Kai šalta, norisi sočiau ir saldžiau. Apelsinų ir kokosų pyragas su arbata ir prie židinio – tobulas vaizdelis. Savaitgalį pasilepinkite, o jei turite noro ir laiko savaitės dienomis, puikus variantas kavos/arbatos pertraukėlei iki pietų. Apelsinas – žiemos vaisius, o kokosas-sotumo ir sveikatos šaltinis. Jis saugo nuo virusų ir kovoja su grybelinėmis infekcijomis. Šis nuostabus tropikų riešutas primena saulėtas šalis, o tuo pačiu padeda įveikti širdies ligas, diabetą, gelbsti nuo depresijos ir avitaminozės. Kokoso riebaluose/aliejuje esanti laurino riebalų rūgštis panaši į motinos pieną. Ji ypač lengvai virškinama ir padeda sudeginti riebalus, mažina apetitą. Galų gale kokosas – stiprus antioksidantas, jis labai naudingas plaukų ir kūno grožiui. Taigi, kepkite, mėgaukitės ir būkite gražūs.
Išeiga 30x30cm kepimo skarda arba 12 keksiukų.
Apelsininis kokosų pyragas – ingredientai:
- 6 M kiaušiniai, atskirti baltymus nuo trynių;
- 3 apelsinai (500 g nulupti);
- 1 šviežias kokosas (200 g be lukšto);
- 120 g džiovintų slyvų, smulkiomis juostelėmis;
- 120 g spanguolių/juodųjų serbentų ar kitokių uogų-gali būti šaldytos;
- 140 g sviesto, gabaliukais + 10 g sviesto formai patepti;
- 300 g migdolo riešutų;
- 200 g razinų ar džiovintų abrikosų;
- 50 g goji uogų;
- 100 g avižų sėlenų;
- 100 g pilno grūdo avižinių dribsnių;
- 40 g kokoso drožlių – formos pabarstymui.
Apelsininis kokosų pyragas – gaminimo eiga:
- Trynius, apelsinus ir kokosą sudėti į plaktuvą ir sumalti iki vientisos masės. Išimti į didelį dubenį.
- Į tą patį dubenį suberti goji ir spanguolių uogas, džiovintas slyvas, avižų sėlenas ir dribsnius.
- Į plaktuvą sudėti sviesto gabaliukus, riešutus ir razinas. Sukapoti iki nedidelių gabaliukų.
- Atskirai išplakti iki standžių putų baltymus ir viską atsargiai išmaišyti, kabinant iš apačios ir apverčiant.
- Formą patepti sviestu, pabarstyti kokoso drožlėmis arba iškloti kepimo popieriumi ir supilti masę. jei norite, paviršių vėl galima kažkuo pabarstyti. Taip pat galima kepti 12 keksiukų- bus skanūs, purūs ir patogu pasiimti į mokyklą ar darbą.
- Išlyginti paviršių ir kepti įkaitinti orkaitėje apie 40 min./180C/konvekcija, priklausomai nuo pyrago storio (mano gavosi per du pirštus). Pjaustyti atvėsintą.
Skanaus jums linki,
Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.
Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes