Žmonės mėgsta šokoladą ne vien dėl jo skonio savybių. Šokoladas be savo išskirtinio skonio turi ir feniletilamino, ar kitaip vadinamo “meilės narkotiko”. Žodžiu, šokolade yra beveik tokių pat medžiagų, kurios išsiskiria žmogaus organizme, kai jis įsimyli. Tiems, kas neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, reikėtų pasistengti susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą, o ne pakeisti jį šokoladu. Pirmas žingsnis atsisakant šokolado galėtų būti jo pakeitimas kerobu. Kerobas taip pat gali būti dedamas į įvairius skanėstus, kuriuose esate įpratę naudoti šokoladą ar kakavą.
Kerobas – tai milteliai, gaunami iš saldžiavaisio pupmedžio, augančio Viduržiemio jūros kraštuose. Saldžiavaisis pupmedis auga sausomis gamtos sąlygomis, kur mažai kenkėjų. Todėl jokie pesticidai nėra naudojami, nes nėra būtinybės. O jei ir naudojami, tai labai nedideliais kiekiais, ne taip, kaip auginant kakavos pupeles.
Sveiko gyvenimo būdo propaguotojai jau seniai iškeitė šokoladą į šį skanų ir naudingą produktą. Kerobe nėra tokių stimuliatorių, kaip kofeinas ir teobrominas, kurie sukelia pripratimą. Kerobas neturi to pačio “meilės narkotiko” fenilatilamio ir fromamido, sukeliančių alergijas ir migreną.
Kodėl gi kerobas taip vertinamas ir kokia iš jo nauda?
Saldžiosios ceratonijos ankštys buvo pagrindinis cukraus šaltinis iki cukranendrių ir cukrinių runkelių atsiradimo. Sąvoka „karatas“ (vieneto, kuriuo matuojamas deimantų ar aukso svoris) kilo iš saldžiosios ceratonijos sėklų (kerobo) pavadinimo, kadangi jos yra vienodo svorio.
Sėklos turi nepaprastai daug baltymų, kalcio, geležies, seleno, skaidulinių medžiagų. Jos nuostabiai tinka pusryčių valgiams. Kerobas 8% sudarytas iš baltymų, turi daug kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, nikelio, vario, bario ir mangano, seleno, skaidulinių medžiagų. Jos nuostabiai tinka pusryčių valgiams.
Kerobe nėra oksalo rūgšties, trukdančios organizmui pasisavinti cinką ir kalcį. O juk oksalo rūgšties nepriteklius organizme dažnai būna inkštirų ir bėrimų priežastimi paaugliams.
Kerobas turi vitaminų A, B, B2, B3, D.
Saldžioji ceratonija mažina kraujospūdį ir subalansuoja cukraus kiekį kraujuje. Idealiai tinka diabetikams ir turintiems antsvorio, nėščiosioms ir vaikams. Ajurvedoje saldžiosios ceratonijos sėklos naudojamos kaip veiksminga priemonė nuo kūdikių viduriavimo – jos sustabdo bakterijų dauginimąsi ir valo toksinus (amą), tinka nuo rėmens.
Saldesnis ir ne toks kartus kerobo skonis padės gerokai sumažinti saldiklių kiekį patiekaluose, kurie paprastai dedami naudojant kakavą ir šokoladą. Jeigu paimti kepiniams ar desertui reikiamą kiekį kerobo miltelių, visų kitų saldiklių ir kakavos galima atsisakyti. Kerobas nedidina cukraus kiekio kraujyje ir normalizuoja medžiagų apykaitą organizme, o desertui suteiks šokoladinį atspalvį ir malonų saldumą. Tai labai svarbu rūpinantis savo figūra bei sergant diabetu.
Naudojimas:
Gėrimams: kokteiliams, kakavos gamybai, glotnučiams su žolelėmis
Kepiniams: pyragams, tortams, sausainiams
Desertams: kremams, šokoladiniams pudingams, ledams
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes