Kuo atsigaivinti vasarą?

“Karšti čeburekai, šaltas alus! Čeburekai, šaltas alus”- na, šią sparnuotą frazę esame girdėjęs kiekvienas. Gulint įkaitus paplūdimyje, dažnas ir “pasimauna ant šio šaukinio”. Jei išgėrus šalto alaus manote, kad atsigaivinote, toli gražu taip nėra.

Gerdami bet ką, kas yra ne vanduo, mes į savo organizmą dedame kalorijų krepšelį, kurį sunku bus ištuštinti pasyviai leidžiant laiką ant smėliuko. O neišnaudotas ,,turtas” gražiai nusės ant šlaunų ar “alaus pilvo” pavidalu. 1 g. baltymų ir angliavandenių mums suteikia 4 kcal, 1 g. riebalų (kurių gausu čeburekuose ir ne tik juose) –  9 kcal., o 1 g. etilo alkoholio – net 7 kcal. Vadinasi, suvalgę čebureką ir išgėrę butelį alaus (keista, kad ant butelio rasite gėrimo stiprumą ir kiekį, bet ne kalorijas) gausite tiek kalorijų, kiek pavalgę sočius, pilnaverčius pietus. Beje, alkoholis norintiems sulieknėti yra didelė kliūtis, nes jis sutrikdo hormonų veiklą, riebalų deginimą ir skatina kepenų bei širdies suriebėjimą.

Štai kodėl (statistiniais duomenimis) vasarą daugiau priaugama svorio, o ne jo atsikratoma.

Daugelis mūsų norėdami atsigaivinti į savo pirkinių krepšelį deda vaisvandenius, coca-cola, sultis, fantą ir t.t. – juk ten parašyta “0 cal”, “be cukraus”. Va čia ir pakliūname į kitokius spąstus. Paprasti skaičiai: akumuliatorinės rūgšties pH =1, pepsi/cola = 2,5, o vanduo=7. Viskas, kas yra intervale nuo 0 iki 7, rūgština mūsų organizmą ir artina mus prie ligų (vėžio, osteoporozės, sąnarių problemų, diabeto ir t.,t.). Rūgštingumo skalėje 7-14 esantys produktai yra šarminantys ir ypač palankūs mūsų sveikatai. Taigi, gerdami dietinius gėrimus, gauname nereikalingos rūgšties (nors gėrimas saldus). Smegenys gauna signalą ir formuoja saldumo potraukį iš dirbtinių saldiklių, kurie vis tiek gėrimuose yra paslėpti po kitais žodžiais.

Jau visi žino, kad cukrus – “baltoji mirtis”, kurios buvimas bet kokiame skystyje veda prie diabeto ar nutukimo, dantų gedimo ir dar didesnio troškulio. Tad, pagalvokime – kokiuose gėrimuose mes jo galime rasti? Atsakymas – daugelyje pakelių ar butelių, kurie stovi parduotuvėse.

Tai kuo atsigaivinti?

Patarčiau vasarą rinktis geriausiai atgaivinantį gėrimą – kambario temperatūros vandenį. Jis ne tik turi 0 kcal, bet ir efektyviai išplaus iš organizmo teršalus, toksinus, maisto likučius ir padės kovoje su augančiu svoriu. Nedėkite į vandenį ledukų (ypač keliaujant kituose kraštuose), nes šaltas vanduo kenkia virškinimui, organizmas eikvoja savo vidinę energiją sušildyti skysčiui. Be to, ledukai dažnai sukelia viduriavimą, nes būna pagaminti iš nekokybiško vandens.

Jei norite skanaus vandens, galima į jį pripjaustyti agurko griežinėlių. Įdėti kelis mėtos lapelius ar sutrintų gudobelės lapelių, citrinos ar kivio gabaliukų. Geriant tokį skanų vandenį, dar papildysite savo organizmą mineralais ir antioksidantais, o mėta jus maloniai atšaldys.

vanduo

Kinijoje , Japonijoje ir Indijoje ištroškę žmonės geria arbatas – šiltas arbatas, nes jos labiau atvėsina nei šaltas ar saldus gėrimas. Išmėginkite užsiplikinti braškių, žemuogių, aviečių, juodųjų serbentų lapelių arbatą, ją atvėsinti ir mėgaukitės aromatingu, gaiviu skoniu. Priminsiu, saldinti gėrimai jus skatins užkandžiauti, kels norą valgyti ir tikrai neatgaivins.

Sunokus miško ar sodo uogoms, vaikams jas suplakite su vandeniu, maltomis sėmenimis ar čija sėklomis ir pateikite gražioje stiklinėje. Tai gali būti puikūs pusryčiai ar priešpiečiai, nes po tokio kokteilio tikrai būsite sotūs, apsirūpinę antioksidantais ir vitaminais. Tačiau antroje dienos pusėje geriau valgykite netrintas uogas ar vaisius. Išspaustose sultyse per sulčiaspaudę (net nesvarbu ar ji lėtaeigė), bus atskirta ląsteliena ir skanus skystis organizme greitai virs cukrumi. Netrukus mus ims kankinti alkis arba noras užkrimsti kažką saldaus ar rimtai pavalgyti. Bet nepamirškite, kad kokteilis ar sultys – jau maistas su kalorijomis ir jis skirtas ne atsigaivinti, o pasimaitinti, papildyti organizmo energijos ir vitaminų atsargas.

Pabaigai pasakysiu apie mineralinį vandenį. Jei kas gėrė Druskininkuose mineralinį gydyklose, tikriausiai neradote gazuoto varianto? Taigi, mineralinis vanduo yra geriamas gydomaisiais tikslais – papildyti organizmą mineralais ir druskomis. Jo perdozavimas taip pat gali sukelti bėdų. Jei rinksitės gazuotą vandenį, angliarūgštė gali skatinti pilvo pūtimą ir būtinai kels organizmo rūgštingumą. Po pirties ar gerai pasportavus, stiklinė negazuoto mineralinio vandens bus tikrai į naudą.

Taigi, kam mokėti brangiai už tuos skysčius, kurie mums sukelia apetitą, potraukį kepiniams ar saldumynams, besaikį norą valgyti ir gadina mūsų figūras? Gerkime skanų, švarų vandenį (geriausia jonizuotą šarminį) ir būsime atsigaivinę bei sveiki.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.