Rudenį karaliauja moliūgai. Kokia jų nauda?

moliūgai

Moliūgai rudenį ne tik puošmena, ne tik menininkų įkvėpėjas, bet ir :

1. Moliūgas vitamino A ir įspūdingas maistinių medžiagų šaltinis.

Viename puodelyje moliūgų (245 gramų) yra:
Kalorijos: 49kcal
Riebalai: 0,2 gramo
Baltymai: 2 gramai
Angliavandeniai: 12 gramų
Skaidulos: 3 gramai
Vitaminas A: 245% paros normos RPN
Vitaminas C: 19% RPN
Kalis: 16% RPN
Varis: 11% RPN
Manganas: 11% RPN
Vitaminas B2: 11% RPN
Vitaminas E: 10% RPN
Geležis: 8% RPN
Nedidelis magnio, fosforo, cinko, folio rūgšties ir kelių B grupės vitaminų kiekis.
Be to, moliūgai turi palyginti mažai kalorijų, nes juose yra 94% vandens.
Taip pat jame yra labai daug beta karotino – karotenoido, kurį jūsų kūnas paverčia vitaminu A.
Be to, moliūgų sėklos yra nepaprastai maistingos ir naudingos sveikatai.
Moliūguose yra daug vitaminų ir mineralų, tačiau mažai kalorijų. Tai taip pat puikus beta karotino, karotenoido, kurį jūsų kūnas paverčia vitaminu A, šaltinis.

2. Didelis antioksidantų kiekis gali sumažinti lėtinių ligų riziką

Laisvieji radikalai yra molekulės, kurias gamina jūsų organizmo metabolizmas ir gauname iš aplinkos per maistą, orą, vandenį ir gyvenimo budą. Nors jos yra labai nestabilios, vis dėlto šiek tiek mums reikalingos, nes naikina kenksmingas bakterijas.
Tačiau per didelis laisvųjų radikalų kiekis jūsų kūne sukuria būseną, vadinamą oksidaciniu stresu, kuris susijęs su lėtinėmis ligomis, tame tarpe širdies ligas ir vėžį.
Moliūguose yra antioksidantų, tokių kaip alfa-karotinas, beta-karotinas ir beta-kriptoksantinas, kurie gali neutralizuoti laisvuosius radikalus ir sustabdyti jūsų ląstelių pažeidimą.
Tyrimais įrodyta, kad šie antioksidantai apsaugo odą nuo saulės daromos žalos ir mažina vėžio, akių ligų bei kitų susirgimų riziką.
Moliūguose yra antioksidantų alfa-karotino, beta-karotino, beta-kriptoksantino ir daugelio kitų, kurie gali apsaugoti jūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

3. Moliūgai gali sustiprinti imunitetą

Visų pirma, jame yra daug beta karotino, kurį jūsų kūne paverčiamas vitaminu A. Tyrimai rodo, kad vitaminas A gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą ir padėti kovoti su infekcijomis. Priešingai, žmonės, turintys vitamino A trūkumą, gali turėti silpnesnę imuninę sistemą. Tai vienas geriausiai ištirtų viatminų.
Taip pat moliūguose yra daug vitamino C, kuris, kaip įrodyta, padidina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, padeda imuninėms ląstelėms efektyviau veikti.
Ši daržovė yra geras vitamino E, geležies ir folatų šaltinis – įrodyta, kad visa tai taip pat padeda imuninei sistemai.
Moliūguose yra daug vitaminų A ir C, kurie gali padėti sustiprinti imuninę sistemą. Vitamino E, geležies ir folio atsargos gali sustiprinti ir jūsų imunitetą.

4. Vitaminas A, liuteinas ir zeaksantinas gali apsaugoti jūsų regėjimą

Organizmas gaudamas tinkamas maistines medžiagas gali kovoti su regėjimo problemomis. Moliūguose gausu maistinių medžiagų, kurios senstant kūnui, leidžia išlaikyti gerą regėjimą.
Išanalizavę 22 tyrimus, mokslininkai išsiaiškino, kad žmonės, vartojantys didesnį kiekį beta karotino, turėjo žymiai mažesnę kataraktos riziką.
Moliūgai taip pat yra vienas iš geriausių liuteino ir zeaksantino šaltinių – dviejų junginių, susijusių su mažesne geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos rizika.
O vitaminai C ir E veikia kaip antioksidantai ir gali neleisti laisviesiems radikalams pakenkti jūsų akių ląstelėms.
Didelis vitaminų A, liuteino ir zeaksantino kiekis moliūguose gali apsaugoti jūsų akis nuo regėjimo praradimo senstant.

5. Kalis, vitaminas C ir ląsteliena gali būti naudingi širdies sveikatai

Moliūguose gausu kalio, vitamino C ir skaidulų, kurios susijusios su nauda širdžiai.
Pavyzdžiui, tyrimai parodė, kad žmonėms, turintiems didesnį kalio kiekį, yra mažesnis kraujospūdis ir mažesnė insultų rizika.
Moliūguose taip pat yra daug antioksidantų, kurie gali apsaugoti „blogą“ MTL cholesterolį nuo oksidacijos. Kai MTL cholesterolio dalelės oksiduojasi, jos gali sulipti išilgai kraujagyslių sienelių, o tai gali kimšti jūsų kraujagysles ir padidinti širdies ligų riziką.
Moliūgai yra geras kalio, vitamino C, skaidulų ir antioksidantų šaltinis, kurie yra siejami su nauda širdies sveikatai.

6. Maistinių medžiagų didžiulis kiekis ir mažas kalorijų skaičius gali padėti mesti svorį

Moliūgas laikomas labai maistingu produktu ir jame yra neįtikėtinai mažai kalorijų. Todėl jų galite suvartoti daugiau nei kitų angliavandenių, pavyzdžiui, ryžių ir bulvių. 
Be to, moliūgas yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, kuris gali padėti sumažinti jūsų apetitą.
Moliūgai maistinių medžiagų kapsulė, tačiau turi mažiau nei 50 kalorijų viename puodelyje (245 gramai). Tai taip pat yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali slopinti jūsų apetitą.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.