Žmogaus amžius yra kasdieninis medikų, sveikuolių ir psichologų aptarimų ir tyrimų objektas. Yra žinomi istoriniai faktai, patvirtinti dokumentais, kad ilgiausiai pasaulyje gyvenęs žmogus – kinų kilmės Li Chin Yuen mirė 256 metų! Tyrinėjant jo ilgaamžiškumo paslaptis visas dėmesys nukrypo į sveiką mitybą ir judrų gyvenimo būdą. Žinoma, jo rankose ženšenis – amžinos jaunystės šaltinis!
Taigi, šiandien, kai vidutinis žmogaus amžius 70-80metų, sunku įsivaizduoti, kaip sulaukti savo proanūkio vestuvių… Tikriausiai, tas mielas Li nestovėjo rytais kamščiuose, nestresavo dėl kylančių kainų, nesuko galvos už kokius pinigus išleisti vaikus į mokyklą. Nepergyveno, kad nemokama alga, nevalgė greito maisto restoranuose, nepirko dešrelių be mėsos ir negėrė vandeniu praskiesto cukraus sirupo su apelsinų skoniu. Žodžiu, ką beskaitytume, kuo besidomėtume, ieškodami informacijos, kodėl susergame ir mirštame nepasidžiaugę išėję į pensiją. Viskas atsiremia į pergalės ženklą iškėlus du pirštus -“V” –victory, t.y. PERGALĖ. Pergalė prieš ligas ir senatvę bus pasiekta tik tuomet, jei pasiruošite mūšiui (stiprus, tvirtas kūnas, sveika siela ir protas) bei laisvė nuo aplinkinių daromos įtakos. Pergalė – tai:
Pakankamas fizinis aktyvumas subalansuota mityba ir sveikas gyvenimas.
Apie pirmą punktą nekalbėsiu, nes tai ne mano sritis, o subalansuota mityba – tai tai ką žmonės turi išmokti nuo pirmų gimimo akimirkų. Nuo pirmo šaukšto, įdėto į burną ir tapti tokia pat įprasta gyvenimo dalimi, kaip eiti miegoti su dėkingumu už gerą dieną ar pabusti ryte su šypsena. Kol jaunas esi, suprasti sunku, kad kažkada oda taps raukšlėta, nukars skruostai ar susimes kupra. Tik prieš vestuves merginos siekia paploninti liemenį ar įlįsti į išsirinktą suknelę. Kitas etapas – susilaukus vaikučio reikia nusimesti priaugtus papildomus kilogramus. Na o pasirodžius pirmoms raukšlėms ar konkurentei ant šeimos tako arba darbe, susimąstoma KODĖL?
Ne naujiena, kad taip kaip jūs atrodote priklauso ne tik savijauta, bet ir santykiai šeimoje, darbe, jūsų karjera ir pagarba jums. Juk patys žinote seną patarlę: ”sutinka pagal išvaizdą, išlydi pagal protą”… Tačiau pirmas įspūdis svarbu ir meilei, ir darbui, ir svajonėms įgyvendinti. Kaip maitintis, kad nesentume. Žinoma, to nebus, kad mes amžinai būsime jauni – gamtą apgauna tik plastinė chirurgija. Tačiau lėtinės ligos, uždegiminiai procesai mūsų organizme, senėjimo faktoriai tiesiogiai proporcingi mūsų skrandžio turiniui. ¼ jūsų išvaizdos priklauso nuo genetikos, bet ¾ savo grožio yra jūsų pačių rankose!
Maistas jaunystei išsaugoti:
Nuo 30-ies metų mūsų racione būtinai turi būti pakankamas kiekis antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai yra pagrindiniai ne tik sveikatos griovikai, bet ir glembančios odos priežastis. Antioksidantais vadinami vitaminai, mineralai ir kitos maistinės medžiagos, apsaugančios mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Antioksidantų gausu spalvotose daržovėse ir vaisiuose, ypač tuose, kurių spalvos yra sodriai violetinė, mėlyna, raudona, oranžinė ir geltona. Valgykime morkas, raudonas paprikas, mėlynąsias vynuoges, miško uogas, visas žalialapes daržoves, salierus, gerkime šaltalankių sultis, tikrą žalią arbatą.
Trys pagrindiniai antioksidantai yra beta karotinas, vitaminas C ir vitaminas E. Jų rasite šalto spaudimo aliejuje, spanguolių, erškėtuogių, putino, aronijos, šermukšnio, goji uogose. Į meniu įtraukite briuselio kopūstus, patiekalus iš moliūgo, baklažano, saldžiosios bulvės, šparaginių pupelių, špinatų. Gardinkite juos petražolėmis, citrinos sultimis, sezamo pasta, česnaku, imbieru, riešutais. Na, o labiausiai antioksidantus mūsų organizme naikina rūkymas, nesaikingas deginimasis, greitas maistas, konservantai maiste, stresas, dietos ir nejudrus gyvenimo būdas.
Kaip matote, tarp naudingiausių maisto produktų nėra nei vieno mėsiško…
Tai nereiškia, kad tai draudžiamas vaisius. Vitaminas B12, taip pat folio rūgštis, geležis yra būtini raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) susidarymui, o jo galima gauti tik gyvūninės kilmės produktų. Mėsoje esančią geležį organizmas pasisavina geriau nei iš augalinės kilmės produktų. Tačiau mėsos reikia valgyti saikingai (prisiminkite V ženklą), o tai reiškia-2, max 3 kartus per savaitę bei paruoštą sveiku būdu (troškinimas, virimas, lėtas kepimas). Vadovaukitės principu: „ geriau mažiau, bet naudingą mėsą“, nes kitu atveju suvalgote tai, kuo šeriami pramoniniu būdu auginami gyvūnai – antibiotikai, steroidai, augimo hormonai… Pati naudingiausia ir prieinama mėsa yra triušieną, kuri nesukelia alergijos net vaikams. Lengvai virškinama, elniena ar kita žvėriena – ypač naudinga moterims raudona mėsa, nekaloringa.
Tuo tarpu avienos ir jautienos riebalai sunkiai virškinami. Labai rekomenduoju, ypač vaikams skanią, baltą, lengvai virškinamą ožkieną. Bet nepamirškite saiko! Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra (IARC) paskelbė: dešrelės, kumpis ir kiti perdirbti mėsos produktai sukelia gaubtinės žarnos vėžį. Kaip greičiausiai ir pramoniniu būdu gaunama raudona mėsa. Pakeitę mėsą į raudonąsias ir juodąsias pupeles, bolivinę balandą, įvairių spalvų lęšius, susirinksite visas būtinas amino rūgštis, jausitės lengviau. Mažiau užrūgštinsite organizmą ir sumažinsite ligų atsiradimo galimybes.
Kitas baltymų šaltinis-pieno produktai. Atsiprašau, bet jei norite neužrūgštėti, turėti nepaburkusius paakius, sumažinkite jų vartojimą.
Pienas suaugusiam žmogui iš viso nereikalingas, todėl keiskite jį augaliniu pienu (kokoso, riešutų, avižų).
Jei mėgstate sūrį ir be jo negalite gyventi, vėl iškelkite 2 pirštus ir parodykite Victory ženklą. Kuo ilgiau brandintas sūris, tuo jis ne tik skanesnis, bet ir mažiau kenksmingas. 24 mėnesių – pats tas. Aš asmeniškai kartais pasimėgauju avių ar ožkų kietais ir minkštais sūriais iš eko lietuviško ūkio. Sveikiausia Europos tauta Kretos salos gyventojai ne be reikalo vilioja turistus ožkos ar avies Feta sūriu ir graikiškomis salotomis. Tik skirtumas tas, kad mūsų lentynose rasti ne karvės pieno feta ar kitų pieno produktų iš nepasterizuoto ir nehomogenizuoto pieno yra misija neįmanoma… Kartą dariau tyrimą dėl jogurtų, tai pasakysiu, kad eko lietuviškas produktas vadinasi eko tik dėl to, kad pagamintas iš eko pieno miltelių. Geriausia jogurtą tepti ant veido kaip kaukę ar jei negalite gyventi be jo, retkarčiais pasimėgauti vietoj vakarienės.
Po 40-ies
Lieka tie patys mitybos principai, tik prisideda daugiau nervų dėl darbo vietos ir konkurencijos, šeimos santykių krizės, depresinės nuotaikos dėl amžiaus. Čia jau reikia prisiminti geros nuotaikos hormoną – seratoniną. Rekomenduoju rytais valgyti avižų košę, o užėjus blogai nuotaikai, sučiulpti mažą gabaliuką kokybiško 75-82% šokolado gabaliuką. Tačiau visiems kepiniams, baltiems miltams, cukrui, kavytei su grietinėle, angliarūgšte prisotintiems gėrimams turite ištarti tvirtą NE ir iškelti V.
Nuo šių metų turite susirūpinti savo atmintimi ir nors ir kas antrą dieną valgyti riebią žuvį (lašiša, silkė, skumbrė, ančiuviai), kuri yra Omega 3 šaltinis. O plaukams nusidažius pelenų spalva, įžengus į menopauzę, prie visų išvardintų patarimų, reikia pridėti padidintą kiekį produktų, palaikančių kaulų stiprumą ir sveikatą. Tačiau kalbu ne apie pieno produktus, nes jau seniai įrodyta, kad pieno ir mėsos produktų vartojimas tiesiogiai susijęs su osteoporozės bei vėžio susirgimais. Apibendrindamas penkis dešimtmečius trukusių tyrinėjimų rezultatus, mitybos ekspertas C. Campbellas daro išvadas, kad kuo daugiau kalcio gaunama iš pieno produktų, tuo didesnė osteoporozės rizika, kuo daugiau vartojama mėsos, tuo didesnė tikimybė mirti nuo vėžio ir širdies – kraujagyslių ligų.
Tai kaip su kalciu, reikalingu mūsų kaulams?
Į mitybą įtraukime dažniau brokolius, avižas, nemodifikuotus sojos produktus, riešutus, kale kopūstus, jūros kopūstus vartokime vietoj druskos ir turėsime tikrai stiprius kaulus. Paskutinis patarimas norint ilgai laikyti iškėlus Victory ženklą – vanduo, vanduo ir dar kartą vanduo, kurio geriamas kiekis atsispindi mūsų vystančioje odoje. Galiu patarinėti aš ar kiti, bet norėti ir daryti galite tik JŪS PATYS. Tad sėkmės kuriant savo gyvenimą ir save! Būkite stiprūs, gražūs ir sveiki.
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė
Kursai internetu
Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.
Sužinokite daugiauKviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes