Ar tai tikrai antioksidantas?

Antioksidantai yra pagrindiniai mūsų sąjungininkai kovojant prieš įsibrovėlius į mūsų kūną, už gerą sveikatą ir išvaizdą. Jų misija yra sugaudyti „blogiukus“  (vadinamus laisvaisiais radikalais), kurie žaloja mūsų ląstele. Laisvieji radikalai pagreitina ląstelių senėjimą ir silpnina mūsų imunitetą! Stresas, prasta mityba, prasta ekologija, miego trūkumas, žalingi įpročiai – tik akimirkai perkratykite savo dienotvarkę ir  tampa aišku, kad kūnui reikalinga papildoma parama.

Kas yra antioksidantai?

Paaiškinant paprastai- antioksidantai yra vitaminai (A, C, E), mineralai (selenas, cinkas), karotenoidai (likopenas, beta-karotinas) ir polifenoliai (daugiau nei 5000 rūšių), kurių yra maisto produktuose ir gėrimuose. Kiekvienam mūsų kūno organui reikalingas „savas“ antioksidantas: smegenims – daugiau polifenoliai, odai – selenas,  vitaminai C ir E, plaučiams – vitaminas C ir kvercetinas, akims – liuteinas ir zeaksantinas.

Kur jų rasti?

Juos aptiksite daugelyje maisto produktų – daugiausia daržovėse ir vaisiuose. Pavyzdžiui, tamsiai žalia  produkto spalva rodo, kad jame yra liuteino ir chlorofilo, valgydami oranžinį produktą rasite beta karoteno, raudoną – likopeno, o purpurinę daržovę ar vaisius – taninų. Liuteino taip pat galima rasti kiaušinio trynyje, seleno- subproduktuose ir jūros gėrybėse, cinko- austrėse, koenzime Q10 sardinėse ir jautienoje.

Paklauskite savęs ar kiekvieną dieną ant savo pietų stalo turite penkis vaisius ir daržoves, aukštos kokybės pieno produktų, kiaušinių, žuvies, o ne konservų, geros mėsos, o ne dešrelių? Kiekvieną savo kūno ląstelę turite pasotinti vitaminais, mineralais ir mikroelementais, kurie būtini sveikatai. Nepamirškite tai ir pagalvokite kur rasti geriausių jūsų sveikatos “sargų”.

Geriausi antioksidantų produktai

1 vieta – česnakai (stiprus imunitetas)

Turtingas: fitoncidais.

2 vieta – migdolai (sveika širdis)

Graikiniuose riešutuose, pistacijose ir lazdyno riešutuose taip pat gausu įvairių naudingų medžiagų (skaidulų, baltymų, nesočiųjų riebiųjų rūgščių). Tiesiog valgykite riešutus žalius, nesūdytus ir nekeptus.

Gausu vitamino E

Norma: 60g riešutų per dieną

3 vieta – baklažanai („Anticholesterolinis produktas“)

Kuo tamsesnė baklažano oda, tuo turtingesnė ji yra su antioksidantais. Apskritai -tai tikras „mineralų“ sandėlis.

Turtingas: antocianinais

4 vieta – brokoliai (vėžio prevencija)

Turtingas: karotinais, sulforafanais (Sulforafanas yra organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių.)

5 vieta – morkos (gera odos spalva ir sveiki plaučiai)

Atminkite: kuo rausvesnės žievelė ar morkos spalva, tuo turtingesnė daržovė  antioksidantais. Ruošdami morkas, įpilkite truputį imbiero arba žiupsnelį ciberžolės: jos palengvina virškinimą ir sustiprina priešuždegiminį poveikį.

Gausu beta karotino ir kitų karotinų

Geriausias maisto gaminimo būdas: trumpai virti garuose, apšlakstyti alyvuogių aliejumi

6 vieta – grybai (kūno sargų aktyvatoriai)

Juose gausu „antivirusinių“ komponentų (pvz., Šiitake grybų). Taip pat yra daug seleno, o voveraičių – vario. Dėmesio: kepdami nepilkite aliejaus – grybai sugeria jį kaip kempinė!

Turtingas: selenas

Geriausias maisto gaminimo būdas: kepti, troškinti

7 vieta – citrina (detoksikacija)

Tikras sveikatos gynėjas: atsakingas už normalų rūgščių ir šarmų balanso palaikymą ir padeda kepenims. Įpilkite citrinos sulčių į bet kokius patiekalus, taip pat į geriamąjį vandenį ir kitus gėrimus.

Turtingas: vitaminu C, flavonoidais

Norma: 3–10 šaukštelių citrinos sulčių per dieną

8 vieta – špinatai (cukraus degiklis)

Diabetikų draugas ir visi norintys sumažinti cukraus kiekį, įtraukite špinatus į salotas, kad pagerintumėte kitų antioksidantų efektyvumą.

Turtingas: karotenų, liuteino, alfa lipoinės rūgšties

Geriausias maisto gaminimo būdas: garuose ar trumpas troškinimas

9 vieta – kiaušinio trynys (akių gynėjas Nr. 1)

Norėdami geriau įsisavinti kiaušiniuose esančias naudingas medžiagas, stenkitės jų nekepti, o valgyti minkštai virtus.

Turtingas: liuteinu, zeuksantinu, cinku

Geriausias maisto gaminimo būdas: garuose virtas

Norma: 4–3 kiaušiniai per savaitę

10 vieta – mėlynės ir kitos raudonos / juodos uogos (sveikos kraujagyslės ir gera kraujotaka)

Bus nugalėti ir herpesas, ir gripas, ir peršalimas, ir anti-cholesterolis … Mažos juodos ir raudonos uogos idealiai tinka bet kokia forma – šviežios ar šaldytos ar net tiesiog džiovintos.

Turtingas: vitaminu C, antocianinais, PAC, resveratroliu

Geriausias maisto gaminimo būdas: bet koks

11 vieta – obuolys (super- „antioksidantas“)

Visada valgykite obuolius su oda, kurioje yra daugiausia vertingų medžiagų.

Gausu vitamino C, polifenolių, kvercetino

Geriausias maisto gaminimo būdas: kepimas orkaitėje

Produktų galima dar vardinti  ir vardinti. Tiesiog pasistenkite, kad dienos racione būtų nors 500g daržovių ir keli vaisiai ar stiklinė uogų. Kuo daugiau spalvų Jūsų lėkštėje, tuo daugiau antioksidantų pateks į jūsų kraują.

Būkite sveiki ir gerai ginkluoti vitaminais ir antioksidantais.

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Vienas komentaras po “Ar tai tikrai antioksidantas?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *