MATCHA

Mes pripratę žaliosios arbatos lapelius užpilti karštu vandeniu ir laukti kol jie išbrinks ir paskleis malonų aromatą. Matcha reiškia arbatos miltelius, todėl gaminimas ir nauda skiriasi. Matchai gaminti naudojami tik jauniausi ir šviežiausi arbatos lapeliai, užauginti šešėlyje nuo kaitrios saulės paslėptuose arbatos soduose. Lapeliai renkami rankomis, kruopščiai apdorojami garais, kad būtų sustabdyta fermentacija, tada išdžiovinami ir brandinami vėsioje patalpoje, tokiu būdu pagerinant jų skonį dar labiau. Prieš sumalant specialiomis akmeninėmis girnomis, pašalinami arbatos lapelių koteliai ir gyslelės. Todėl geriant šią arbatą vartojamos visos arbatžolės, nelieka jokių tirščių.

matcha

Prieš daugelį šimtmečių budistų vienuoliai naudojo šią arbatą meditacijų metu. Jie tikėjo, jog Matcha arbata praskaidrina mintis, subalansuoja procesus, vykstančius mūsų kūne ir sieloje. Šiais beprotiškais laikais mums balanso gyvenime labai trūksta, todėl matcha arbatos ruošimas ir gurkšnojimas padės sulėtinti tempą, pasidžiaugti akimirka ir ramybe.

Skonis ir kokybė. Matcha arbatos skonis ganėtinai aštrus – tarsi primena žolę ar špinatus. Įsigyjant matcha iš skirtingų gamintojų, galima pastebėti, kad kuo spalva gražesnė, intensyviai žalesnė, tuo švelnesnis ir skonis.

Arbatą gaminant karštame kokosų piene ar gardinant migdolų, sezamų grietinėle, gausite super maistinių ir naudingųjų medžiagų bombą! Ir skonis bus tikrai maloniai rytietiškas.

Dažnai kaina atspindi kokybę. Kokybiška matcha arbata kainuoja labai brangiai, todėl mėgautis ja gali ne bet kas. Pramonininkai gudrauja ir primaišo į miltelius visokių priedų, kurie padidina svorį. Todėl geriau rinktis ryškiai žalią, brangią, patikimo gamintojo produktą.

Daug švino. Net ir organiškomis sąlygomis augintoje arbatoje yra švino, kurį augalas absorbuoja iš aplinkos, kurioje auga. Tai ypač aktualu Kinijoje augintai arbatai. Lapelių įprastoje žalioje arbatoje 90 proc. švino lieka užplikintose arbatžolėse, kurias išmetame. Todėl matcha rekomenduojama gerti 1 puodelį per dieną, geriausia ryte, kai laukia svarbūs darbai, susitikimai. Nerekomenduojama šios arbatos duoti vaikams.

Paruošimas: vienam puodeliui paruošti reikia 3 g. (1 arb. šaukštelis) arbatos miltelių. Iš pradžių miltelius sumaišyti su nedideliu kiekiu šalto vandens, po to užpilti karštu vandeniu ir bambukine šluotele energingai išplakti, kol neliks arbatžolių miltelių gumulėlių. Jei gardinsite arbatą augaliniu pienu, jį būtinai pakaitinkite iki 65-70C.

Matcha arbatos nauda

Gerdami matcha arbatą gaunate vitaminų ir mineralų, šioje arbatoje yra vitamino E, gausu antioksidantų, saugančių nuo širdies ligų ir vėžio, o taip pat ir reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį ir stabdančių senėjimo procesus. Mokslinių tyrimų duomenimis, matcha arbatos sudėtyje esantis polifenoliai, kurie gerina metabolizmą, lėtina arba visiškai sustabdo vėžinių ląstelių augimą.

Arbata vietoj kavos. Šios rūšies arbata turi daug kofeino.

Kadangi geriant matcha arbatą suvartojami patys arbatos lapeliai, į organizmą patenka tris kartus daugiau kofeino nei geriant įprastu būdu paruoštą žaliąją arbatą. Šis kofeino kiekis prilygsta viename kavos puodelyje esančiam kofeino kiekiui. Išgėrus matcha arbatos dėl joje esančios L-teaninu vadinamos medžiagos, gali apimti „budrios ramybės“ jausmas.: tonizuojantį matchos poveikį pajusite ne taip greitai kaip kavos – maždaug po 20 min., tačiau lėtai pakilęs energijos lygis bus juntamas apie 1,5 valandos, o ir vėliau energingumas blės pamažu. Vis dėlto rekomenduojama arbata mėgautis pirmoje dienos pusėje, nes kofeinas gali sutrikdyti nakties poilsį.

matcha arbata ir ledai

Saldikliai arbatoje

Kartais vietoje tradicinių matcha arbatos miltelių siūlomi įvairūs mišiniai. Kai kuriuose mišiniuose pagrindiniu ingredientu tampa cukrus, į juos dedama pieno miltelių, taigi gėrimas primena karštą šokoladą. Vis dėlto, tokių gėrimų rinktis nerekomenduojama.


Kitoks matcha naudojimas. Gražios žalios arbatos milteliai mėgstami ir virtuvės šefų ir namų šeimininkių. Juos deda į ledus, glotnučius, tortus, keksus, pudingus ir netgi gvakamolės spalvai paryškinti. Kaip ir kitų superproduktų atveju, nerekomenduojama vartoti per didelio jų kiekio.
Taigi ieškokite grynos, organiškos, aukštos kokybė matcha arbatos ir mėgaukitės jos teikiamais privalumais.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.