Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kilokalorijų. Kokį kiekį rekomenduojama suvartoti per dieną?
Viskas priklauso kokį maistą vartosite be aliejaus…
Pvz.: 200 kcal yra
vienas keksiukas (80g):
pusė mėsainio (60 g);
gabalėlis sviesto (28 g);
dvi cocacolos stiklinės (450 ml);
valgomas šaukštas majonezo (28 g);
pilnas puodas morkų (570 g);
Taigi, jei suvalgysime didelę lėkštę morkų su šaukštu alyvuogių aliejaus, būsime sotūs ir pavalgę vertingo maisto. Kaži kokios naudos gausime suvalgę pusę mėsainio ir kaip greitai pulsim vėl prie šaldytuvo?…
Ką reiškia rafinuotas aliejus? Kuo jis skiriasi, ar taip pat pasižymi vertingomis savybėmis?
Per pirmąjį spaudimą paimama „grietinėlė“, o tai, kas lieka, ekstrahuojama benzino heksanu.
Pagal išvalymo laipsnį aliejus būna:
„Nerafinuotas“ (iš jo pašalintos tik mechaninės priemaišos,
„Hidratuotas“ (iš jo pašalinti baltymai),
„Rafinuotas nedezodoruotas“ (iš jo pašalintos cheminės priemaišos ir drumzlės); “Rafinuotas dezodoruotas“ (iš jo pašalintos drumzlės, baltymai, mechaninės priemaišos, todėl toks aliejus yra bekvapis, šviesiai geltonos spalvos
Kepant dėl aukštos temperatūros, aliejus suskaidomas į glicerolį ir laisvąsias riebalų rūgštis.
Kuo alyvuogių aliejus yra naudingas žmogaus odai?
Alyvuogių aliejus turi nemažai vitamino E. Kas nutinka, kai žmogaus organizme jo trūksta?
Tokoferolis dėl savo stiprių drėkinamųjų, raminamųjų bei priešuždegiminių savybių yra puiki pirmoji pagalba sudirgusiai, raustančiai odai.
Kuo žmogaus organizmui naudingos alyvuogių aliejuje esančios riebalų rūgštys?
nepakeičiamosios riebalų rūgštys organizme skatina junginių, reguliuojančių kraujo krešumą ir kraujospūdį, gamybą, stiprina imunitetą. Jos būtinos visaverčiam endokrininės sistemos liaukų, ypač antinksčių, skydliaukės funkcionavimui. Nesočiųjų riebalų rūgščių stoka organizme siejama su odos, gleivinių sausėjimu, dermatito, egzemos, tulžies pūslės akmenligės, venų varikozės vystymusi. Trūkstant šių biologiškai veiklių junginių, organizmas sunkiau susidoroja su stresu, dažniau kamuoja slogi nuotaika, sulėtėja protinė veikla, sumažėja intelektas ir pan.
Organizmui labai svarbios nesočiosios riebalų rūgštys, biologiškai jos yra vertingesnės nei sočiosios riebalų rūgštys, kurių gausu riebiuose mėsos ir pieno produktuose. Nesočiosios riebalų rūgštys žmogaus organizme nėra sintetinamos, todėl esti nepakeičiamos.
Riebalų rūgštys yra pagrindinė sudedamoji ląstelių membranų dalis. Polinesočiosios riebalų rūgštys kaupiasi galvos smegenų ir reprodukcinės sistemos ląstelėse. Omega-3 (alfa linoleno) ir omega-6 (linoleno) rūgštys būtinos daugeliui medžiagų apykaitos procesų, yra energijos šaltinis, sudedamoji visų ląstelių membranų dalis, jos slopina uždegimą, reguliuoja krešėjimą ir kraujospūdį, stiprina imunitetą. Dėl svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumo organizme gali pasireikšti pagrindinių fermentų metabolinė blokada.
Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš sveikų, gerai aliejui tinkančių alyvuogių. Aliejaus rūgštingumas yra tiesiai susijęs su panaudotų alyvuogių kokybe. Bet pats rūgštingumas negali būti vieninteliu kriterijumi, nes pasitaiko aliejų su labai mažu rūgštingumu, bet jų skonis, spalva arba aromatas yra anaiptol ne tobuli.
Ar alyvuogių aliejus gali pakenkti? Kokiais atvejais jo vartoti nepatartina?
Neperdozuoti. Nėra šalutinio poveikio.
Augalinės kilmės riebalai, kurių lydymosi temperatūra pasiekiama esant 130–180 laipsnių, yra skirti lengvai gruzdinti, 180–230 laipsnių – tinkami kepti, o 230–260 laipsnių – tinkami ir kepti, ir virti, ir gruzdinti.
Dauguma nerafinuotų aliejų neturėtų būti kaitinami iki aukštesnės kaip 105°C temperatūros.
Aliejus ir jo ribinė kaitinimo temperatūra:
Saulėgrąžų aliejus (nerafinuotas) – 107°C
Saulėgrąžų (rafinuotas) – 232°C
Rapsų aliejus – 240°C
Alyvuogių aliejus (Extra virgin – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo) – 191°C
Alyvuogių (virgin olive oil) – 216°C
Alyvuogių (išspaudų) – 238°C
Alyvuogių aliejus (extra light) – 242°C Alyvuogių aliejų geriausia laikyti tamsioje vietoje, be temperatūros pokyčių (ideali temperatūra – +12–14 laipsnių). Šis aliejus sugeria kvapus, todėl turi būti gerai užkimštas. Laikyti jį geriausia moliniuose induose. Jeigu alyvuogių aliejus ilgai laikomas atvirame inde, yra veikiamas oro, jame kaupiasi produktai, kurie ne tik erzina virškinimo organus, bet ir pasižymi toksiniu poveikiu.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Viskas priklauso kokį maistą vartosite be aliejaus…Kokius riebalus ir kiek dar šalia vartojate… Keksiuko kaloringumas
200 kcal:
pusė mėsainio (60 g);
gabalėlis sviesto (28 g);..
Prašyčiau pakomentuoti: keksiukas kcal,o kiti produktai gramais,o apie aliejų ir kiekiu bei kalorijomis. Kas ir kaip lyginta.
Viskas priklauso kokį maistą vartosite be aliejaus…
Pvz.: 200 kcal yra
vienas keksiukas (80g):
pusė mėsainio (60 g);
gabalėlis sviesto (28 g);
dvi cocacolos stiklinės (450 ml);
valgomas šaukštas majonezo (28 g);
pilnas puodas morkų (570 g);
Taigi, jei suvalgysime didelę lėkštę morkų su šaukštu alyvuogių aliejaus, būsime sotūs ir pavalgę vertingo maisto. Kaži kokios naudos gausime suvalgę pusę mėsainio ir kaip greitai pulsim vėl prie šaldytuvo?…