Kur pažvelgsi, visur žalia: miškas, pieva, laukas, daržas. Norisi šypsotis, džiaugtis ir klausytis gamtos virpesių. Nesistebėkime, kad iš lėkščių dingo sunkesni patiekalai, o juos į šoniuką pastūmė špinatai, salotos, svogūnų laiškai, ridikai, cukinijos. Jei važiuojate į gamtą ar švenčiate vaikų gimtadienį, rekomenduoju būtinai išbandyti šį receptą keksiukų formose ir be įdaro, kad karštyje nesugestų kremas. Vaikų šventei bus ypač naudingas desertas, nes smagi žalia spalva gali būti ir vaikų gimtadienio spalva. O keksiukus galima pateikti su ledais be cukraus.
Šis Joninių desertas su įdaru šaldytuve gali būti laikomas net 4-5 dienas. Aišku, jei kremas yra iš šviežių produktų. Išmėginkite savo variantus ir puoškite šviežiomis uogomis.
Biskvitui reikės:
A ingredientai:
- 150 g špinatų;
- 270 g jogurtinės grietinės + 1 a.š. sodos;
- 250 g cukinijos (keto versijai) arba moliūgo gabaliukų;
- 5 vnt XL dydžio kiaušinių;
- 100 g eritritolio;
- 160 g minkšto sviesto.
B ingredientai:
- 200 g kokoso miltų;
- 130 g migdolų miltų;
- Papildomai viršui patepti: 70 g minkšto ghee sviesto.
Gaminimo eiga:
- A ingredientus sudėti į plakiklį ir suplakti iki žalios, glotnios košelės. 1min./7. Palikti inde.
- Į plakiklį suberti miltus (kokosų miltus rekomenduoju persijoti ir sumaišyti su migdolų). Viską suplakti iki minkštos tešlos konsistencijos.
- Išpilti tešlą į 26 cm kvadratinę silikoninę formą (arba keksines) ir paviršių patepti minkštu ghee sviestu.
- Kepti apie 50min./170C su oro pūtimu, kol gražiai pakils viduriukas ir paruduos paviršius.
- Atvėsinti perpjauti ir pertepti kremu.
KREMAS:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 150 g 10proc. natūralaus jogurto;
- 20 lašų stevijos su migdolais arba 60 g eritritolio;
Viską sumaišyti ir pertepti atvėsintus biskvitus
Špinatų nauda:
Iš visų lapinių žalumynų špinatai yra kone universaliausia daržovė. Aš juos dedu į kokteilius, salotas, įmetu prie keptų kiaušinių, troškinu šviežius špinatus, kaip matote, net įmaišau į kepinius: blynus, vaflius, pyragus. Špinatų perteklių sušaldau arba suplaku su sviestu, citrinos sultimis, česnakais ir pasigaminu šaldytą žalią sviestelį. Juos labai lengva įtraukti į savo racioną. Vaikams žalia spalva labai patinka, todėl vasarą jiems galima pasiūlyti apelsinų-špinatų-kokoso pieno kokteilius ar špinatų-ananasų ledus.
Špinatai yra vadinamas “funkcinis maistas”, kuris ypatingai koncentruotas maistinėmis medžiagomis ir pasižymi mažu kaloringumu. Juose gausu labai svarbių vitaminų: K, B grupės, o taip pat mineralų: kalcio ir kalio.
Be daugybės vitaminų ir mineralų, špinatai turtingi antioksidantais, kurie pasižymi priešuždegimine apsauga. Flavanoidai siejami su apsauginiu poveikiu smegenų veiklai, širdies ligoms ir 2 tipo cukriniu diabeto prevencijai.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Ar biskvite ir grietinė ir cukinija, ar vienas iš jų?