REISHI GRYBAI IR JŲ NAUDA

Reishi grybai (dar žinomi kaip lingzhi ar tikriniai blizgučiai) pradėti vartoti senovės Rytų medicinos praktikoje dar prieš mūsų erą. Šį grybą aprašė kinų žolininkas Shen Nong. Jis rašė: „nuolat vartojamas reishi grybas daro mūsų kūną jauną, lengvą ir prailgina gyvenimą”. Reishi grybai turi seniausias vaistinių augalų gydomąsias tradicijas Japonijos ir Kinijos medicinoje ir garbingai įtraukti ir į Kinijos praktinės medicinos vadovėlį „Shen Nong Ben Cao Jing“.

Randamos šešios šių grybų rūšys: raudonieji, purpuriniai, žalieji, baltieji, geltonieji ir juodieji. Raudonieji reishi grybai, manoma, turi daugiausia gydomųjų savybių. Jie senovės Kinijoje buvo tiekiami išskirtinai imperatoriams, jų dvariškiams ir turtingiesiems aukštesniosios klasės atstovams. Valdovai tikėjo, kad šie grybai padidins jų išmintį ir suteiks daugiau laimės bei nemirtingumą. Be to, šis grybas tapo kultūriniu simboliu, puošiančiu meno dirbinius, drabužius ir dekoracijas.

Šiais laikais reishi grybai vis labiau populiarėja ir Vakarų pasaulyje.

reishi grybas

Žmonės Reishi grybus vartoja esant tokiems sveikatos sutrikimams:

  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Aukštas cholesterolio kiekis
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kepenų ar inkstų ligos
  • Kvėpavimo takų ligos (pvz., astma)
  • Virusinės infekcijos (pvz., gripas)
  • ŽIV/AIDS
  • Vėžys ir parama chemoterapijos metu
  • Skausmas juostinės pūslelinės protrūkio metu ir po jo
  • Jėgos ir ištvermės trūkumas
  • Nuovargis

Yra keletas su žmonėmis atliktų mokslinių tyrimų, įrodančių reishi grybų veiksmingumą.

REISHI SAVYBĖS:

Reishi gausūs labai stiprių antioksidantų.  Jie stiprina imuninę sistemą, ypač kai yra vartojami su kitais antioksidantais ar visverčiu maistu;

– Tikriniai blizgučiai pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis ir dėl šios priežasties kartais yra vartojami sergančiųjų Alzheimerio ir širdies ligomis. Šie grybai taip pat gali padėti sumažinti uždegimo sukeltą skausmą, sąlygotą neuralgijos ar artrito;

– Reishi gali pagerinti širdies kraujotaką ir sumažinti širdies suvartojamą deguonies kiekį. Taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o kai kurios reishi grybuose esančios veikliosios medžiagos gali skystinti kraują;

– Iš Senovės Kinijos yra atėjęs ir šioje šalyje gajus įsitikinimas, jog reishi suteikia ramybės jausmą, padeda susikaupti, atrasti pusiausvyrą ir vidinę stiprybę;

– Viena iš aktyviųjų reishi grybuose sančių medžiagų yra polisacharidai, kuriuose yra beta gliukano. Ši medžiaga garsėja savo imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis. Naudingi grybai sergantiems astma ir kenčiantiems nuo kitų kvėpavimo takų ligų, kadangi jie stiprina kvėpavimo takus ir padeda nugalėti kosulį.

– Dar viena aktyvioji medžiaga yra triterpenai, kurių specifinė rūšis (ganoderinė rūgštis) stabdo histaminų išsiskyrimą, taigi gali palengvinti alerginius simptomus. Ši medžiaga taip pat gali padidinti organizmo naudojamo deguonies efektyvumą ir pegerinti kepenų veiklą.

– Šimtus metų daugiausia Azijos šalyse jie buvo naudojami infekcijoms gydyti, o pastaruoju metu naudojami plaučių ligoms ir vėžiui gydyti. Vaistiniai grybai Japonijoje ir Kinijoje buvo patvirtinti kaip priedas prie standartinių vėžio gydymo būdų ir turi ilgą saugaus vartojimo klinikinę istoriją kaip atskiro papildo ar derinio kartu su chemoterapija.

reishi grybas

Vartojimas: Reishi dozavimas priklauso nuo žmogaus sveikatos būklės, amžius, grybų papildų formos(skystis/milteliai, tinktūra),dozės.

Rekomenduojama: 1–1,5 gramo reishi miltelių

Šalutinis poveikis: retai pasitaiko, tačiau kai kuriems vartojantiems reishi grybus ilgesnį laiką, gali pasireikšti šalutinis poveikis: burnos džiūvimas, galvos svaigimas, nemalonūs pojūčiai skrandyje, kraujavimas iš nosies, odos bėrimas. Dėl mokslinių tyrimų ir tikslių rezultatų trūkumo reishi nerekomenduojama vartoti nėščiosioms ir maitinančioms motinoms.

Rizikos: reishi grybų vartojimas gali būti rizikingesnis, jei turite žemą kraujospūdį arba vartojate vaistus nuo diabeto, turite imuninės sistemos sutrikimų.

Didesnės reishi grybų dozės gali padidinti kraujavimo tikimybę žmonėms, kurių trombocitų skaičius yra labai mažas.

Sąveikos: Pasitarkite su gydytoju, prieš pradėdami vartoti reishi grybą, jei vartojate antikoaguliantų arba antitrombocitinių vaistų, tokių kaip:

  • Aspirinas
  • Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU)
  • Varfarinas
  • Heparinas
  • Reishi grybas taip pat gali sąveikauti su vaistais nuo aukšto kraujospūdžio.

Šaltiniai:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-reishi-mushrooms#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326520#benefits

Straipsnį paruošė: subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Vienas komentaras po “REISHI GRYBAI IR JŲ NAUDA