Kai pasakome „obuolių pyragas“, neabejoju, kad burnoje susikaupia seilės ir mintyse atsiranda vizija balto biskvito, prismaigstyto obuolių skiltelėmis. Biskvitas gaminamas labai paprastai: miltai, cukrus, sviestas, kiaušiniai… Plakam, maišom, kepam…
Tačiau mano tikslas sugalvoti ir išmėginti mėgstamų patiekalų versijas, transformuotas į maistą be „blogiukų“ ir nenusileidžiančias skoniu bei vaizdu tradiciniams tam, ką jau ragavome ir žinome.
Galite šiam obuolių pyragui rinktis vieną orkaitės kepimo skardą (ją užpildysite nurodytu recepte kiekiu). Jei norite šventiškiau, rinkitės 36 vnt keksiukų arba dvi 20 cm skersmens skardeles. Aš pasirinkau 28 cm apvalią formą – svečiams vaišinti ir nedidelę – 15 cm ilgio duonos kepimo formą – mums papusryčiauti.
Ingredientai:
- 1 kg obuolių skiltelių (gali būti krituoliai, įvairių rūšių);
- 200 g džiovintų slyvų;
- 130 g anakardžių ar kitokių riešutų;
- 200 g cukinijos gabaliukų;
- 4 XL dydžio kiaušiniai;
- 130 g minkšto sviesto;
- 120 g natūralaus jogurto + 1 a. š. sodos;
- 2-3 a.š. cinamono;
- 110 g grikių miltų;
- 20 g 100proc. kakavos + 20 g kerobo miltelių;
- 160 g „Baking mix“ mišinio (universalaus kepinių mišinio) arba kokoso miltų.
Skardai patepti – 1 v. š. sviesto ir 2 v. š. kokoso drožlių – skardai pabarstyti
Obuolių pyragas gaminamas:
Džiovintas slyvas, riešutus ir cukinijų gabaliukus sudėti į kombainą ir sukapoti iki smulkių gabaliukų. Palikti inde.
Supilti kiaušinius, sudėti minkštą sviestą, jogurtą su soda, cinamoną – suplakti viską apie 1 minutę. Atskirame dubenyje sumaišyti sausus ingredientus: kerobo ir kakavos miltelius, grikių miltus ir Baking mix mišinį.
Į miltus supilti paruoštą kombaine masę ir kruopščiai išmaišyti.
Skardą patepti sviestu, pabarstyti kokoso drožlėmis, suberti pusę obuolių. Ant obuolių supilti tešlą ir susmaigstyti likusius obuolius.
Obuolių pyragas/keksas kepamas apie 50min./180C be oro pūtimo ir dar 10 min/170C su oro pūtimu. Nepamirškite ATVĖSINTI!!!
Skanaus! Mėgaukitės burnoje tirpstančiu obuolių pyrago/kekso skoniu be sąžinės graužaties!
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes
Dėkui už receptą. Kuo galėčiau pakeisti grikių miltus?
Bet kuriais jums tinkančiais miltais
Man patinka,puikūs produktai
Patinka jūsų knygos,receptai.