Dar prieš 1000 metų Avicena sakydavo, kad burokėlių lapai – maistingas ir labai naudingas produktas, kuriuose esančias naudingąsias medžiagas organizmas pasisavina daug lengviau, negu esančias burokėliuose. Jis buvo persų kilmės, tačiau daugiausia arabiškai rašęs gydytojas ir filosofas. Jo išmintimi dabar remiasi daugelis gyduolių ir sveikuolių.
Daugiausia naudingųjų medžiagų yra jaunuose lapuose. Įdomu ir tai, kad gydomąsias savybes burokėlių lapai išlaiko ir juos sudžiovinus.
Burokėliai- tobulas folio rūgšties šaltinis ir puikiai tiks skaidulų, mangano ir kalio atsargoms papildyti. Burokėlių lapai normalizuoja žarnyno darbą, medžiagų apykaitą, iš organizmo šalina šlakus.
Jei norite palaikyti aktyvią virškinimo sistemą, jeigu dažnai užkietėja viduriai, į kasdienę mitybą įtraukite burokėlių lapus, ypač vasarą, kuomet jie jauni ir sultingi. Maistinės skaidulos kartu su kitais pagrindiniais elementais atliks visą darbą. Burokėlių lapai pasižymi švelnesnėmis valomosiomis savybėmis, todėl juos galima vartoti žmonėms, sergantiems žarnyno ligomis. Burokėlių lapuose yra daug skaidulų ir mažai kalorijų: suvalgę 40 g lapų gausite vos 8 kilokalorijas.
Kaip juos vartoti? Žalius burokėlių lapus įmaišykite į žaliąjį kokteilį (avietės, burokėlių lapai, alyviniai obuoliai – puikus kokteilis!). Vartokite reguliariai- tuomet virškinimo sistema taip pat dirbs reguliariai.
Norintiems sparčiau deginti riebalus pravartu taip pat į racioną įtraukti burokėlių lapus. Beje, yra lapiniai burokėliai- mangoldai, kurie pasižymi panašiomis savybėmis. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad burokėlių lapų arbata skatina medžiagų apykaitą ir trukdo organizmui įsisavinti riebalus. Arbata: 2 valgomuosius šaukštus susmulkintų šviežių brokėlių lapų užpilkite stikline karšto vandens ir palaikykite dvi valandas. Gerkite gėrimą dvi – keturias savaites, prieš valgį.
Vitaminai burokėlių lapuose:
Burokėlių lapai turi didelį vitamino K kiekį, kuris organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.
Vitaminas P, kuris yra burokėliuose, taip pat ir lapinėje jo dalyje, padidina kraujagyslių elastingumą, padeda esant sklerozei ir vidiniams kraujo išsiliejimams, skatina medžiagų apykaitą.
Lapuose yra daug vitamino U, kuris padeda sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, kenčiantiems nuo gastrito.
Lapai, kaip ir pats šakniavaisis, turi priešvėžinių savybių, todėl patartina kuo dažniau valgyti salotas iš burokėlių lapų.
Burokėliuose kaupiasi augalinių pigmentų (flavanoidų) medžiagos- betacianinai. Burokėliai sintezuoja betainą, padedantį mūsų organizmui įsisavinti gyvulinius baltymus. Todėl, sergant kepenų ligomis burokėliai tampa absoliučiai nepamainomu produktu.
Didelis magnio ir kalio kiekis burokėlių lapuose naudingas širdies raumeniui. Mažina silpnaprotystės riziką. Burokėlių lapai itin naudingi senyvo amžiaus žmonėms- jie mažina tikimybę susirgti senatvine silpnaprotyste. Juose esančios medžiagos padidina smegenims tiekiamo kraujo kiekį.
Atsargiai
Burokėliai ir jų lapai skatina tulžies išsiskyrimą, todėl, sergant cholesicitu arba pankreatitu, gali paaštrinti ligos simptomus.
Maisto įvairovė
Jauni lapeliai dažnai už didelę kainą puikuojasi daržovių skyriaus lentynose. Tačiau tankiau pasėję ir paretinę lysves, galime šio gėrio prisirauti labai lengvai. Savo skoniu jie nei kiek nenusileidžia špinatams ir yra puikus žalių salotų komponentas. Smulkiau supjaustyti lapkočiai tinka pyragams, omletams, pyragėlių įdarams, kotletams (ypač vegetariškiems su baltomis pupelėmis). Skanios yra jaunų lapų šaltos bei karštos sriubos, juos galima dėti į žaliuosius kokteilius, pasigaminti traškučių. Patartina nepervirti ir neperkepti žaliosios burokėlių dalies ir mėgautis jos teikiama nauda sveikatai.
Pasiraškykime kuo dažniau burokėlių lapų, kol jie jauni ir traškūs. Pasidžiovinkime ar sušaldykime- taip turėsime ir žiemą kokteilių ingredientą.
Vasarą dažniau pasidairykime po turgų, laukus ar daržus, pasisotinkime lengvesniu maistu – taip organizmui duosim poilsį, pataisysim kūno linijas, išsiugdysime sveikesnius įpročius.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Dėkoju už informaciją
Naudoju ,ir ateityje naudosiu