Inulinas

Natūralūs inulino milteliai yra išgauti iš trūkažolių šaknų. Puikus tirpus skaidulų šaltinis yra puikus pasirinkimas kiekvienam, norinčiam padidinti savo kasdienį skaidulų kiekį. Inulinas lengvai tirpsta vandenyje ir gali būti įtrauktas į jūsų kasdienį racioną be jokio nerimo – pilant į vandenį, kavą, arbatą, kokteilius, kepinius ar kitus jums patinkančius maisto produktus. Taip pat gerai žinoma, kad inulinas pagerina miego kokybę.

inulinas

Ekologiškas inulinas

Tai 100% ekologiškos mėlynosios agavos (Blue Agave Tequilana Webberis) milteliai. Maistingas saldiklis, inulino skonis varijuoja nuo visai beskonio iki salsvo, puiki alternatyva cukrui. Turi daug skaidulinių medžiagų.

Inulinas – homopolisacharidas, kurį kai kurie augalai kaupia kaip energijos atsargą. Jis sudarytas iš D-fruktopiranozės liekanų, sujungtų β-(2→1) ryšiu. Polimero galuose, kaip ir sacharozėje, yra ά-D-gliukozė. Jo molekulinė masė ne didesnė kaip 6000 D. Priskiriamas fruktanams – fruktozės polimerams.

inulino milteliai

Dalis inulino neįsisavinama žarnyne ir dalyvauja virškinime kaip maistinė ląsteliena. Tuo pačiu inulinas visų pirma lėtina angliavandenių ir riebalų pasisavinimą, o tai taip pat svarbu sergantiems cukriniu diabetu. Visų antra, jis suriša ir šalina iš organizmo cholesterolį, sunkiuosius metalus ir kitas toksines medžiagas, susidarančias arba patenkančias į žarnyną. Inulinas yra viena iš pačių efektyviausių normalios žarnyno mikrofloros atstatymo priemonių.

Taip pat inulinas turi didelę reikšmę sveikiems kaulams. Skildamas žarnyne, jis sudaro didelį kiekį organinių rūgščių, kurios greitina maistinio kalcio jonizacijos procesą ir tuo pačiu ženkliai gerina jo pasisavinimo efektyvumą. Reguliariai vartojant inuliną įvyksta cukraus kiekio kraujyje sumažėjimas ir pagerėja fiziologinis insulino efektyvumas, o tai lemia I ir II tipo cukrinio diabeto profilaktiką ir ženklų sergančiųjų šiomis ligomis būklės pagerėjimą. Inulinas ne tik normalizuoja angliavandenių apykaitą, bet ir skatina cholesterolio sumažėjimą kraujyje, tuo pačiu mažindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Nauda

  • prisideda prie pacientų turinčių viršsvorio svorio mažėjimo
  • palengvina vidurių užkietėjimą, ypač vaikams ir pagyvenusiems žmonėms
  • malšina viduriavimą ir kitas pagrindines ligas, tokias kaip diabetas
  • celiakijos gydymas (prisideda prie vitaminų ir mineralų absorbcijos)
inulino nauda

Medicininis šių medžiagų vartojimas yra labai dažnas ir vidurių užkietėjimui gydyti dozės atitinka 12–40 g per parą iki 4 savaičių; 10g per dieną 8 dienas diabetui gydyti; 14 g per dieną padidėjusiam cholesterolio ir trigliceridų kiekiui kraujyje gydyti; ir 10–30 g per dieną 6–8 savaites nutukimui gydyti.

Be to, nors ir ne iki galo įrodyta, inulinai yra naudingi palaikant širdies sveikatą, mineralų absorbciją ir kaulų sveikatą, užkertant kelią storosios žarnos vėžiui ir tam tikroms uždegiminėms žarnų ligoms.

Maistas, kuriame gausu inulino

  • endyvinės šaknys
  • topinambas, topinambas arba pataka
  • jurginų gumbai
  • smidrai
  • svogūnai
  • bananai
  • česnakai
  • porai
  • kviečiai ir kiti javai, pavyzdžiui, miežiai
  • stevia
produktai turintys inulino

Inulinai, apibūdinti kaip natūralios sudedamosios dalys, skirtos daugiau nei 3000 skirtingų daržovių veislių. Be to, jie yra plačiai naudojami maisto pramonėje kaip maisto papildas, taip pat kaip priedas fizinėms ir maistinėms daugelio preparatų savybėms pagerinti.

Įspėjimas: per didelis inulino vartojimas gali sukelti viduriavimą.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


4 komentarai po “Inulinas


  1. Rasa komentuoja:

    Sveiki,sužinojau inulino naudą mūsų savijautai ir noriu plačiau pasidomėti apie jį,apie natūralius ptoduktus,kuriuose inulinas randamas.Dažnai tenka vartoti antibiotikus,tad kenčia žarnynas,turiu problemų su širdim ir kt.

  2. Rita komentuoja:

    Gerb. Rita,
    ačiū už straipsnį. Norėčiau žinoti Jūsų nuomonę dėl tirpios cikorijos. Ši vandenyje tirpi masė yra pagaminta iš trūkažolių ir galima įsigyti visuose prekybos tinkluose. Aš retkarčiais naudoju šį gėrimą vietoje kavos.
    Pagarbiai
    Rita