Noriu bronzinio įdegio…

Išlindus pavasario spinduliams, skubame atidengti kūną saulės šviesai ir nuspalvinti jį gražiu įdegiu. Nereikia net stebėtis, kad vasaros metu paplūdimiai nukloti kūnais, trokštančiais bronzinio įdegio. Gražu, tikrai gražu, bet kas po tuo gražiu įdegiu gali slypėti?

įdegęs kūnas

Jau nuo senų laikų saulės šviesa naudojama kaip terapinė priemonė, reikalinga gerai nuotaikai, sąnarių, kaulų, nervų, širdies sveikatai ir imuninei sistemai stiprinti. Vitaminas D, kurį sintetina pats organizmas, atsakingas už tai, kad organizmas sėkmingai įsisavintų kalcį.  Tačiau nei viena procedūra gydymo įstaigose netrunka valandų valandas, priešingai nei daro žmonės, visą dieną praleisdami pliaže ir degindami odą. Moksliniais tyrimais jau įrodyta, kad užtenka pabūti kasdien 15 minučių saulėje ir gausite taip reikalingo vitamino D. Besaikis maudymasis saulės spinduliuose sukels daugiau problemų, nei gausite naudos.

Ultravioletiniai spinduliai – mūsų raukšlių ir pigmentinių dėmių atsiradimo kaltininkai.

Jie naikina kolageną – odos stangrumą palaikančią medžiagą, ir slopina odos regeneracijos procesus. Be raukšlių dar didesnė UV spindulių blogybė – laisvųjų radikalų atsiradimas mūsų organizme. Laisvieji radikalai yra nestabilios deguonies molekulės be vieno elektrono. Jos, kaip girtas pilietis priekabiauja prie kitų molekulių,  atimdamas reikalingą elektroną. Sutrikus ląstelės funkcionavimui,  gali būti sukeliamos DNR mutacijos ir odos vėžio atsiradimas. Taigi, UV spinduliai – laisvųjų radikalų susidarymo mūsų organizme vienas iš šaltinių. Saugokimės saulės – besaikis mėgavimasis ja  gali mus papuošti nepageidaujamomis raukšlėmis, dėmėmis ar liga.

įdegį skatina citrina

Vasaros metu galime padidinti apsaugą iš vidaus ir valgydami atitinkamus produktus bei gerdami šarminį jonizuotą vandenį. Vandenyje gausu laisvųjų elektronų, kuriuos džiaugsmingai prisijungia laisvieji radikalai ir taip jie neutralizuojami. Taip pat maisto produktai, turtingi vitaminu C ir E, yra puiki apsauga nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio.   Vitaminas C ir E yra galingi antioksidantai, būtini mūsų organizmo gynybinėms funkcijoms stiprinti.

Vitaminas C yra tirpus vandenyje ir yra atsakingas už kolageno formavimąsi kūne: raumenyse, kremzlėse, sausgyslėse, kauluose ir kraujagyslėse. Vitaminas C pagerina ir geležies pasisavinimą. Jo neįmanoma perdozuoti, nes jo perteklius pasišalina su šlapimu. Be to, termiškai apdorojant maisto produktus, vitaminas C praktiškai sunaikinamas. Taigi, tokius produktus kaip citrinos, kivi, obuoliai, ananasai, arbūzai, greipfrutai, įvairios uogos (braškės, avietės, spanguolės, bruknės ir t.t) valgykite vasarą šviežius, gaminkite iš jų ledus, gėrimus, bet nevirkite ir ypač su cukrumi. Daržovės, kuriose gausu vitamino C, yra tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, brokoliai, kopūstai, žiediniai kopūstai, pomidorai, salierai, paprikos ir Briuselio kopūstai. Šias daržoves vartokite arba šviežias, arba labai trumpai apdorokite garuose.

Vitaminas E yra riebaluose tirpus vitaminas.  Jis vadinamas – jaunystės vitaminas, nes apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie pažeidžia ląsteles, organus ir audinius. Vitaminas E atsakingas už mūsų sveiką, nepriekaištingą odą, susijęs su tam tikrų vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, reumatoidinio artrito ir Parkinsono ligų prevencija.

įdegį skatinantys produktai

Vasarą gausiausias pasirinkimas šviežių daržovių ir vaisių, turtingų antioksidanto – vitamino E:  uogos, avokadai, pomidorai, obuoliai, moliūgai, kivi, šparagai, saldžiosios bulvės, brokoliai ir tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės. Taip pat jo gausu riešutuose, sėklose, nerafinuotuose aliejuose, pupelėse, špinatuose, grikių kruopose, kiaušinio trynyje, mėsoje, pieno produktuose. Stenkitės gauti ekologiškų, chemiškai neapdorotų daržovių ir vaisių, mėsos ar pieno produktų. Taip išvengsite pesticidų, augimo hormonų, priedų ar genetiškai modifikuotų produktų, kurie greitina mūsų senėjimą ir ligų atsiradimą. Dviejų vitaminų – E ir C derinys padidina organizmo atsparumą neigiamam saulės spindulių poveikiui. Todėl kasdien valgydami šviežias daržoves (ypač vakarienei), pagardintas sėmenų, avokadų ar riešutų šalto spaudimo aliejumi, pabarstytas brinkintomis saulėgrąžų ar moliūgų sėklomis , ne tik numesite svorio, ne tik saugosite odą nuo išsausėjimo, bet sukursite natūralią organizmo apsaugą nuo žalingo aplinkos poveikio, aprūpinsite mineralais, vitaminais ir antioksidantais. Gerai subalansuota mityba, saikingas judėjimas, pakankamas vandens kiekis ir saikingas buvimas saulėje, paruoš jūsų organizmą šaltojo sezono išbandymams.      

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.