Guaro guma. (ang. Guar Gum)- pupenių milteliai.E412 ir Kerobos sėklų milteliai
Guaro guma arba guaro derva, gaminama iš atogrąžų Azijoje guaro augalo (Cyamopsis tetragonolobus) pupelių sėklų. Lietuviškai vadinasi kampuotoji pupenė. Tai baltos spalvos milteliai. Biochemiškai guaro guma yra angliavandenių polisacharidas, surinktas iš cukraus galaktozės ir manozės. Tokias pat savybes turi ir kerobos sėklų milteliai (saldžiųjų ceratonijų derva). Taigi, guaro miltelius gali keisti kerobos sėklų baltais milteliais – jų savybės ir nauda panaši.
Guaras laikomas natūraliu, naudingu maisto priedu. Kaip ir saldžiojo pupmedžio sėklų milteliai, taip ir guaro bei ksantanto guma yra natūralūs gamtos produktai.
Guaro nauda
1.Gerųjų bakterijų maistas.
Guaro milteliai žarnyne praktiškai nevirškinami ir laikomi gerųjų bakterijų maistu. Išbrinkę žarnyne į želė konsistenciją padeda šalinti toksinus ir kenksmingas bakterijas.
2.Mažina “blogojo” cholesterolio kiekį.
Atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad geriant guaro gumos preparatus, pakankamai efektyviai kovojama su hypercholesterolemija (1).
3. Svorio mažinimui.
Moksliniai tyrimai buvo atlikti su viršsvorį, diabetą turinčiais žmonėmis. Pastebėta, kad vos 10 g/2 k per dieną geriama guaro guma buvo žymiai efektingesnė nei sėlenų vartojimas. Išvados pateiktos tokios: Išbrinkusi į žėlė konsistencija, guaro guma sukelia ilgesnį sotumo jausmą, dėl ko žmonės mažiau norėjo užkandžiauti tarp valgymų, sureguliavo tuštinimąsi ir sumažino DTL koncentraciją. (2)
4.Liuosuojantis vidurius poveikis.
Farmacijos pramonėje naudojama kaip rišiklis tablečių gamyboje, o taip pat naudojama kaip vienas iš ingredientų liuosuojančių vaistų gamyboje, nes pupenių lipopisacharidai padeda daugintis žarnyno bakterijoms, ko pasekoje pagreitėja peristaltika. Ostipacijų gydymui.
5. Patogus būdas palaikyti vaikų sveikatą.
Ypač aktualu vaikams, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo, nutukimo, pilvo pūtimo. (3)
6. CD ir kitų ligų prevencijai.
Svarbi nauda vaikų ir suaugusių nutukimo prevencijai ir gydymui, normalaus gliukozės ir lipidų kiekio kraujyje bei būsimoms lėtinėms ligoms, tokioms kaip vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos ir 2 tipo cukrinis diabetas atsiradimui. Mitybos papildymas šiomis skaidulinėmis medžiagomis sumažino HbA1c ir kitus rodiklius. Šis tirpių skaidulų suvartojimas gali būti įtrauktas į 2 tipo diabetu sergančių pacientų mitybą. (4)
7. Puiki rišamoji medžiaga.
Guaro derva maisto pramonėje naudojama labai plačiai kaip stabilizatorius, emulsiklis ir tirštiklis padažų, pagardų, ledų gamyboje. Šis produktas pasižymi stingdančiomis ir tirštinančiomis savybėmis, suteikia gaminiui klampumą, lėtina ledo kristalizaciją. Vos 1% pupenių miltelių labai padidina produkto klampą. O lėta ledo kristalizacija ir produkto struktūros stabilumas net keičiantis užšalimo ir tirpimo ciklams leidžia užšaldyti gaminius ir juos saugiai atšildyti. Todėl net tortus, pyragus, kremus galima užsišaldyti ir atšildžius jie bus tokie kaip tiką pagaminti.
Dar naudojama:
Farmacijos pramonėje naudojama kaip rišiklis tablečių gamyboje, o taip pat kaip vienas iš ingredientų liuosuojančių vaistų gamyboje, nes pupenių lipopisacharidai padeda daugintis žarnyno bakterijoms, ko pasekoje pagreitėja peristaltika.
Guaro derva maisto pramonėje naudojama labai plačiai kaip stabilizatorius, emulsiklis ir tirštiklis padažų, pagardų, ledų gamyboje. Šis produktas pasižymi stingdančiomis ir tirštinančiomis savybėmis, suteikia gaminiui klampumą, lėtina ledo kristalizaciją. Vos 1% pupenių miltelių labai padidina produkto klampą. O lėta ledo kristalizacija ir produkto struktūros stabilumas net keičiantis užšąlimo ir tirpimo ciklams leidžia užšaldyti gaminius ir juos saugiai atšildyti. Todėl net tortus, pyragus, kremus galima užsišaldyti ir atšildžius jie bus tokie kaip tika pagaminti
Kosmetikos gamyboje – kaip tirštiklis losjonuose ir kremuose. Didesnis susidomėjimas guaro gumą naudoti svorio metimui, nes ji išsiplečia žarnyne ir sukelia sotumo jausmą. Tai gali sumažinti apetitą.
„Guaro guma“ | |
Vardas: | Guaro guma |
Kilmė gali būti | Indija, Australija, JAV, Kinija, Pakistanas ir Pietų Afrika (gamyklos) |
Spalvos | Balta arba gelsvai balta spalva |
Formos | Miltelių pavidalo |
Skonis | Beskonis |
Kalorijos | 100g/513 Kcal |
Pagrindinės maistinės medžiagos 100g | Bendras maistinių skaidulų kiekis 82.3g Angliavandeniai 82.3g Baltymai 4.7 g Riebalai 0 g |
Nauda sveikatai | Virškinimo trakto sveikata, cholesterolio kieki kraujyje mažinimas, cukraus kiekio kraujyje kontrolė, svorio palaikymas, aukšto kraujospūdžio kontrolė, viduriavimo ar vidurių užkietėjimo prevencija |
Guaro gumos panaudojimas
Kepiniams be glitimo, ne daugiau 0.5 % bendros gaminio masės;
Pieniškiems patiekalams tirštinti- kremams, jogurtams, ledams, drebučiams, uogienėms, įvairiems desertams tirštinti.
Jei kursite receptus, laikykitės tokių normų – 1 puodelis atitinka 250 ml
SAUSAINIAMS – 0.5 a.š. / 1 puodeliui miltų
BLYNAMS, BISKVITINIAMS KEPINIAMS – 1 nubrauktas a.š. / 1 puodeliui miltų
DUONAI – 1.5 nubraukto a.š. / 1 puodeliui miltų
PADAŽAMS, LEDAMS – iki 3 a.š. / 1 litrui skysčių
KOKTEILIAMS -1a.š. 300ml skysčio
Mokslinių tyrimų išvados ir nuorodos į straipsnius:
1. Aro, A., Uusitupa, M., Voutilainen, E., & Korhonen, T. (1984). Effects of guar gum in male subjects with hypercholesterolemia. The American journal of clinical nutrition, 39(6), 911-916.
2. Krotkiewski, M. (1984). Effect of guar gum on body-weight, hunger ratings and metabolism in obese subjects. British Journal of Nutrition, 52(1), 97-105.
3. Üstündağ, G., Kuloğlu, Z., Kirbaş, N., & Kansu, A. (2010). Can partially hydrolyzed guar gum be an alternative to lactulose in treatment of childhood constipation. Turk J Gastroenterol, 21(4), 360-364.
4. Dall’Alba, V., Silva, F. M., Antonio, J. P., Steemburgo, T., Royer, C. P., Almeida, J. C., … & Azevedo, M. J. (2013). Improvement of the metabolic syndrome profile by soluble fibre–guar gum–in patients with type 2 diabetes: a randomised clinical trial. British journal of nutrition, 110(9), 1601-1610.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes