraujospūdis, nemiga, kosuliai ir dusuliai, sąnariai taip smarkiai nebegirgždės.

      Pražydės česnakai jau gegužę – tuos gražius žiedelius taip pat galima valgyti, savo lėkštes puošti – žiedų skonis ir kvapas aštresni už lapus.

      Visgi negali daug meškinių česnakų valgyti tie žmogeliai, kurie skrandžio opaligę turi įsitaisę, šie turėtų pavasarines raktažoles, tamsiąsias plautes geriau rupšnoti, liepos pumpurėlį kokį sukramtyti.”
      Būkite sveiki

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *