Nusprendus drastiškai sumažinti angliavandenius, reikia truputį turėti kantrybės, kol organizmas persijungs prie kito energijos gaminimo būdo: ims naudoti ketonus, o ne angliavandenius.

Kas tie ketonai?

Keto reiškia ketogenezę, kuri įvyksta, kai organizmas energijai gaminti pradeda deginti ketonus (iš riebalų), o ne gliukozę (iš angliavandenių). Reikalingas kiekis gliukozės šiuo atveju pagaminamas iš gaunamų baltymų.

Ketonai gaminami kepenyse, o jų gamyba prasideda tada, kai organizmo gliukozės atsargos ima sekti (išaugus riebalų suvartojimui). Kepenyse riebalai paverčiami ketonais, kurie teikia energiją kūnui ir smegenims. Laikantis ketogeninės mitybos 70% energijos gauname iš riebalų, 25% iš baltymų ir tik 5% iš angliavandenių.

Ketozė
Tai būsena, kai organizmas negaudamas pakankamai gliukozės, vietoje jos pradeda naudoti riebalų apykaitos produktus – ketonus.

Ketozė yra visiškai normali kūno metabolizmo (medžiagų apykaitos) būsena.

Ketonai
Organizme riebalų skilimo proceso metu susidaro ketonai, kurie naudojami kaip energijos šaltinis.

Pereinamasis laikotarpis

Kūnas į ketozę patenka ne iš karto – turi praeiti šiek tiek laiko, kol organizmas „persijungs“ iš gliukozės į ketonus, kaip energijos šaltinį (šaltinis).

Įprastai tai įvyksta apie 1-2 savaites.

Energija pirmas 16-20 val. gaunama naudojant glikogeno atsargas kepenyse bei laisvąsias riebalų rūgštis. Po to prasideda gliukogenezė – gliukozė pradedama gaminti iš baltymų, piruvato, laktato ir glicerolio. Visi organai, išskyrus smegenis, ima ieškoti kito energijos šaltinio ir pradeda naudoti ketonus- kaip energiją.

Praėjus savaitei, jei organizmas tikrai negavo angliavandenių, prasideda ketozė. Ji tęsiasi tol kol bus ribojami angliavandeniai. Vėliau energija pradedama gauti ne iš baltymų, o riebalų. Deginami energijai suvartojami riebalai arba savo kūno riebalai. Palaipsniui kūnas patenka į ketozės būklę. Dėl teisingos keto mitybos atsiranda kalorijų deficitas ir šiame procese dalyvaujančių ketonų dėka ima tirpti riebaliukai, kurie paspartina mūsų organizmo riebalų ląstelių apykaitą.

Keto pereinamasis laikotarpis baigiasi, kai ketonų koncentracija kraujotakoje padidėja apie 4 kartus.

Galimi pašaliniai poveikiai:
keto bėrimas, keto gripas, nuotaikų svyravimas, nemiga, energijos trūkumas.

Ketonų energija pranašumas:
1.kūnas norėdamas ją panaudoti, visų pirmą turi pasigaminti. Kalorijos deginamos virškinant maistą ir gaminant ketonus.

2.Sumažėja uždegiminiai procesai, nes paprastieji angliavandeniai, rafinuoti produktai sukelia alergijas, žarnyno problemas.

Ką valgyti:

Riebalai
Avokadai, sviestas, ghee sviestas, alyvuogių ir kiti nerafinuoti aliejai, lašiniai, šoninė, kiaušiniai, kokosai ir kokosų aliejus, įvairūs riešutai ir riešutų sviestas, sėklos.

Baltymai
Vištiena, kiauliena, jautiena, ėriena ir kita mėsa, riebesnė žuvis (silkė, karpis, lašiša, tunas ir t.t.), jūros gėrybės, kiaušiniai, riebesni pieno produktai -grietinėlė, kefyras, jogurtas, varškė, sūris.

Daržovės?
Tinka visos žalios ir mažai angliavandenių turinčios daržovės. Šparagai, brokoliai, Briuselio kopūstai, kopūstai, žiediniai kopūstai, kalafiorai, svogūnai, agurkai, lapinės daržovės, česnakas, grybai, alyvuogės, svogūnai, rauginti agurkai, rauginti kopūstai, špinatai, česnakai, avokadai, pomidorai, agurkai, salierai, baklažanai ir t.t.

Antioksidantai ir skaidulinės medžiagos:

Žemo GI vaisiai ir uogos: šilauogės, serbentai, obuoliai, granatai.

Ko vengti:

  1. Saldumynai VISI!
  2. Miltiniai (makaronai, picos ir t.t.)
  3. Medus ir kiti saldikliai su kalorijomis
  4. Gazuoti gėrimai
  5. Alkoholis
  6. Sultys
  7. Vaisiai

Keto dieta nereiškia, kad galite ryti be ribų. Per didelis riebalų ir baltymų suvartojimas, neišeikvojant jų energinės vertės, virs riebalais taip pat. Taigi, viskam reikia saiko, išminties, žinių ir supratimo.